Verslag | FC Utrecht – Sparta 5-1 | We mogen dromen, toch?

Utrecht uit. Na de overwinningen tegen RKC en FC Emmen konden we hardop dromen over het linkerrijtje en de play-offs voor Europees voetbal. Het is haalbaar aangezien de achterstand met FC Groningen nog maar 2 punten is. Maar tegelijkertijd vraag je jezelf af of het wel realistisch is en op die vraag kregen we in Utrecht een antwoord.

 

 

De ontvangst in Utrecht was overigens uitstekend. Aardige en vriendelijke mensen en op de parkeerplaats was er gratis thee en koffie voor iedereen. Een goed ontvangst in het kader van normalisatie. Na een minuutje of drie lopen door de tunnel kwamen we uiteindelijk in het uitvak. Spandoekjes ophangen en de wedstrijd kon beginnen! 388 Spartanen reisden mee, een goed aantal op de zondagmorgen!

De wedstrijd begon om kwart over twaalf. Een verschrikkelijke tijd. Zeker voor uitwedstrijden. Niks gaat boven een voetbalwedstrijd om half drie. Daaromwerd het weer eens tijd om van ons te laten horen. Net zoals op de Bunnikside toonde ook wij een spandoekje: ANTI 1215!

 

Of dit zo’n lang verslag wordt over de wedstrijd? Nee, eigenlijk niet. Sparta had een totale off-day zoals men dat altijd zegt.      De 1ste helft was nog redelijk maar echt tot kansen kwam Sparta niet. FC Utrecht kreeg die ook niet. Het leverde zelfs gefluit op vanaf de tribune. Tot aan de 1-0. Op een vervelend moment, zo kort voor rust. Ramselaar kon uit een voorzet vrij binnen tikken. Sparta creëerde weinig tot niks. Een achterstand bij de rust was dan ook verdiend.

In de rust waren er twee wissels. Mattheij en Duarte voor Abels en Piroe. Mattheij moest gewisseld worden na een botsing en Piroe was een tactische wissel. Dat ging fout. Dat vond Fraser ook achteraf, hij gaf zichzelf vooral de schuld. Hij wilde voor de aanval kiezen door het systeem te veranderen van 4-4-2 naar het 4-3-3 systeem. Dat mislukte volledig. En FC Utrecht maakte daar dankbaar gebruik van. Dalmau, Gustafson, Ramselaar en Klaiber scoorde. 5-0 na 72 minuten. Naast het wisselen van het systeem werd ook Mattheij flink gemist. Het zou toch fijn zijn als de verdediger zo snel mogelijk nog een jaartje bijtekent want zijn kwaliteiten zijn onmisbaar in de achterhoede. Ook voor onze Israëlische keeper. Vooral bij de 2-0 was die alles behalve kansloos. De tegengoals vielen op deze manier daardoor wel erg makkelijk. Teleurstellend. De nederlaag zou dik verdiend zijn geweest maar zo’n grote verliespartij had echt niet gehoeven.

Nadat Piroe scoorde in de 89ste minuut konden we even juichen. Het sfeertje was inmiddels overgeslagen naar gelatenheid en de nederlaag werd geaccepteerd. Overigens was het sfeertje in het uitvak van hetzelfde niveau als de 11 Spartanen op het veld. Logisch natuurlijk gezien de vertoning op het veld maar wat was het vet geweest als we ook na een vijfde tegengoal harder hoorbaar waren dan de twintigduizend Utrecht supporters. Net zoals we dromen over het linkerrijtje mag daar ook over gedroomd worden toch?

 

Conclusie is dat we er veel meer van hadden verwacht na twee overwinningen. Zonde. Teleurstellend. Maar Utrecht uit is ook niet de wedstrijd waar we punten moeten halen. Stiekem weten we dat allemaal. Auassar was realistisch kort na afloop. Zoals zo vaak. “Deze nederlaag houdt ons weer wakker”. Uitstekende woorden. De negativiteit gooien we snel in de prullenbak. De knop zal snel om moeten richting de volgende pot. Zuid thuis. Een weerzien met Advocaat. Zoals hij zo vaak heeft gezegd twee seizoenen geleden toen we met hem degradeerden: “kansloos zijn we nooit”. Nou Dick, die woorden zullen we nog een keertje tot ons nemen. Op derby-day zullen wij er altijd staan. En wij niet alleen. De spelers hebben de steun hard nodig. De 12de man zal nodig zijn als nooit tevoren, dus op tijd naar binnen, shawltje mee en schreeuw Sparta naar voruuuh! Dromen over winnen van Zuid mag ook, toch?

 

 

 

 

Foto’s: Pro Shots en @BosselaarTV 

Damian van Toer

About The Author

Related posts