Sparta- ADO (0-1)

SPARTA – ADO. Het degradatiespook waart rond boven Spangen. Dat is de pijnlijke constatering na de enorme deceptie van zondag in de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag.
http://spangenaren-rotterdam.nl/wp-content/uploads/2017/04/img_4486-1.jpg
Het begin was veelbelovend, met druk naar voren in de eerste 10 minuten. De sfeer zat er goed in, de steun was hartstochtelijk. Het belang en de bijkomende spanning waren voelbaar op het veld en op de tribune. Vlak na die eerste 10 minuten veroverde ADO de bal en schoot El Khayati de bal schitterend en onhoudbaar voor Roy in de kruising, 0-1. Een zondagsschot. Prompt lukte er veel minder dan in de eerste minuten en dat is nog een understatement. De angst en onzekerheid die zich de laatste weken meester heeft gemaakt van de spelers stak weer ernstig de kop op. Een verlammende werking op vrijwel alle spelers, slechts Kortsmit en Mendes da Silva onttrokken zich aan de malaise. We verschenen nauwelijks gevaarlijk voor de goal van ADO, terwijl er in de eerste helft nota bene richting de Denis Neville-tribune werd gevoetbald. Het was absoluut geen onwil, onmacht des te meer. En, al eerder gememoreerd op deze plek, de spelers kwamen amper in de duels. Simpelweg omdat ADO, mede gesteund door de opmars van de laatste weken, meestal eerder bij de bal was en frank en vrij kon combineren. Dat resulteerde onder andere in een open kans voor Havenaar, maar op enkele meters van het doel mikte hij over het doel. Dat zou het signaal moeten zijn om echt goed wakker te schrikken. Sparta ontsnapte en leefde nog.
http://spangenaren-rotterdam.nl/wp-content/uploads/2017/04/img_4484-1.jpg

http://spangenaren-rotterdam.nl/wp-content/uploads/2017/04/img_4488-1.jpg
De 2e helft begon niet onaardig. Het spel was niet van een hoog niveau, maar Sparta kwam een paar keer gevaarlijk dicht bij de goal van ADO. De grootste kans was voor Mendes, maar zijn schot werd van de doellijn gehaald. Later in de 2e helft waren er nog twee kansen te noteren, een schot van Spierings verdween in het zijnet en vlak voor tijd kreeg Pusic nog een grote kans maar uit een moeilijke hoek lukte het niet om de bal tussen de palen te krijgen. Het was te mager, het was te weinig. Het echte gif, het overlevingselixer ontbrak. Als je dan niet lekker in de wedstrijd zit, geef dan een signaal af door even een stevige overtreding te maken. Maar ook daarin was Sparta niet bij machte. De enige gele kaart van de wedstrijd was daarbij tekenend. Het slotoffensief mocht die naam eigenlijk niet hebben. Met de moed der wanhoop probeerde Sparta het wel, maar het leverde welgeteld nul kansen op.
http://spangenaren-rotterdam.nl/wp-content/uploads/2017/04/img_4483-1.jpg

Pastoor blijft uiterlijke rust uitstralen en neemt de spelers in bescherming, dat siert hem. Maar dat we het collectief he-le-maal kwijt zijn, daar is ook hij verantwoordelijk voor. Er gaan geluiden op om een andere trainer voor de groep te zetten, maar dat is in deze situatie verre van een garantie op betere resultaten. Proberen de relatieve rust te bewaren, dat zou het credo moeten zijn. En na het seizoen evalueren op welke basis we samen verder kunnen gaan, lees: of de dubbelfunctie van trainer en technische man wel de ideale combinatie is.
http://spangenaren-rotterdam.nl/wp-content/uploads/2017/04/img_4482-1.jpg
De frustratie en machteloosheid waren voelbaar en hoorbaar na afloop. De angst dat we weer moeten afdalen na 1 jaar eredivisie. Vreselijk. Daar moeten we nog even niet aan denken, nee daar MOGEN we op dit moment nog niet aan denken. Omdat er nog 2 wedstrijden zijn waarin 6 punten te verdienen zijn. Niet dat alles er op wijst dat we ook daadwerkelijk even die punten gaan bijschrijven. Maar opgeven is nooit een optie. En mathematisch kan je ook nog steeds als laatste eindigen … En moeten we onverhoopt de play offs spelen, is het ook van belang om met vertrouwen die wedstrijden in te gaan.
Vol vertrouwen moeten wij, de spelers en de staf van Sparta die wedstrijden in gaan. En wij, de supporters, moeten van onze kant dat vertrouwen hebben en tonen. Frustratie is logisch en de uiting daarvan kan op verschillende manieren, maar daar gaan wij niet mee winnen. Passie en strijd komen voort uit hoop en vertrouwen, dat moet de basis zijn voor de komende weken.
http://spangenaren-rotterdam.nl/wp-content/uploads/2017/04/img_4490-1.jpg
Tot die tijd rest ons maar 1 ding. Nog 2 keer alles geven, want niets is nog verloren. Houd goede moed, het moet! It ain’t over till it’s over.

Peter van der Zwan

About The Author

Related posts