Decibellen produceren. Eenheid.

Waarom wordt er bij voetbalwedstrijden al dan niet massaal gezongen? Twee antwoorden: ter uiting van trots en ter aanmoediging van de spelers, zodat zij net die paar procent meer kunnen geven. Het moet dan wel aankomen.

Het middenvak…. hoewel strategisch een beter vak, werkte het niet simpelweg omdat het gros van het volk daar op een meer ingetogen manier de wedstrijden volgt. En da’s prima, ieder z’n eigen beleving. We zitten staan dus in het hoekvak. Niet het meest ruime en ideale vak, maar het is een eigen plek. Een plek met gelijkgestemden, althans, da’s de theorie. Gelijkgestemdheid is de sleutel achter iedere groep fanatici. Iedereen draagt z’n steen bij en het vormt één groot geheel, een eenheid. Zitten er gaten in dat geheel, dan kan je niet meer van een eenheid spreken en geraakt het effect nihil.

Ik heb eens voor de gein plaats genomen op de Bok de Korver-tribune, het grootste gedeelte van de wedstrijd bestudeerde ik het hoekvak. Zichtbaar was wanneer er gezongen werd door bijvoorbeeld geklap en andere bepaalde bewegingen…. maar amper een kwart van de tijd overbrugden de stemmen daadwerkelijk de afstand. Laatst spraken we met aanvoerder Michel Breuer. Al kan hij het idee van een sfeervak wel waarderen, gaf hij aan dat de aanmoedigingen meestal niet nadrukkelijk aanwezig zijn.

En ik weet wat je denkt. De ploeg presteert matig, altijd gezeik met trainers, enzovoorts enzovoorts. En dat duurt al veel te lang. Sparta is één grote onophoudende teringsoap en elke Spartaan voelt zich wat dat betreft murw geslagen. Iedereen verlangt naar eindelijk eens resultaat waar je wat aan overhoudt. Maar dan moeten we ook naar onszelf kijken. Wat kunnen we doen? Dit valt grofweg op twee verschillende manieren benaderen:

MANIER 1:
Een veelgehoorde is dat ze (als in: de ploeg) maar eens moeten presteren. Ze verdienen de steun pas als ze een beetje behoorlijk ballen. Waarom zou je bij tegendoelpunten het moeten opbrengen om achter je ploeg te staan? Spelen we ergens om, ja kijk dan wordt het interessant. Dan kan je er wel voor gaan.

MANIER 2:
Túúrlijk gaat het allemaal makkelijker wanneer het 2-0 staat in plaats van 0-2, logisch. Nee, je zingt wanneer die gasten weer eens dramatisch spelen niet toe als beloning, maar juist als herinnering aan dat het verdomme beter kan en moet, al is het maar een simpele “come on Sparta, come on Sparta”. Het heet niet voor niets aanmoedigen. Gaan ze als een stel verlamden met 1-6 ten onder, ja dan kunnen ze ongezien de pleuris krijgen, maar zolang het nog kan geef je het voorbeeld door zelf er zo hard mogelijk voor te gaan en dat je na afloop ook met recht kan zeggen dat je ervoor gegaan bent.

Hoe je het ook wendt of keert, iedereen in het hoekvak benadert in grote lijnen de wedstrijden op één van deze manieren. Teveel mensen gaan ermee om op manier 1. Daarom heerst die eenheid er vaak niet. Dat maakt je niet minder Spartaan, maar let er gewoon op, alsjeblieft. Dit is iets wat echt onderschat wordt.
Resumerend: wil je effect hebben moet er een eenheid staan die vrijwel onvoorwaardelijk steun uit, en als het dit doet dit ook meteen goed doet door alles maar dan ook alles te geven.

Een praktijkvoorbeeld:

Wat je hier ziet is een groep groter dan het hoekvak, al zit er ook weer geen wereld van verschil in. Waar wel het verschil in zit is die eenheid. Praktisch ieder persoon in dit fragment doet mee, en doet niet alleen slechts mee maar schreeuwt het daarbij uit zo hard als een ieder kan. Dit is hoe je decibellen produceert. Het geluid weergalmt door het terrein ondanks het ontbreken van echte tribunes. Hoor je de reacties van de mensen die om de camera heen staan? Die zijn verrast dat een groep van deze grootte zo hard kan scanderen. Dat is het effect wat je wilt hebben…. dat het aankomt.

Nogmaals, ieder z’n eigen beleving. Ik zeg niet dat iedereen in het stadion dit maar moet doen (al zou zo’n heksenketel wel ongelooflijk kick zijn). Zit je gewoon liever met een pilsje in je klauw en een shaggie in je mondhoek samen met je maat de wedstrijd te volgen, prima toch, niks mis mee. Daar zijn welgeteld 10.800 plekken voor in het stadion. Maar weet dat als je de overige 200 plekken in vak 16A betreedt (uitgerekend in een hoek waarin we anderen niet tot last zijn) dat daar mensen staan met een reden. Mensen die speciaal naar dat vak verhuisd zijn voor die reden. Anders hadden we net zo goed op vak 14 kunnen blijven te midden van de vocaal minder actieve Spartaan waar de sfeer nooit optimaal werd. De sfeer vanuit het hoekvak kán optimaal worden, zolang iedereen net zoveel geeft als dat we van de spelers verwachten, en we met recht onszelf een sfeervak kunnen noemen.

Heb je na de wedstrijd een schorre keel? Mooi. Dat betekent dat je je bijdrage aan die eenheid ten volle geleverd hebt.

About The Author

RG

Related posts