KAMPIOENSWEDSTRIJD Sparta – Jong Ajax (3-1), Deel 3: HET VERSLAG cq COLUMN

Ok, tot dusver de geile video’s, tijd voor inhoudelijkheden — als half verslag/half column — al komt hierna nog zeker een video voor deel 4. Sparta is kampioen, men schreeuwt het van de daken en de media staat er vol mee. Nog steeds. Wat is de impact? Wij vertellen het vanuit ons perspectief.

IMG-20160410-WA0006

De dag ervoor, in de marathon van Rotterdam, werd deze verschijning gesignaleerd. Dit is de tegenhanger van het welbekende degradatiespook. Op blote voeten legde de promotiegeest alle tweeënveertigduizendhonderdvijfennegentig meters van het parcours af. Deze entiteit dwaalde al langer op Het Kasteel rond. De voorsprong in de competitie dit seizoen was namelijk zodanig dat het niet meer een kwestie van óf maar wannéér het zou gaan gebeuren.

IMG-20160412-WA0081

Maar toch was het besef onder vele Spartanen en dus ook Spangenaren er voor lange tijd niet altijd volledig. Een buitenstaander met zelfs het geringste gevoel voor wiskunde zal het een 1-2-3’tje gevonden hebben, maar niet wij. Een ieder die sinds 2010 met enige regelmaat de kasteelclub van dichtbij aanschouwde heeft geleerd dat niets vanzelfsprekend is, the hard way.

IMG-20160412-WA0083

Sparta wankelde al enige tijd. Na 18 keer op rij niet verloren te hebben verloren de Kasteelheren tegen het goed draaiende Almere City FC, die later ook de laatste periodetitel zouden pakken, een club waarvan je het niet meteen verwacht. Verliesbeurtje, met marginale cijfers (1-0)… dat kan een keer gebeuren. Maar Sparta liet voorlopig verstek door daarna ook drie keer achter elkaar op 1-1 te eindigen. Bovendien won VVV-Venlo ondertussen alles. Een raar dualistisch gevoel leverde het op. Aan de ene kant wist je dat het statistisch gezien bijna onmogelijk is om dit nog te vernaggelen. Aan de andere kant blijft dit Sparta, ook al heb je nog zo’n fantastische ploeg met ditto technische staf.

IMG-20160412-WA0085

Want let wel: wat wij in ons systeem hebben zitten, en wellicht nog zelfs enige tijd zal blijven hangen. Om te beginnen natuurlijk die horrorwedstrijd, thuis, tegen Excelsior, waarvan de details niet verteld hoeven te worden. Het middelmatige schijtseizoen wat daarop volgde, het “3-1-seizoen” — waar nog een boek over geschreven is — een seizoen waarin maar liefst 8 keer met die cijfers verloren werd, eindigend als 9e in de Jupiler League (een competitie die later zelfs nog veel vijandiger zou blijken), niet eens in aanmerking komend voor de play-offs. Wat voor de Raad van Commissarissen een teken was om de hele organisatie door te lichten en op bijna elke positie nieuwe mensen neer te zetten.

IMG-20160412-WA0085

Dat zag er aanvankelijk nog hoopvol uit. Die schokeffect zorgde ervoor dat Sparta als 2e eindigde, máárrr…. Willem II flikkerde Sparta uit de play-offs alsof het niks was. De seizoenen erna veranderden in rap tempo in een doorgeslagen mediacircus waarbij Sparta bijna wekelijks op een of andere manier wel voor paal stond en het verloop in spelers en trainers nog hoger lag dan bij elk eerste de beste uitzendbureau voor tomatenplukkers. Supporters, met Spangenaren voorop, begonnen zich hierdoor weliswaar terecht te roeren, maar alles bij elkaar deed het de prestaties niet ten goede. Met uiteindelijk een 16e plaats als historisch dieptepunt. Mede door inbreng van diezelfde supporters — min of meer de supporters op deze foto, die er altijd waren, door dik en vooral dun — werd de wisseling van de hoogste wacht een feit…. en wat daarna gebeurde….

035

Sparta ging van One Man Board naar een One Tier Board. De financiële broeksriem werd flink aangehaald, immers draaide de ooorganisaaaasie jaren lang absurde resultaatloze verliezen. Met veel middelen werd er weinig behaald. Daardoor moesten de nieuwe beleidsbepalers vooral creatief zijn. Met weinig middelen het meeste eruit halen. Puur voetbalvernuft werd er in huis gehaald. Leo Beenhakker die dit op zijn oude dag nog pro deo kwam doen had hierin een grondliggende inbreng, tezamen met de niet veel later aangestelde huidige trainer Alex Pastoor. Iemand die naast de kneepjes van het voetbalvak ook nog eens over de juiste people skills beschikt en ook veel te zeggen kreeg over het aankoopbeleid. Met als bijzonderheid: er werd ten eerste naar karakter en inzet gekeken, daarna pas op het voetballende aspect gescout. Dit zorgde voor compatibiliteit en chemie. En ook: kwaliteit über kwantiteit, iets wat supporters zelf ook al jaren door hadden. Het moest even rijpen… maar zo in de loop van dit seizoen gebeurde dat ook daadwerkelijk.

