FC Dordrecht – Sparta | Na een prima eerste en een waardeloze 2e helft, winst in extremis!

Dordt-Sparta. Een Rijnmond-derby waar de laatste jaren behoorlijk wat rivaliteit bij komt kijken. Niet in de laatste plaats omdat we een paar jaar geleden in de finale van de play offs verloren in Dordt. Zij promoveerden, wij bleven in die vreselijke Juup Liek. De veldbestorming na afloop richting uitvak was onvoorstelbaar. Emmers, stenen en aanstekers belandden in het uitvak. Riemen werden van broeken geritst en als zweep gebruikt naar het uitvak. Uitschot van de bovenste plank. Slachten die schapen!

Vooraf sprak een deel van onze groep af bij het stamcafé in de buurt, waarna ze zich na een Spartaanse wandeling aansloten bij de rest in het supportershome.

Ook al hadden we een beroerd seizoen achter de rug en kan Dordt altijd dat beetje extra brengen tegen ons, normaliter zouden we toch moeten kunnen winnen over 2 wedstrijden?! Dat was het meest gehoorde geluid vooraf. Maar deze week hadden de play offs laten zien dat het wedstrijden op zich zijn. Sparta was gewaarschuwd.


Advocaat had een paar verrassingen in petto. Holst was gepasseerd en Floranus verving hem, Brogno nam de plek in van Verhaar. Daarnaast speelden Kortsmit en Vriends voor de geblesseerden Huth en Chabot.
Sparta trapte af en het bomvolle en uitverkochte uitvak met 400 Spartanen ging er flink achter staan. En terwijl er een heuse vuurwerkhond vooraf bij het uitvak aanwezig was, waren ze dat bij de thuisvakken ‘vergeten’. De rook vulde het Riwal bouwvalletje. Sparta startte prima en na 5 minuten kon het de eerste grote kans noteren. Muhren schoot op de vuisten van de keeper, Spierings kopte de rebound op de lat. Vijf minuten later was het wél raak: de sterk spelende Friday bereikte Spierings met een ingenieus balletje en die bediende Brogno op maat: 0-1!!! Het uitvak explodeerde, heerlijk hekken hangen! Dordrecht had duidelijk geen antwoord op de agressieve speelwijze van Sparta en schoot de bal vooraf hoog de diepte in. Maar Sparta kwam de fase daarna totaal niet in de problemen. Sterker nog, we hadden nog voor rust een aantal keren de kans op een wat veiligere 0-2. Spierings schoot te gehaast over na een minuut of 20 in kansrijke positie, Sanusi schoot op keeper Bergsen. Dordt kon pas na 35 minuten het eerste schotje op doel noteren. In blessuretijd mochten ze nog aanleggen voor een vrije trap, maar Kortsmit redde bekwaam. De prima spelende Floranus kreeg daarbij de gele kaart.
Wat overheerste na 45 minuten was dat we niet in de problemen kwamen, dat we voor stonden maar dat we er nog eentje bij hadden moeten prikken. Dordt zou uit een ander vaatje gaan tappen, zoveel was wel duidelijk.

En zo geschiedde. Dordt startte fel aan de 2e helft en kreeg in de 53e minuut een levensgrote kans. Mahmudov schoot gelukkig voorlangs. Sparta liet zich in die fase overrompelen en was geen schim meer van de ploeg in de eerste helft. Maar toch kregen we vlak voor het uur nog een grote kans, maar Brogno zag zijn schot geblokt worden. Even later werd hij gewisseld voor Verhaar. Ook Friday ging er uit, jongeling Halil Dervisoglu kwam er in voor hem en maakte zijn debuut. De veelvuldig scorende Turk van Jong Sparta scoorde zaterdag nog 5 keer (!) in één helft en maakt dit seizoen sowieso grote indruk, niet alleen door zijn totaal van ruim 20 goals. De rest van de 2e helft kwam Sparta er zeer weinig aan te pas en zette Dordt verder aan. Tot grote kansen leidde dat amper, al redde Kortsmit nog een keer uitstekend op een gevaarlijk schot. Het venijn zat hem in de staart. In de 89e minuut vocht Spierings een duel uit op het middenveld. Hij wilde de bal hard tegen een Dordt-speler aan schieten, maar die ging opzij waardoor er een vuurpijl vanaf 35 meter op Kortsmit af kwam. In een split second besloot Kortsmit om de bal proberen weg te koppen, omdat hij zijn handen niet mocht gebruiken. Precies tussen de springende Kortsmit en de lat belandde de bal echter in het doel… Een ongelofelijk zeldzame goal. Had Kortsmit de bal niet gewoon met de handen moeten wegtikken, met het risico op een vrije trap nagenoeg op de doellijn? Alles beter dan een goal. Echter ging het zo ontzettend snel, dat het ook weer voor te stellen is dat dat niet gebeurde. Een fikse tegenvaller, zo vlak voor tijd. Maar Sparta liep nu niet meer naar achteren, het probeerde een winnende goal te forceren. En het werd beloond! De prima ingevallen Dervisoglu bediende Muhren op maat en die bleef koel: 1-2 in de 90e minuut! En wat een debuut voor Halil. Een assist op de winnende goal! De blessuretijd leek een uur te duren, maar de opluchting was groot. De 90 minuten lang provocerende ‘supporters’ naast ons dropen af. Naast de ziektes en scheldpartijen die ons ten deel vielen, werden er ook veelvuldig Zuid-liederen gezongen. Enfin, dat is bekend daar.
Op naar zondag op een kolkend Kasteel! Allemaal achter Sparta!

@petervanderzwan

Foto’s: o.a. Carla Vos

About The Author

Related posts