Excelsior – Sparta (3-2)

Excelsior wint met 3-2, en er waren wat ongeregeldheden. Spartanen in rep en roer. Nog steeds. Aanhang Excelsior kan nog langer nagenieten omdat half Sparta in paniek is. Terwijl wij zoiets hebben van: shit happens en richten op Roda-thuis van a.s. zondag dan maar. Al helpen we graag wat misvattingen de wereld uit.

flyerhoerenfeestboek

Voorafgaand match day riepen Spangenaren middels een kek flyertje voor op Feestboek belangstellende Spartanen op om gezamenlijk vooraf gezellig een pilsje te drinken aan de Oude Haven. Café Pardoen was de gelukkige om de omzet met enkele honderden procenten dan normaliter voor die middag/avond te zien doen stijgen.

imag0353

De sfeer was gemoedelijk, relaxt en ronduit gezellig te noemen. De grootste spanning die er op dat moment was, was de tijd in de gaten houden wanneer de spelersbus van Sparta even verderop langs zou komen.

Gisteren postte we hem al: het moment van de meet & greet tussen supporters en spelers. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. Mooi levendig moment, allemaal binnen de perken van wat moet kunnen.

img-20161121-wa0006

En zo ziet dat er van binnen uit.

Hierna werden nog een paar pilseners genuttigd bij Pardoen, bedankten de waard en zijn lieftallige assistente voor de bewezen gastvrijheid en werden de eerste bewegingen richting Kralingen gemaakt. Op Blaak pakte de grote groep voor het leeuwendeel van de afstand een tram, meteen bommetje vol, zeker met alle bagage erbij. Trommels, tassen met doeken…. het paste allemaal net in de circa 180 plaatsen tellende Citadis. De al in de tram zittende passagiers waren verrast, maar konden er wel om lachen.

Een haltetje of twee voor het stadion werd uitgestapt. Even lucht en wandeling. Het is dan ook alleraardigst om als trotse Spartanen aan te komen lopen. Tenslotte was dit zoals de flyer al aangaf: een Spartamars. Voor heel gewone Spartanen.

Maar er zijn gutmensch-Spartanen die vooral ondanks dat graag gepronkt wordt met de goede naam die onze aanhang heeft bij voorbaat al het slechtste in gewone Spartanen zien. Want stel, je ziet dit bericht op een forum zoals ITWM:

img-20161118-wa0011

Dan denk je geen moment aan al die voorgaande keren dat daags voor derbies Sparta-sites last hadden van internethelden uit oost en zuid…

image2

…maar is dat het eerste wat je te binnen schiet.

image3

Ook al kwam het bericht wel degelijk uit die hoek….

536d9a58-12c2-4e3b-90d4-080e3b21b12b

{Stuk verwijderd wegens persoonsgevoelige informatie}

Maar volgens de gutmensch-Spartaan zouden de Kralingers nooit zoiets kunnen doen… al zou hij daar aan de andere kant nog zomaar gelijk kunnen hebben. Afgedankte Feyenoord-gekkies waren het, die op zuid uit de gratie zijn en daarvoor in de plaats bij Excelsior — naast hun sociale werkplaatstraject — hun vrijetijdsbesteding invullen. De échte Feyenoorders geven de passerende Spartanen groot gelijk dat wij niet met ons lieten sollen.

img-20161121-wa0023

En dat is dan ook precies wat er gebeurde. Niet aanvallen, maar zeker niet wijken. Spangenaren zijn trotse Spartanen. Hooliganisme is bij lange na niet ons doel. Laat dat duidelijk zijn.

img-20161121-wa0011

Afijn, het stadion was niet ver meer. Zowel het uitvak als de rest van het stadionnetje liepen vol, en de wedstrijd kon beginnen.

img-20161121-wa0017

Waar Sparta voorheen de hele korte zijde kon bevolken (goed voor 653 plekken), krijgen de Spartanen van Excelsior met ingang van heden slechts 400 kaarten toebedeeld. Bij de online-verkoop was het dan ook in een kwestie van minuten uitverkocht. De plekken naast het uitvak werden daardoor door nog meer Spartanen geannexeerd.

img-20161121-wa0013

Excelsior drukte van begin af aan richting het doel van Sparta. Toch was het Loris Brogno die met een binnentikkertje de 0-1 wist af te dwingen.

images3-persgroep

Dit doekje dan. Een Excelsior-supporter heeft kennelijk aan zijn neefje van 6 gevraagd om deze te maken. De bekende leus “was jij erbij op 16 mei” wordt hier aan Alex Pastoor gericht. Wat een kunstwerk.

img-20161121-wa0015

Volgens bepaalde Spartanen is het verschrikkelijk wat hier gebeurt, maar er wordt teruggezwaaid naar de overkant met een plaatselijk item. Je zou bijna denken dat je bij een voetbalderby met allerlei sentimenten bent.

