NAC Breda- Sparta Rotterdam (2-2)

VEERKRACHTIG SPARTA PAKT EEN PUNT IN BREDA | ACHE IN DE SPITS OLÉ OLÉ!

Vrijdag 25 augustus, NAC away. Zo’n wedstrijd die vet omcirkeld wordt, zodra het definitieve competitieprogramma bekend is. De vriendschapsband is al jaren een uniek gegeven, helaas ingegeven door een drama. Immers kwam publiekslieveling Andro Knel in 1989 om het leven bij de vliegtuigramp in Zanderije. Andro speelde toen bij NAC en was daarvoor speler bij Sparta. Rood-wit en geel-zwart vonden elkaar toen in het immense verdriet, en vinden elkaar nu nog steeds. En jaren nog hierna.

null

Helaas gaf de KNVB geen gehoor aan de hartstochtelijke wens om zowel Sparta-NAC als NAC-Sparta op zaterdag (of eventueel zondag) te laten spelen, zodat er tijd en ruimte genoeg was om bijvoorbeeld ook de Andro Knel Bokaal te spelen. Sterker nog, deze vrijdagavond was nog te doen, maar in Rotterdam spelen we op woensdag 18 april 2018. Woensdag … Die dag zal er ‘s middags weer gespeeld worden om de Andro Knel Bokaal tussen de supporters van Sparta en NAC.

nullnull

Geen Andro Knel Bokaal op deze mooie zomerdag, wel een samenzijn tussen beide supportersgroepen. Bijna 650 Spartanen bevolken vanavond het uitvak, waarvan er velen voorafgaand aan de wedstrijd het voorplein bezoeken. Breda Loco’s en Spangenaren, geel-zwart en rood-wit, lopen door elkaar en drinken bier. Veel bier. Liters. Voor allemaal de normaalste zaak van de wereld, dit doen we al jaren zo. Maar in deze tijd blijft het een uniek gegeven, waar een ieder een voorbeeld aan kan nemen. Het Roparun-team van Sparta hield deze dag een oefenloop, in aanloop naar de run van volgend jaar. Er werd van Rotterdam naar Breda gelopen in estafettevorm met 4 lopers. In Breda werden ze onthaald met luid applaus en de nodige munten verdwenen in de diverse collectebussen.

null

Ohja, er was ook nog een wedstrijd. Vlak voor 20:00 uur haast een ieder zich naar het vak, de één naar de B-side en de ander naar het uitvak. De thuisvakken puilen, net als het uitvak, uit en er zijn maar weinig lege stoeltjes. Een fijne ambiance en de thuisploeg gaf vanaf de aftrap direct gas. Sparta was daar in eerste instantie van onder de indruk, maar herstelde zich al snel en er ontstond een evenwichtige wedstrijd, waarbij NAC duidelijk het gevaarlijkst was. Ze speelden over het algemeen opportunistisch en dat leidde tot wat hachelijke situaties, waarbij het verdedigingsblok Breuer – Vriends prima stand hield. Aan de andere kant voetbalde Sparta aardig mee, maar 2 dingen leken te ontbreken: het meegaan in de strijd en het creëren van kansen. En dan ook nog vlak voor het rust het deksel op de spreekwoordelijke neus krijgen. Bij een vrije trap van NAC stond hun aanvoerder vogelvrij binnen de 5-meter, Kortsmit redde eerst nog dapper maar had vervolgens geen antwoord op de rebound. Het leek een VVV-scenario te worden, weer vlak voor rust achter in een uitwedstrijd, terwijl je daarvoor niet de mindere was.

Toen vlak na rust ook nog eens de 2-0 viel (door de zoon van ehh die vader, u weet wel), bleek dat scenario nogmaals bewaarheid. Maar vlak daarna greep Pastoor in. Ragnar Ache voor Volas, die zeer matig speelde, en Deroy Duarte voor Sanusi; normaliter een sterkhouder, vandaag een mindere wedstrijd. Het jeugdige elan moest voor meer gevaar zorgen. De eerste de beste voorzet verdween al direct richting doel, maar de kopbal van Ache ging rakelings naast. Ook Brogno was dichtbij de aansluitingstreffer. Sparta werd sterker en NAC oogde vermoeid. Een corner van Goodwin belandde op het hoofd van Breuer en van dichtbij kopte Ache vervolgens raak: 2-1. De hoop was weer terug en dit was het sein om er nog maar eens een schepje bovenop te doen, ook in het uitvak. Ache was een plaag voor de verdediging, bovendien een heel ander type spits dan Volas, die meer statisch is waarbij Ache veel meer in beweging is. Wat mij betreft is dat laatste sowieso in uitwedstrijden wenselijk, je krijgt in de omschakeling vaak ruimte achter de verdediging. Plotseling was daar een uitbraak van NAC. Terwijl Sparta de gelijkmaker probeerde te forceren, counterde NAC maar hun spits vond Kortsmit op zijn weg, die ons in de wedstrijd hield. Een paar minuten later was er een panklare voorzet van Goodwin (wederom, wat een fijne trap heeft hij toch!) die bij Mühren terecht kwam, zijn assist werd van heel dichtbij binnengetikt door Ache, 2-2! De laatste paar minuten golfde het spel op en neer, beide ploegen streden voor de overwinning. NAC kreeg een grote kans, maar gelukkig voor ons was de doelpaal onze vriend. De bal kaatste het veld weer in. NAC en Sparta maakten er een boeiende wedstrijd van, waarbij de veerkracht van Sparta bewonderenswaardig was. En de invalbeurt van Ache opmerkelijk. Een spits die eerder al in de jeugd, bij Jong Sparta en in de voorbereiding opviel. Met een neusje voor de goal, en dat bleek. het ‘Ache in de spits olé olé’ klonk luid vanuit het uitvak. Ook Duarte viel uitstekend in. Wederom een pluim voor onze jeugdopleiding.

Het eerste uur was niet denderend, maar ook niet zo beroerd als diverse media ons doen geloven. Laten we vooral het positieve benaderen, een kernwaarde waar we als Spangenaren voor staan. Terugkomen van een 2-0 achterstand in een uitwedstrijd tegen NAC, dat zou een mentale oppepper moeten zijn richting de volgende wedstrijd(en).

Maar eerst volgende week zaterdag de Familiedag, deze keer dus in september terwijl het seizoen al is begonnen. Dit in verband met het afgelopen EK Vrouwen, dat deels op Het Kasteel plaatsvond. Spangenaren zijn ook zaterdag weer aanwezig met een kraampje met merchandising voor het terras van het supportershome en met een workshop graffiti spuiten. Onder begeleiding kan je meespuiten met de spandoeken, die we maken. Samen met jou!
Komende zaterdag dus vanaf 12:00 uur de Familiedag van Sparta. Check de site van Sparta voor het volledige programma. Tot dan!

@petervanderzwan

About The Author

Related posts