073

Sparta lag op koers. En hoe. Met voor Jupiler League-begrippen grootmachten als NAC Breda en VVV-Venlo in het kielzog een wereldse prestatie. Op 11 april 2016 moest het dan gebeuren, maar dan ook echt. Terug naar waar deze club hoort, terug naar het niveau wat wij als supporters ook dubbel en dwars verdiend hebben, na jarenlange weerzinwekkende shit, vernedering en intriges. ‘Gewoon’ weer tegen Feyenoord, ADO Den Haag en FC Utrecht, in plaats van tegen Telstar, FC Oss en Jong PSV. Niet meer uitgelachen worden op maandagochtend op je werk omdat Sparta weer eens kansloos ten onder ging tegen Almere City. Niet meer weggestopt in de nachtprogrammering van SBS 6 maar volwaardig op het oude vertrouwde NOS Studio Sport. Sparta moet weer meetellen, Sparta moet weer ergens om kunnen spelen behalve die tergende survival of the fittest in de jungle van een steeds meer in verval(sing) rakende 1e Divisie.

114

Onzekerheid heerste op het Kasteel lang, maar het leek er sterk op dat op dat iedereen wist dat het op deze bewuste maandag zou gebeuren. Het begon al met de corteo, waar je zojuist een paar foto’s van zag en waar deze week een video van gepost is.

165

De sfeer was niet alleen uitgelaten, maar ook overtuigend. Want dat is iets wat we nog wel eens vergeten zijn door de wedstrijden heen. Je kan iets zingen. Je kan het hele repertoire zingen. Maar gebeurt dat zonder overtuiging en eigenlijk dus maar halfslachtig, dan merken de spelers dat op het veld. Maar niet bij deze wedstrijd. Bij deze wedstrijd ging men er vol voor. Vol passie, en met een zekere ziel en zaligheid. Dat sloeg onweerlegbaar over op het veld, waar we later nog op terugkomen.

182

Niet alleen het hoekvak liet van zich horen…

189

…ook de mannen van de grachtside en de rest van de Denis Neville trokken hun muilen open…

201

…en de Kasteeltribune was eveneens nadrukkelijk aan het aanmoedigen geslagen. Er zijn zelfs naar verluidt oude deftige heren op de Tonny van Ede-tribune gesignaleerd die op een gegeven moment op hun stoel stonden te dansen.

216

Alles bij elkaar was het een kolkend stadion op deze mooie avond. Alles aan Sparta is Eredivsie… nu nog officieel erin komen.

191

En we hoefden niet lang te wachten op de eerste goede stap in die richting, “Allez” Loris Brogno wipte met behulp van Paco van Moorsel de 1-0 al na 8 minuten in het vijandelijk doel!

234

Het hoekvak vormt zelfs nog meer één blok dan al het geval was…

244

…en de eerste tranen beginnen al te vloeien. Vele meer zouden er bij menigeen nog volgen.

308

Sparta domineerde in eigen huis, maar het was een lange en verwikkelde strijd. Jong Ajax, met namen als Zivkovich, Fischer en Sinkgraven, waardoor er een elftal stond dat zo in de Eredivisie zou meekunnen, kwamen natuurlijk niet naar Rotterdam-west om als Sinterklaas te fungeren op dit feestje. Laatstgenoemde (Sinkgraven dus, niet Sinterklaas) kreeg het dan ook voor elkaar om diep in de tweede helft met een prachtig schot het Spartaanse doel te bereiken.

318

Journalisten begonnen al woorden als gelijkspel te noteren, maar niet veel Spartanen dachten dat dit ook echt de vierde 1-1 op rij zou gaan worden. Letterlijk 11.000 man gingen staan voor Sparta, toen in de 84e minuut een corner genomen werd. Enkele keren kwam de bal voor een Spartaanse voet, maar ging er net niet in. Een scrimmage…

320

….maar als een soort drietrapsraket ging de bal er uiteindelijk in! Niemand minder weer dan Michel Breuer, de man bij uitstek in dit soort situaties! 2-1!!!

