ABOP : Alle Ballen Op Pogba!!

Mathias Pogba. Iedereen plukt maar raak aan die gozer, puur omdat ‘ie Pogba heet. De hype Pokemon Go is er niks bij. En door sommigen wordt de nieuwste aanwinst van Sparta nu al afgebrand. Op deze site zijn wij wat positiever, en kunnen we al een reden bedenken waarom hij van toegevoegde waarde kan zijn.

Je zal maar een voetballer zijn die vooral in wat lagere divisies heeft gespeeld en altijd een beetje in de schaduw van je jongere maar veel succesvollere broer Paul staan. Sterker nog: zelfs wanneer je een overgang weet te maken naar een club op het hoogste niveau is dat niet veel anders. Toen Sparta Mathias presenteerde, stelde RTV Rijnmond vooral irritante vragen over dat broertje die bij MenJoenaaited speelt. Niet veel later kreeg diezelfde Paul een tenenkrommende videoboodschap van een of andere stone coal English sprekende agrariër of hij even naast hem komt zitten voor de gelegenheid.

Het is duidelijk dat het persoonlijk gewin over de ruggen van de Pogba brothers er van afdruipt. Alles voor die kijkcijfers danwel publiciteit. Als je dan alles gehad denkt te hebben, krijg je ook nog eens het predicaat “probleem” aan je naam vastgeplakt omdat ITWM’s training watcher beroepschagrijn zich helemaal staat te fixeren op een paar ballen die je op een training toevallig verkeerd aanneemt. En dan heb je nog 0 minuten in competitieverband gespeeld.

Pogba — Mathias dan — heeft zijn naam niet mee… hij heeft zijn naam juist *nu al* tegen.

Wat dus zomaar zou kunnen gebeuren is dat deze gast door dit hele circus juist nog meer zijn best gaat doen. Een potentieel wapen. Alleen de vraag is: hoe gaat Alex Pastoor dat gebruiken? Nu willen wij onze trainer hier niks voorschrijven, hij heeft bewezen in zijn oorlel al meer voetbalverstand te hebben dan heel de Denis Neville-tribune bij elkaar. Wij beschrijven hier alleen een mooie scenario. Herinneren jullie Bram Marbus en Ali El Khattabi nog? Voor de wat jongere lezers die die tijd niet meegemaakt hebben, hier een uitleg:

In het seizoen 2000/2001 draaide de in Schiedam geboren van Marokkaanse orgine ietwat kleine maar behendige speler uit eigen kweekvijver Ali El Khattabi een topseizoen, helemaal voor Sparta-begrippen. 21 doelpunten maakte hij dat seizoen. Ter vergelijking: Mateja Kežman van landskampioen PSV maakte er toen 24. Grotendeels door zijn neusje voor de goal bleef Sparta dat seizoen degradatie bespaard. Maar hoe goed El Khattabi ook was, kon hij dat niet allemaal alleen. Zijn voornaamste partner in crime heette Bram Marbus.

Bram was een ietwat op het eerste gezicht lomp ogende voetballer die vooral op 1e Divisie-niveau had geacteerd. Hij was niet snel, hij had de draaicirkel van een vrachtwagen en hij stond ook niet bekend om zijn fluwelen technische acties. Maar hij was een boom van een vent en fysiek behoorlijk sterk. Doordat hij op basis daarvan de meeste tegenstanders van zich af kon houden, was hij een balvaste powerhouse voorin, die de bal net zo lang aan zijn voet kon houden totdat Ali zich aandiende om het karwei af te maken. Alle Ballen Op Bram werd het wel eens gekscherend genoemd. ABOB.

Roland Bergkamp heeft de potentie om zo’n speler te kunnen zijn, en in zekere zin was hij dat vorig seizoen ook. Maar door een ernstige kruisbandblessure heeft hij voor lange tijd helaas niet de gelegenheid om daar vervolg aan te geven. Wellicht dat door Sparta daarom Mathias is gehaald. Nee, niet omdat hij Pogba heet, maar omdat hij mogelijk de nieuwe Bram Marbus kan zijn. Maar dan moet je toch ook een soort Ali El Khattabi in huis hebben?

In wezen hebben we die ook. Zakaria El Azzouzi. Ja inderdaad, hij. Ja, weten weten dat hij nog niet gescoord heeft. We weten dat hij zelfs een aantal grote kansen om zeep geholpen heeft. Maar daarbij kan je ook zeggen dat de aanvoer naar deze man nog niet bevredigend is, een hoop laatste passes komen vooralsnog niet aan. Dat tast het zelfvertrouwen van een spits aan, en laat dat juist een reden zijn waarom het scoren ook zo moeilijk lukt. In de voorbereiding hebben we kunnen zien dat El Azzouzi zeer zeker wel in staat is om te scoren, en nog op fraaie wijze ook.

Ik durf te wedden dat zodra El Azzouzi één of twee keer gescoord heeft, dat de beer dan los is. Een partij druk valt dan van zijn schouders. Met El Khattabi vroeger was dat niet anders, ook hij had in het begin wat moeite om het net te vinden. Maar toen dat eenmaal op gang kwam, liep dat vervolgens als een trein, helemaal met Marbus ter ondersteuning. Pogba’s rol is niet perse om zelf te scoren (al moet hij dat ook zeker niet nalaten wanneer die mogelijkheid zich aandient), zijn rol is om voorin de ballen panklaar te leggen voor El Azzouzi, of wie zich dan ook op dat moment in kansrijke positie bevindt.

Nogmaals, dit is een scenario. Misschien wel voortkomend uit wishful thinking. Maar als dit scenario werkelijkheid wordt dan mogen we in onze handen knijpen met het hebben van het ABOP-systeem. Al zullen er zelfs dan nog ongetwijfeld lieden zijn die zuur doen over Pogba (net zoals over Bergkamp vorig seizoen) omdat die zelf te weinig zou scoren. Voetbal blijft een teamsport, en assists zijn bijna even veel waard als doelpunten zelf.

Geef die jongens het vertrouwen. El Azzouzi die de naam krijgt een goalgetter te zijn, en Mathias die (in Rotterdam in ieder geval) op zijn eigen manier de naam Pogba een nieuwe betekenis geeft. Dat zien wij wel zitten. Spangenaren, moedig ze aan!

RG.

About The Author

RG

Related posts