Go Ahead Eagles – Sparta Rotterdam

WE ARE STAYING UP!!!
Zondag 14 mei 2017. De dag dat het MOET gebeuren. De opdracht is zeer duidelijk: zelf winnen in Deventer en hopen -en ook een klein beetje verwachten- dat Vitesse thuis wint van Roda JC.

De vogels zijn nog maar net begonnen aan hun ochtendserenade als de deuren van het supportershome open gaan om klokslag 9:15 uur. ‘Operatie handhaving’ is begonnen voor de supporters. Over 2 uur zal de colonne met 7 bussen met daarin 400 verwachtingsvolle en bloednerveuze Spartanen richting Deventer afreizen.

In de tussentijd vloeit het bier rijkelijk en is de stemming opperbest. Het ietwat geschonden blazoen was vorige week flink opgepoetst door de dikverdiende 1-0 overwinning op Twente en dat gaf menig fan veel vertrouwen in een goede afloop. Tussen 11:15 en 11:30 uur vertrokken we in 2 clusters naar Deventer.

In Deventer aangekomen hadden de lokale autoriteiten er een ware vesting van gemaakt, waardoor we veilig het uitvak bereikten. Doodzonde overigens dat ‘Kowet’ volgend seizoen een treetje lager speelt, het stadion aan de Vetkampstraat is een openluchtmuseum en een waar instituut. Middenin een woonwijk, iets dat wij als Spartanen maar al te goed herkennen en omarmen.

De klok kroop tergend langzaam richting 14:30 uur. Het volgepakte rood-witte uitvak was er klaar voor, massaal had vrijwel iedereen aan de oproep gehoor gegeven om het rood-witte shirt aan te trekken en de sjaal om te knopen. Het leverde een prachtig beeld op. Dank jullie wel! Mascotte Harly, de zeearend, vloog door het luchtruim en de Sparta Marsch klonk hartstochtelijk uit de 400 gesmeerde kelen. We gaan beginnen!

Het gejuich was er al na 3 minuten. Niet omdat wij scoorden, Vitesse scoorde namelijk de 1-0 tegen Roda. Het uitvak ontplofte, dit was een heerlijke steun in de rug! Dat was op het veld echter niet te merken in de minuten die volgden. De meeste spelers leken met 220 Volt op de kicksen te spelen en dat was duidelijk te merken. Weinig lukte en er viel vrijwel geen kans te noteren. Aan de andere kant onderscheidde Michael Verrips -die de geblesseerde Roy Kortsmit verving- zich met goede reddingen, al werd hij een keer op de lijn geholpen door Breuer die de bal op heroische wijze al liggend van de lijn kopte. Ruststand derhalve 0-0. In Arnhem stond het nog steeds 1-0.

De rust leek onze rood-witte gladiatoren goed te hebben gedaan, we begonnen goed met Craig Goodwin als invaller voor Jerson Cabral. We waren steeds meer in balbezit en omsingelden de defensie van de Eagles. In de 57e minuut mocht Goodwin een vrije trap nemen vanaf de rechterkant en Martin Pusic kopte vrijwel op de doellijn de bal tegen het net: 0-1!!! Het uitvak werd uitzinnig, met deze stand was handhaving een feit.

We werden sterker en de kans dat het 0-2 werd was groter dan dat het 1-1 zou worden. Echter, een spaarzame counter van Go Ahead werd in de 71e minuut omgezet tot een goal, 1-1. We konden weer opnieuw beginnen… De minuten die volgden leken op de 45 minuten van de eerste helft, de spanning was voelbaar en merkbaar. Maar daar was supersub Goodwin weer, die 10 minuten voor tijd een gevaarlijk lage voorzet gaf, Pusic kwam voor z’n man en tikte de 1-2 binnen! JAAAA!!! Nog maar 10 minuten … Zou het dan toch lukken?? De minuten leken uren te duren. In de 89e minuut slalomde Alhaft door de verdediging en werd neergelegd. Vrije trap. Craig Goodwin ging achter de bal staan en schoot de bal onberispelijk in de verre hoek: 1-3!!! Vitesse stond inmiddels op 3-0, nu wisten we het zeker: HANDHAVING IS EEN FEIT!

Het feest dat toen ontstond was geweldig! Ongekende euforie maakte zich meester van de Spartanen! Wat een raar, mooi, bijzonder en meeslepend seizoen. De spelers bleven minutenlang feestvieren voor het uitvak, uitzinnige taferelen.

In een feeststemming die z’n weerga niet kent vertrokken de bussen naar Rotterdam. Onderweg werd er in de bussen omgeroepen dat Sparta de Jupiler Lounge bij terugkomst zou openen, om alle fans en spelers een mooi einde van het seizoen te geven. Een prachtig gebaar van een adembenemend mooie club!

De supportersbussen arriveerden rond 18:45 uur op Het Kasteel, waarna het wachten was op de spelersbus. Een klein uur later kwamen ze aan, onder luid gezang en vuurwerk verwelkomd door de honderden fans. Spelers op de schouders, de opluchting en blijdschap waren enorm.

Het feest daarna in de business lounge was er 1 zoals dat alleen bij Sparta kan. Zonder enige wanklank. Bier, broodjes en hapjes waren op kosten van Sparta, wederom een dikke pluim voor de club!
Het besef dringt een dag later pas echt goed door, in alle nuchterheid. Sparta hoeft geen play offs te spelen, speelt volgend jaar weer eredivisie! Namens Spangenaren een hele fijne vakantie en tot ziens bij de 1e training!
WANT SPARTA IS HET CLUPPIE, WAAR IK ZOVEEL VAN HOU!!!

Peter van der Zwan

About The Author

RKD

Related posts