325

Het stadion ONTPLOFTE! Nog meer zelfs als bij de 3-2-pegel van Ryan Sanusi diep in blessuretijd tegen FC Emmen. De bewoners van de wijk Spangen moeten dit allemaal gehoord hebben, misschien wel tot aan Oud-Mathenesse. De energieontlading van 6 jaar pauperleague kwam er met oerkreten uit, die wellicht het decibell-record van 2016 haalde.

326

Neem een moment om naar deze foto’s te kijken…

340

Let op de emoties…

354

359

362

367

Sparta kampioen… het is dan bijna zover…

386

En om het genadeschot te lossen maakt Sherjill MacDonald er twee minuten later 3-1 van!!

398

Dit kon niet meer misgaan, en het kampioenschap werd de facto al gevierd. Als er ook maar 1.000 man aan traantje van een milliliter hebben weggepinkt, dan kan je zeggen dat er op dit moment alleen al letterlijk een liter aan tranen uit onze ogen kwamen.

408

De stadionspeaker roept nog om dat dit nog niet het moment is om het veld te betreden, maar velen kunnen met alle passie en adrenaline gierend door het lijf niet weerstaan om massaal aan een heuse pitch invasion te doen vlak na het laatste fluitsignaal.

419

Duizenden Spartanen namen al een voorschot op het feest wat komen ging, en namen de spelers op de schouders. Hun redders. Onze redders.

471

Want zij hebben in relatief korte tijd iets geflikt waar een buslading aan voorgangers daar schromelijk in faalden. Natuurlijk, de sport en met name de voetballerij is opportunistisch. Je bent de schlemiel of de held. In werkelijkheid ligt het in beide gevallen iets genuanceerder dan dat. Maar voetbal is niet alleen een sport, maar ook emotie. En die emoties geven de clubs hun karakter, hun ziel, en misschien zelfs hun bestaansrecht.

IMG-20160415-WA0002

Supporters zijn niet alleen mensen die op een tribune zitten bij een wedstrijd. De echt betrokken supporters zijn beschermheren in de tijden dat de club in verkeerde handen is. En steunpilaren in tijden wanneer er doelstellingen binnen handbereik zijn. Die maandag zorgde die verbale orkaan daar mede voor, voortgeborduurd op de weg die supporters eerder vrijgemaakt hebben voor hun succesvolle opvolgers.

De supporters hadden gelijk. Let it be noted dat de supporters al die jaren godverdomme gewoon gelijk hadden.

493

En dan het moment suprême!!

511

MacDonald, Verhaar, Kortsmit, Brogno, van Moorsel, Sanusi, Dumfries, Dijkstra, Breedijk, Dougall, van Drongelen, Eisden, Vissers, Berkamp, Stokkers, en BREUER! BREEUUERRRRR! BREEUUUUEERRRRRRR!!

540

IMG-20160412-WA0034

Zij zijn degenen die zorgen voor blije gezichten op Het Kasteel. Waar we geen genoeg van kunnen krijgen.

587

Maar als er dan toch echt de protagonist van dit verhaal aangewezen moet worden is het Alex Pastoor wel. We begrepen niet altijd meteen zijn beslissingen. Maar gaandeweg werd het duidelijker dat deze man een tactisch genie is, een management- en voetbalstrateeg van de zuiverste orde. Met o.a. Michael Reiziger als zijn adjudant.

IMG-20160412-WA0015

Die schaal is voor wat dit seizoen betreft het ultieme doel, maar biedt natuurlijk geen garantie voor de komende seizoenen. Er moet hard gewerkt worden aan nog meer zekerheid, nog meer kwaliteit en stabiliteit om de Eredivisie goed door te komen en erin te blijven.

IMG-20160412-WA0014

Maar voor nu: lekker gek doen. We vieren het nog lang na!

580

IMG-20160412-WA0044

En da’s ook precies wat Dumfries en Verhaar van plan waren.

595

619

623

634

En Spangenaren, die hier voor de eigen gelederen een toegift met plezier verzorgden.

IMG-20160413-WA0013

En, uhmm… dit trio. 😛

IMG-20160412-WA0049

En deze fakkel-afstekende hooligan. Stadionverbod voor die man! 😉

IMG-20160412-WA0036

Het werd nog laat. Heel, heel erg laat. Eigenlijk weer vroeg. Dinsdag 12 april 2016 kampte de regio Rijnmond met een influx aan ziekmeldingen. De eerste metro’s, trams, treinen en bussen die die dag reden waren echter opvallend vol.

Vandaag FC Volendam – Sparta. Competitiematig spelen we nergens meer voor. Maar spelers en supporters, maak er in het Kras-stadion wat van, laat zien dat we die schaal verdiend hebben! En een ieder veel plezier nog op De Dijk natuurlijk, waarbij nog vele malen op het kampioenschap geproost mag worden!

About The Author

RG

Related posts