De spelers van Excelsior begrepen dat in ieder geval wel. Waar Sparta steeds overal net een stap te laat was, wist de thuisploeg de achterstand naar een voorsprong om te buigen, en met hulp van een penalty die voorsprong zelfs uit te bouwen naar 3-1.

denzel-dumfries-na-afloop-van-excelsior-sparta-youtube-thumbnail-230x140

Sparta deed in ver in de tweede helft nog wel wat terug, en Excelsior stond nog even onder druk na de 3-2, maar het was te laat. De Kralingers konden het uitspelen met wat tijdrekken, en het was klaar. Excelsior stijgt van 16 naar 14, en Sparta zakt van 7 naar 9.

img-20161120-wa0000

Spartanen teleurgesteld, het uitvak stroomde langzaam leeg. Een politiemacht hield de Spangenaren goed in de gaten, maar wij liepen gewoon direct naar de tram (onthoud dit even). Sommige Spangenaren gingen naar huis, anderen deden ergens in de stad nog een afzakkertje.

Hoe het ook zij, enige tijd later bereikte ons het bericht dat het supportershome van Excelsior is aangevallen. En vandaag, twee dagen later verschijnen met name in het AD de berichten (#1 | #2 | #3) over wat er zowel voor als na de wedstrijd gebeurde. Twee los van elkaar staande incidenten, met verschillende betrokkenen, die in één adem worden genoemd.

image6

image7

En wat krijg je dan? Precies, de hardste roepers noemen Spangenaren dan routinematig in één adem met de gebeurtenissen na de wedstrijd. Dat heb je als je met je kop boven het maaiveld uitsteekt, weten wij ook wel. Maar kijk, als je iets beweert, is prima, maar verifieer of datgene wat je pleegt te zeggen enig houdt snijdt.

Terwijl dit stuk geschreven wordt, komt de volgende verklaring binnen:

d92a1785-5f50-4ab9-b93b-bbdd519bc584
5276bb79-cceb-4e79-a39d-a51392561daf

Maar hey, laten we dat vooral negeren. Leg de aandacht niet op dat gewone individuele petten- en sjalen-Spartanen in Kralingen door groepen kansenparels gericht aangevallen worden en dat daar door anderen die zich fysiek beter kunnen verweren op gerageerd wordt. Kom vooral niet op voor je mede-Spartaan. Nee, schijf vooral hele kranten, fora en social media vol met wat een Heizeldrama en een “totale chaos” Spartanen Spangenaren wel niet veroorzaakt zouden hebben. Schrijf vooral hoe het niet netjes is dat er “hoer” gezegd wordt. En dat “38 minuten lang!”. Vergeet ook niet om heel officieel eenpolicorbrief te schrijven naar Sparta en de SV over hoe ongelooflijk evil wij wel niet zijn. Blijf janken op ITWM over hoe slecht het elftal ineens is en over hoe Alex Pastoor er plotseling niks van kan. Bereid je alvast voor op degradatievoetbal!

Immers:

overdrijven_is_ook_een_vak_1240341413

Maar blijkbaar gunnen bepaalde Spartanen de Kralingers die lol. Wij niet. Wij zijn strijdvaardig en staan voor onze club wanneer dat nodig is. Wij zijn juist degenen die niet stilvallen wanneer de ploeg achter staat. Wij zijn degenen die naast een 38-urige werkweek nog eens een volle werkweek besteden aan het reilen en het zeilen van de club. Wij zijn degenen die weliswaar in the heat of the moment op de tribune het grofst schelden als iets tegenzit, maar het snelst herpakken en de toekomst juist met bescheiden doch frisse optimisme tegemoet zien en onze energie stoppen in onze aanmoedigingen. Wij waren de voorvechters van de ontzetting van de voormalige junta dat het hoofdgebouw in zijn greep had, en zij aan zij met Het Nieuwe Sparta™ gestreden hebben voor waar wij nu zijn. En wij blijven strijden om dat zo te houden. Wij zijn degenen die opkomen voor mede-Spartanen in nood.

Pleur anders op naar Excelsior. Schijnt een heel nette club te zijn. Of we staan solidair als één blok erachter per ingang van aanstaande zondag tegen Roda JC — nóg zo’n club waar Sparta nog iets mee recht te zetten heeft (op het veld dan, voor de duidelijkheid).

Your call.

About The Author

RG

Related posts