Klaar voor het nieuw seizoen?!

Sparta-Ajax 2016/2017

Wat een zalig en euforisch gevoel was dat, die 14e mei in Deventer… Een uitzinnig uitvak maakte een ontsnapping mee, die rechtstreekse handhaving betekende. Het feest bij terugkomst in Rotterdam-West was vervolgens ongekend en exemplarisch voor onze bijzondere club. Als 1 grote familie van spelers, supporters en staf de gezamenlijke blijdschap -maar vooral ook opluchting- vieren.

Inmiddels zijn we bijna 3 maanden verder en wacht zaterdag de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen, in Venlo tegen VVV. Vorig seizoen waren we eindelijk weer terug op het hoogste niveau na 6 jaren kommer en kwel in de kelder van het betaalde voetbal. Hoe staan we er nu voor in vergelijking met toen?

Als nieuwkomer hadden we de lastige en tegelijkertijd mooie uitdaging om ons te handhaven. Immers, na 6 jaren Jupiler League was dat toch wel het allerbelangrijkste. Niet weer teruggeworpen worden in die fikkende hel van de JL. Enfin, ik hoef het niet uit te leggen. Elke Spartaan voelt en snapt dit.

De basiself bestond aan het begin van vorig seizoen voor het overgrote deel uit het kampioenselftal. Prima spelers, sommigen zelfs uitmuntend, maar zouden ze zich staande houden in de eredivisie? En wat te denken van die onbekende spelers van soms nog onbekendere clubs, die naar onze club waren gekomen? Na een wervelend begin zakten we ver weg en speelden we ons ternauwernood veilig. Een hoge piek, gevolgd door een dal, om vervolgens met passie en strijd het vege lijf te redden. De ene stadsderby was de andere niet en ze stonden eigenlijk symbool voor het seizoen. Kansloze en forse nederlaag op Zuid en in beide duels met de Kralingers worden afgetroefd op mentaliteit en de echte wil om ten koste van alles te winnen. Maar toen was er zondag 5 maart … binnen een minuut liet Mathias Pogba Het Kasteel ontploffen in de clash tussen West en Zuid, en na ruim 90 minuten was er weer een ontploffing van jewelste: winst in de derby telt. Laat die extase na afloop het vertrekpunt zijn voor het gevoel dat bij spelers moet leven voordat je aan zo’n pot begint.

Pogba en Van Drongelen na de overwinning op Zuid

Bespiegelingen vooraf. Wat zijn ze waard? In diverse competitiespecials, praatprogramma’s en fora worden de ranglijstvoorspellingen gedaan. De meeste analytici voorspellen dat we het weer net rechtstreeks gaan redden, maar op basis waarvan? Op basis van wat we als supporters in de voorbereiding hebben gezien overheerst het goede gevoel. Onbeduidende oefenpotjes tegen amateurs daargelaten, tegen gerenommeerde clubs als HSV en Club Brugge kwamen we goed voor de dag. Ook dat zegt niet alles, maar wel iets op z’n minst. Inmiddels hebben we afscheid moeten nemen van Pogba, Dijkstra, Dumfries en Van Drongelen. dat is enerzijds een flinke aderlating, maar ook een bewijs dat onze jeugd grote talenten voortbrengt en een serieuze kans krijgt. Floranus en Alhaft lieten al eerder zien een groot talent te zijn, inmiddels kloppen ook Ragnar Ache, Mark Veenhoven en Deroy Duarte op de deur. Tegenover deze goede ontwikkeling is het wederom de vraag hoe de nieuwelingen van buitenaf het gaan doen. Chabot, Bambock, Volas, Craninx en Dobson zijn volstrekt onbekende vreemdelingen, waar we deels al mee hebben kennisgemaakt in de voorbereiding. Er is nog niet veel over te zeggen, we moeten weer afwachten en ze de kans geven om te bewijzen of ze ook daadwerkelijk versterkingen zullen zijn. Daarnaast moet ook gezegd worden dat het positief is dat zowel Roy Kortsmit als Deroy Duarte inmiddels hebben bijgetekend.

De vraag is hardop of we echt helemaal klaar zijn voor het seizoen. Is de selectie in balans? Volgens mijn bescheiden mening missen we 1 of 2 ervaren (liefst Nederlandse) spelers die er direct staan. Het klappen van de zweep kennen en weten wat er gevraagd wordt op dit niveau. Breuer is een fokking held, maar de vraag is of hij weer zo’n seizoen gaat draaien als het vorige. Boven ieders verwachting speelde hij vrijwel alles, en ook nog als een eindbaas. En ondertussen groeide groeibriljantje Van Drongelen naast hem uit tot een topper in de dop, ook deels te danken aan Michel. De ettelijke miljoenen die er nu binnenkomen door de directe verkoop van Dumfries en Van Drongelen en de indirecte verkoop van Jetro Willems en Marten de Roon, zullen hoe dan ook deels aangewend moeten worden om ons nog extra te versterken.

We kunnen er kort of lang over lullen, maar we kunnen pas zaterdag met eigen ogen bewonderen waar dit Sparta toe in staat is. Inmiddels hebben een kleine 350 Spartanen reeds een kaart gekocht, en dat aantal zal nog wel toenemen. Ondanks de zomervakantie een prima opkomst voor deze seizoensouverture.
Afgelopen week hebben we een constructief overleg gehad met Sparta waarin onder andere over het hoekvak als stavak is gesproken. Daarover later meerrr! Het gaat in ieder geval de goede kant op. Los daarvan zullen we ook dit seizoen weer diverse sfeeracties organiseren en zullen we op de Open Dag van 2 september a.s. weer met een kraam staan om huidige en nieuwe (!) merchandising te laten zien en te verkopen. Daarnaast is het die dag ook weer mogelijk om je eigen spandoek –onder begeleiding- te spuiten.

Kortom, er staat weer veel op het programma en we kunnen niet wachten tot we weer mogen.

null

Zijn we als Spangenaren klaar voor het nieuwe seizoen? REKEN MAAR! Tot zaterdag!

@petervanderzwan

About The Author

Related posts