2015, een bijzonder jaar

Jaaroverzichten. We maken er geen ellenlange epistel van waarin elke maand apart wordt uitgelicht, want jij en ik moeten allebei nog aan het pils. Dus na vijf-en-een-halve alinea’s plakken we er gewoon een leuk videootje achteraan!

Even in Jip en Janneke-taal gezegd: 2015 is een goed jaar! Zo begon het niet althans. We zaten met nog wat vervelende erfenissen opgescheept. Bijvoorbeeld een Gert Kruys (althans de naweeën ervan), die wel wilde maar niet kon. En een Paul Gladon, die wel kon, maar niet wilde. Alex Pastoor kwam halverwege dat seizoen, en hij trof een onsamenhangend geheel aan. Seizoen 2014/’15 werd daardoor ietwat in mineur geëeindigd, maar meteen bij ingang van de zomerstop werd een nieuw Sparta gevormd.

De structuur veranderde zodat de trainer tevens de facto TD werd. De hand moest nog op de knip gehouden worden doordat Sparta jarenlang (inefficiënt) boven z’n stand heeft geleefd. Desondanks werd het voor een club die in die situatie zat het maximaal haalbare aan potentieel bij elkaar aangetrokken. Gasten zoals van Moorsel, Sanusi, Brogno, Dougall, Dumfries en Eisden laten tezamen met een gegroeide Kortsmit en Verhaar in het seizoen 2015/’16 een rendement zien waarop natuurlijk wel gehoopt was, maar vooraf niet eens echt verwacht werd.

Er waren ook wat dieptepuntjes. De vier-nullen tegen NAC en NEC. Niet alleen qua uitslagen vervelend, het vertoonde spel deed ook even schrikken. Diepgelegen Spartaanse trauma’s kwamen heel even naar de oppervlakte, maar verdwenen alweer als sneeuw voor de zon toen begonnen werd aan een periode die uiteindelijk zelfs een periodetiteltje opleverde. Sparta staat momenteel aan kop, 5 punten los van de nummer twee.

Sparta en Pastoor worden niet altijd begrepen met zaken zoals geheime oefenwedstrijden en kunstmatige derbies. Maar als je daar weer alle positieve ontwikkelingen tegenover zet vallen die dingen in het niet. Juist door een zekere mate van eigenzinnigheid staat Sparta weer op de kaart, en dat wordt volop aangemoedigd. De interactie tussen spelers en publiek en vice versa is bijzonder te noemen. Het is weer leuk om naar Het Kasteel te gaan!

Soms lezen we in de reageerfuncies van ITWM of andere sites waar voetbal besproken wordt uitspraken van supporters die in een vlaag van euforie menen dat het niet anders kan dat we kampioen worden. Ehm, ja, dat kan. Maar dat kan ook anders. Wij Spangenaren hebben best vertrouwen in dit Sparta, maar weten dat we nergens van uit moeten gaan. Zowel club, spelers als supporters (als een drie-eenheid!) moeten elke wedstrijd als een finale benaderen, er vol voor gaan en dat blijven doen. Die instelling heeft Sparta gebracht waar het nu is. Doen alsof we er al zijn is een hoofdstedelijke instelling, en die past niet in ons 010.

Afijn, we hebben nog een simpel maar feel-good-achtig clipje voor je, met een top 10 van hoogtepunten dit seizoen. Dus trek dat blikkie pils open en geniet ervan. Prettige jaarwisseling, en hopelijk allemaal een gezond en sportief succesvol 2016!

About The Author

RG

Related posts