FC Volendam – Sparta (1-1 nv, 5-6 ns)

Een bevalling met complicaties. Zo zou deze wedstrijd het beste omschreven kunnen worden. Maar met een goede afloop. Wat een verschil een penalty kan maken. Het maakte de terugreis bijzonder aangenaam, en vanavond kunnen we uitkijken naar een hoogstinteressante loting.

Volendam-uit, een fenomeen wat vroeger bijna nog wel meer in het teken stond van lekker een sappie doen aan de Dijk. Lekker frank en vrij. Hoe of wanneer je naar deze voetbaltoeristische trekpleister kwam en hoe of wanneer je vertrok mocht je zelf weten. Velen boekten dan ook een nachtje bij de plaatselijke herbergier. En in principe was er nooit wat aan de hand, althans niet noemenswaardig. Spartanen zijn graag geziene gasten op en rondom de Dijk, en menig horeca-etablissement kon zich verheugen op een flinke boost in de omzet.

Maar het voorzorgisme stak de afgelopen jaren in het gemeentehuis van Edam-Volendam de kop op, en vrijwel iedere bezoekende club krijgt standaard buscombi’s opgelegd. Sparta en de SV wisten af te dwingen dat de vroege bus enigzins in ere hersteld werd. Met de nadruk op enigzins dan. Zo vroeg als wij voorheen gewend waren was die niet, maar het is weer een stapje dichterbij naar enige normalisering.

En als de politie na afloop dit soort berichten de wereld in Tweet, dan is dat bemoedigend. De sinds december 2016 aangestelde partijloze (!) burgemeester lijkt in ieder geval nu al lang niet zo bekrompen te zijn dan haar CDA-voorganger. Laten we hopen dat de eerstvolgende keer wij FC Volendam kunnen bezoeken (alleen liever niet in de Pilsssleague) wij daar gewoon ouderwets weer van die frank en vrijheid mogen genieten.

Oja, buscombi of niet, sowieso mochten wij het hele dorp doorkruisen. 😛

Door een paar lieden van de vroege(re) bus werden alvast de zwaaivlaggen over het hek gepleurd…

…en kon de tocht naar de Dijk voortgezet worden. Wegens files was de vroege bus niet eens zoveel vroeger ten opzichte van de late bus. Maargoed, een paar biertjes is beter dan geen biertjes.

Enkele boys hadden zichtbaar plezier in de ontvangst van de bardames.

En voor je het weet is het alweer tijd om naar het stadion te gaan. Gesprekken van de dag waren de opstelling, tegen wie Sparta het beste zou kunnen loten mochten we winnen, en of Alex Pastoor nou echt op de tribune plaats moest nemen.

Jazeker dat dat het geval is. Ook in Tilburg zal Pastoor het nog even met een tribuneplek moeten doen. Dit was nergens voor nodig. En dan bedoelen we dat vooral van de Zeister kant uit. “Dreigende taal van de trainer”, voel eens aan jullie voorhoofd.

“Het was een dreigement”… Helaas al enige tijd ook in de voetballerij hèt excuus bij uitstek om rake tegenspraak de mond te snoeren.

Eindelijk werd er dan begonnen. De sfeer zat er in het begin goed in. Twee uitvakken van elk ongeveer 400 Spartanen. Aan de overkant nog wat fakkeltjes van het thuispubliek, maar verder was het haast jammer dat deze wedstrijd niet uitverkocht was. Een plek om de halve finale verdient meer bekijks.

Sparta begon met enige overwicht, gerekend werd op een snelle goal. Die bleef uit. De Volendammers waren allesbehalve scherp, maar compenseerden dit met veel inzet. Op een gegeven moment ging Sparta daarin mee. Tot op het niveau dat het bar en bar slecht werd. Maar ook al was dat het geval, niemand kon ontkennen dat dit echt een typische bekerwedstrijd was, waarin je moet uitkijken dat de kleinere vis niet zomaar ineens de grotere vis opeet.

Na 90 minuten, geen goals. Na 105 minuten, geen goals. Pas in de 108e minuut viel er een doelpunt te noteren. Thomas Verhaar speelde werkelijk een draak van een wedstrijd. Maar hij kwam tenminste wel met het iniatief om het eens van een afstandje te proberen, in plaats van een oude Spartaanse kwaal die nog te vaak opspeelt wanneer het even niet loopt: altijd en maar eindeloos die bal voor het doel te breien totdat je jezelf helemaal doodspeelt. En dat iniatief werd beloond met de lang verwachte 0-1! Maar, erg lang konden we van dat feestje niet genieten. Een Volendammer scoorde hooguit anderhalve minuut later eveneens, en zo konden we door de stand van 1-1 de strafschoppenserie ingaan.

Let wel, deze wedstrijd begon om kwart voor 9. Tijdens de wedstrijd waren er nog enige vertragingen. Zo kreeg keeper Roy Kortsmit de klap van een stuk vuurwerk in zijn gezicht te verwerken. Gelukkig niet hard genoeg om er schade aan over te houden. Even werd er over staking gesproken, maar Kortsmit gaf zelf aan verder te willen spelen. Bikkel.

En die bikkel bikkelde na een lange en zenuwslopende strafschoppenreeks een Volendams schot weg. Want dat is wat bikkels doen.

Sherel Floranus trad aan. De stand in strafschoppen was 5-5. Zou deze erin gaan, dan was Sparta door. Dan maakte het niet meer uit dat we naar een comedy capers van een voetbalwedstrijd hebben staan kijken. Dan maakte het niet meer uit dat we pas om 2 uur ‘s nachts weer terug in Rotterdam zouden zijn en nog geen 5 uur later alweer de wekker gaat.

En hij pompte hem er netjes in! Helemaal niks deed er meer toe, Sparta is door naar de halve finale van de beker!

Floranus flikt ’em, krijgt bijval van zijn teamgenoten, en rennen zij gezamenlijk naar het best bereikbare vak waar zij samen met de honderden Spartanen langs de kant tot een hossende kluwe menigte vormden.

De spelers deden nog een dansje, waaronder ook natuurlijk danskoning Mathias Pogba — die overigens zijn penalty verrassend beheerst erin schoot, en na een stevige wandeling terug naar de bussen konden de blikken pils open om onze plek bij de laatste 4 te vieren.

Vanavond na Vitesse – Feyenoord, een reclameblok, een nabeschouwing, nog een reclameblok, nog een beschouwing, een reclameblok, een overzicht van de wedstrijden uit deze bekerronde, een reclameblok, een aankondiging van dat de bekerloting eraan komt, een prijsvraag, en vervolgens nog een reclameblok, gaan wij zien welk balletje het warmst is. Interessant is dat SC Cambuur gisteravond FC Utrecht (vrijwel net zo moeizaam als wij FC Volendam) de beker uit geknikkerd heeft. Het bekertoernooi blijft verrassen.
De halve finale is op 28 februari, of op 1 of 2 maart. Tot die tijd, haal je oude Sparta-spullen van zolder en zoek dat Cupfighter-sjaaltje uit 1996 op!

BONUS-VIDEO!:

About The Author

RG

Related posts