Sparta – Feyenoord (1-0)

Na de kater van afgelopen woensdag, waarin Vitesse helaas te sterk was voor ons Sparta en waardoor zij de eerste plek in de finale mochten innemen, werd het tijd om de focus weer op de competitie te leggen. Er stond immers weer een competitiewedstrijd voor de deur, en wat voor één! Sparta – Feyenoord, DÉ stadsderby van het land, dé wedstrijd waar menig (zo dan niet elke) Spartaan het hele seizoen naar uitkijkt! Daarbij hadden we ook nog wat goed te maken met ‘Faainoord’ na de blamage in de badkuip eerder dit seizoen. Alle reden om de spelers te laten zien dat wij er het volle vertrouwen in hadden, dit gebeurde tijdens de laatste training voor de wedstrijd!

Toen was het zondag.
Nadat vele Spangenaren een slechte nachtrust hadden ervaren, waren wij er toch allemaal weer vroeg bij om de nodige pilsjes naar binnen te werken om de zenuwen weg te drinken. Dit was dan ook wel nodig, want evenals bij Sparta – Ajax eerder dit seizoen, was er wederom een drooglegging in het stadion en dat betekende: geen bier…

Dan is het tijd het vak op te gaan, de aftrap komt steeds dichterbij.
Spanning en zenuwen gieren door het lijf en vanaf het moment dat wij het stadion betreden worden deze gevoelens gelijk uitgedrukt in liedjes zingen.
De opstelling bood niet veel verrassingen, op één na: Pogba in de basis(wiens broer, Florentin, opnieuw een bezoekje bracht aan Sparta)!
Toen zijn naam omgeroepen werd hoorde je door het hele Kasteel de welbekende zin: ‘Alle ballen op Pogba!’
En daarna klonk de Sparta Marsch, de derby gaat beginnen!

Het eerste fluitsignaal heeft geklonken en wij gingen luidkeels achter de ploeg staan. De ploeg begon ook vlammend en namen de woorden: ‘alle ballen op Pogba’ erg letterlijk, en met succes!!!
Want na 47(!) seconden was het Mathias Pogba die na een fraaie voorzet van Jerson Cabral de bal feilloos en snoeihard achter Zuid-keeper Brad Jones wist te koppen. Het Kasteel ontploft en is in volledige extase! Sparta staat op 1-0 tegen ‘zuid’ na 1 minuut voetballen!

De rest van de wedstrijd was voor de score niet meer interessant maar voor het vertrouwen wel! Sparta speelde absoluut niet slecht en creëerde nog behoorlijke goede kansen. Daarbij was Sparta ook enorm goed opgewassen tegen de offensieven van F’noord, dat maar een aantal keren daadwerkelijk op doel schoot. Desalniettemin bleven de zenuwen voor ons enorm aanwezig want er werd maar niet doorgezet naar een 2-0 en met 1-0 kan er natuurlijk nog van alles gebeuren. Gelukkig had dit geen effect op de sfeer die ronduit geweldig was, meer dan ooit werd er vanuit andere plekken in het stadion meegedaan wat af en toe resulteerde in een galmend Kasteel wat mij persoonlijk kippenvel bezorgde. Het was te zien dat dit de spelers ook goed deed want die bleven maar vechten als leeuwen en toonden de passie en strijd die wij oh zo graag zien. Dit lijkt mij iets om te onthouden voor wedstrijden waarin het wat minder gaat, allemaal erachter staan en die gasten nog meer naar voren schreeuwen!!

De slotfase van de wedstrijd was killing voor elke Spartaan die in het stadion was, de spanning was om te snijden: houden we het vol of niet?!
Het zou zo mooi zijn… Winnen van Zuid in het jaar dat we terugkeren in de eredivisie, winnen van Zuid na de blamage in de badkuip, winnen van Zuid en 3 broodnodige punten binnenslepen! Het spookte allemaal door ons hoofd.
En dan eindelijk, eindelijk was het zo ver: het laatste fluitsignaal klonk en Het Kasteel explodeerde en werd overspoeld door een golf van vreugde en genot. De spelers die niet wisten waar ze het zoeken moesten en als een dolle door het veld rende om elkaar te feliciteren en iedereen op de tribune die elkaar om de nek vlogen en de mooiste vreugdekreten uit hun kelen lieten horen. Wat een geweldige beelden!
Wij zingen weer onze liederen en de spelers doen hun rondje langs de tribunes.
Aangekomen bij ons wordt het feest nog groter! ‘Toen ik er voor het eerst kwam’ klonk massaal uit het hoekvak en matchwinner Pogba deed zijn dansje. De rest van de spelers klapten heerlijk mee en even later gingen zij ook aan de dansjes wat veranderde in iets dat op een ‘moshpit’ leek.

En het bleef nog lang onrustig in Rotterdam-West!

En wat maakt het ook allemaal uit! Sparta heeft gewonnen van ‘Faainoord’ en heeft 3 prachtige punten in de pocket, nu dit gevoel vasthouden en meenemen naar Vitesse waar we ook nog een appeltje mee te schillen hebben!
Come on Sparta Rotterdam, ga voor de winst zet ons in vuur en vlam!

About The Author

RKD

Related posts