Go Ahead Eagles – Sparta (2-0)

Oi, daar zijn we weer. We hadden wat cameraproblemen, maar dat is deels opgelost. Voordat we het over de ervaringen in Deventer gaan hebben, blikken we eerst nog kort terug op de laatste wedstrijden.

Tussen het doelpuntrijke duel tegen FC Den Bosch-thuis tot en met Go Ahead Eagles-uit afgelopen vrijdag zaten er nog drie competitiewedstrijden en een bekerwedstrijd: Achilles ’29-thuis, Jong PSV-uit, OJC Rosmalen-uit en Telstar-thuis, bij elkaar goed voor een doorbekering en 9 punten. Met name die laatste wedstrijd is vanuit supportersoogpunt interessant om er er nog iets over te vermelden. In een wedstrijd die vooraf bestempeld werd als ‘een makkie’ had Sparta ondanks een snelle voorsprong flinke moeite met de gasten uit Velsen, welke in de tweede helft terugkwamen. Maar toen liet het publiek extra van zich horen.

In plaats van afwachtend te zijn nam het hoekvak het voortouw in een sfeer welke zich naar andere delen van het stadion uitbreidde, wat de ploeg uiteindelijk zichtbaar over het dode punt zou slepen. Sparta werd aangemoedigd om te jagen, om oorlog in de 16 te maken, om die 2e plek niet op te geven, hoe dan ook. En dat gebeurde ook. In de slotfase wist publiekslieveling Thomas Verhaar -de Spangenaar- de bal in een soort scrimmage erin te ploeteren, en de ontlading die op Het Kasteel volgde was explosief. Verhaar vierde dit moment voor het hoekvak. En zo werden we eraan herinnerd dat achter de ploeg staan kan lonen, juist wanneer het voetballend even wat minder is.

En dat het een moeilijke avond zou worden in De Adelaarshorst wisten we allemaal. De Deventernaren vierden de vernieuwbouw van hun stadion. Een paar tribunes zijn opnieuw opgebouwd, maar in een stijl welke nog bij het orginele deel van het stadion past.

En eerlijk is eerlijk. Ondanks de nieuwe materialen is de klassieke look van De Adelaarshorst bewaard gebleven. En het uitvak is er ook op verbeterd. Maar de cosmetische aanblik van het stadion is waar de complimenten wel zo ongeveer ophouden.

Vanaf minuut 1 werd Sparta aangemoedigd, ongeveer 230 Spartanen reisden mee, een aantal dat misschien beter had gekund, maar zeker ook minder.

Het uitvak bevindt zich naast een vrij algemeen vak, waar zich wel een soort welkomstcomite bevond. Er werden wat bekers bier over de wand gegooid. Sommige Spartanen reageerden er wat gepikeerd op. Maar eigenlijk was het vooral een storm in een glas water bier.

Sparta speelde niet per se dramatisch, de opbouw was er. Alleen de grote afwezigen waren de afmakers. Desondanks bleef het fanatiekere deel van de meegereisde aanhang erachter staan. We gingen de rust in met een bloedeloze 0-0.


Tweede helft. Ook dat begon gelijkopgaand, al kreeg Go Ahead steeds meer en steeds grotere kansen. Keeper Kortsmit hield Sparta nog even in de race. Maar ook hij kon het schot van Leon -met de toepasselijke achternaam- de Kogel niet keren. 1-0 voor de thuisploeg.

Pas na dat vrij late doelpunt kwam het thuispubliek los, maar dan ook gelijk goed los. Een contrast dat nogal opviel zullen we maar zeggen. De Spartaanse aanmoedigingen vielen daardoor wat op de achtergrond. Maar aangemoedigd werd er nog zeker. De 2-0 die vlak voor het einde viel was een formaliteit, Sparta verloor hiermee voor de eerste keer dit seizoen, en wisselden Go Ahead en Sparta van plek.

Echt een mega-harde klap is het ook weer niet, verliezen bij Go Ahead Eagles is iets waar rekening mee gehouden kan worden. Het meest jammere eraan was dat Sparta zelf de afmakers miste in deze wedstrijd. Een leermoment. Komend weekend is er weer een interlandweekend, de voetbalonderbreking die het voetbal onderbreekt. Op zondag 18 oktober staan we er weer tegen FC Oss.

About The Author

RG

Related posts