Excelsior – Sparta Rotterdam (1-1)

Dat deze derby leeft, op welke plaats je ook staat in de competitie, is evident. Weken geleden begon de verkoop van dit affiche voor het uitvak, binnen no time gingen de 400 kaarten als warme broodjes over de spreekwoordelijke toonbank. De vraag was wederom fors groter dan het aanbod, maar Sparta kreeg van Excelsior nul op rekest op de vraag om meer kaarten. Met als gevolg dat er deze avond weer vele Spartanen op de thuisvakken zullen zitten. En dat terwijl er zelfs op de dag van de wedstrijd nog kaarten te koop waren voor diezelfde vakken … Dat was ook vorig jaar het geval, maar toch verbaast het iedere keer weer. De Kralingers hebben al jaren in thuiswedstrijden uitstekende statistieken tegen Sparta en staan een paar plekken boven ons. Op papier dus favoriet voor deze Rotterdamse clash, waar uit bovenstaande weer blijkt dat de clubs een totaal verschillende identiteit en achterban hebben. En dat is maar goed ook.

Alhoewel, er was ook een tijd dat de opponent van vanavond hoereerde met die club van Zuid. Een veredeld Zuid-2 ontstond, en je ziel verkopen aan de duivel is niet echt jaloersmakend. Later werd deze satellietconstructie weer verbroken, maar tot op de dag van vandaag kleeft dat aan ze als ware het secondelijm. Met een knipoog naar dat duistere verleden hadden we de moeite genomen om de Kralingers middels bewegwijzeringsborden er nog fijntjes aan te herinneren en om ze vakkundig de weg te wijzen.

De spelerbus vertrok iets voor 18:00 uur vanuit Spangen naar Kralingen en bij vertrek werd de bus uitgezwaaid bij het passeren van de Mathenesserdijk. De boost die wij hadden probeerden we op die manier over te brengen en vooral het belang te onderstrepen van deze derby. Tegelijkertijd was te hopen dat de spelers niet dezelfde ongezonde spanning voelden als velen van ons.

We kwamen aan op Woudestein, of hoe dat commerciële gedrocht inmiddels ook heet, dat veel weg had van een oorlogsgebied. Tal van busjes van politie en ME hielden alle bewegingen nauwlettend in de gaten, tegelijkertijd was er gewoon volledig vrij vervoer.

Klokslag 19:45 uur, de opkomst der beider elftallen. Een heerlijke pyro-actie in het uitvak zorgde alvast voor een verhit en mistig sfeertje, de bal rolde.

Al binnen 5 minuten klopte Sparta aan de deur, een kopbal van Fischer werd van de lijn gehaald. Vlak daarna miste Koolwijk een vrije kopkans, de derby was begonnen. Met Koolwijk is ook direct de meest bloedzuigende Kralinger genoemd. Nare gebaartjes in het veld, laatdunkend over Sparta buiten het veld. Aan de andere kant, hadden wij maar een paar bloedzuigers die weten wat zo’n derby inhoudt en wat strijden om lijfsbehoud betekent. Daarna was er vooral de strijd op het middenveld, grote kansen waren er het eerste half uur niet. Maar vanaf dat moment werd het gevaarlijk voor de ogen van Roy Kortsmit, hij moest onder meer handelend optreden bij kansen voor Van Duinen en Koolwijk. Zoals de verslaggever later bij Studio Sport terecht zou zeggen, hij kan veel meer dan alleen strafschoppen stoppen. Enorm knap hoe hij wederom dit seizoen laat zien dat hij progressie boekt. Na deze kansen was het de beurt aan Sparta, Mühren liep goed door op een diepe bal, waarna er een misverstand ontstond tussen hun keeper en een verdediger. Uit een moeilijke hoek schoof Mühren de bal tussen de palen, maar de keeper was net op tijd terug om de bal van de lijn te tikken. Tot de rust gebeurde er niets noemenswaardigs meer, 0-0 ruststand.

De tweede helft speelde Sparta richting het bomvolle uitvak en was er direct wat druk richting het doel van de inmiddels zelfbenoemde hoeren, de Excelsior-fans lijken het als geuzennaam te gebruiken getuige de vele malen dat ze het scandeerden. Aandoenlijke zelfkennis. Echter was het 10 minuten na rust Excelsior dat de score opende, Massop zag zijn schot van richting veranderd worden, waarna Kortsmit kansloos was. Een tegenslag middels een achterstand, dat was ons al veel vaker voorgekomen dit seizoen. Hoe zouden we daar nu mee omgaan? Gebogen koppies, zoals wel vaker? Of de borst vooruit en nog ruim een half uur alles geven wat je hebt? Het antwoord daarop kwam al snel, amper een minuut later schoot Mühren de bal net voorlangs. Sparta speelde niet groots, maar de inzet die vereist is in zo’n derby was absoluut beter dan vorig seizoen. Veel duels werden hartstochtelijk uitgevochten, het was meer boeiend dan dat er goed voetbal op de mat werd gelegd. Waarbij Excelsior opvallend genoeg veelvuldig de bal aan Sparta liet en middels de counter probeerde gevaarlijk te worden. De snelle Mike van Duinen was een ware handenbinder en was gevaarlijk met een schot voorlangs, maar meer kansen waren er niet of nauwelijks aan die kant. Sparta drukte Excelsior steeds meer naar achteren, mede onder impuls van de ingevallen Craig Goodwin. Hij had de duidelijke opdracht gekregen op de achterlijn te halen en bruikbare voorzetten af te leveren. Een aantal voorzetten en corners van hem leverde het nodige gevaar op, maar het geluk ontbrak in de afwerking. Tot de 86e minuut. Craig Goodwin stond achter de bal bij een vrije trap net buiten het strafschopgebied, exact dezelfde plek als bij Eagles-uit waarbij hij de bal in de verre hoek deponeerde. En hij flikte hetzelfde kunstje nu opnieuw! De bal belandde buiten bereik van de keeper in de uiterste hoek, 1-1!

Het uitvak ontplofte en er was nog wat tijd over voor de winnende goal. Want zo was het gevoel binnen en buiten het veld, nu doordrukken en het overwicht belonen. Ryan Sanusi stoomde op en net binnen het strafschopgebied probeerde hij de riskant uitgestoken voet van Koolwijk te ontwijken, leek daarbij aangetikt te worden maar scheids Siemen Mulder wuifde het weg. Mulder, de scheids die tot 2 keer toe een strafschop liet nemen door AZ op Het Kasteel. Enfin, later in de herhaling was het niet goed te zien of Sanusi daadwerkelijk geraakt werd. Maar door het inkomen van Koolwijk en het op z’n minst proberen te ontwijken van de tackle van Koolwijk, raakte hij dusdanig uit balans dat hij half struikelend probeerde door te spelen maar uiteindelijk neer ging. Zeker geen schwalbe, zoals naainek Koolwijk probeerde duidelijk te maken aan de scheids.
Enfin, zo eindigde de derby zonder winnaar. En dat is doodzonde, de positie waar we nu bivakkeren is alarmerend en 3 punten waren zeer welkom geweest. Aan de andere kant, het gesprokkelde punt moet ook wat vertrouwen geven richting de komende thuiswedstrijden. Te beginnen komende zondag tegen FC Groningen, dat we kunnen achterhalen bij winst.
FORZA SPARTA!

@petervanderzwan

About The Author

RKD

Related posts