Sparta – Groningen 2-1 | Op karakter naar de overwinning!

Sparta – Groningen 2-1 | Op karakter naar de overwinning!

Het meer dan verdiende punt vorige week in de stadsderby moest spelers en supporters vertrouwen geven richting de volgende serie wedstrijden, om te beginnen de thuiswedstrijd tegen FC Groningen. Natuurlijk, een overwinning en de daarbij horende 3 punten waren vorige week zeer gewenst maar als je een paar minuten voor tijd de gelijkmaker weet te maken, moet je het punt koesteren. Vooraf waren de bespiegelingen duidelijk. Sparta was door de overige resultaten van eerder het weekend weer op de laatste plaats beland, maar een overwinning vandaag betekende dat we FC Groningen in puntentotaal bij zouden halen en we weer konden aanhaken bij de grote groep onderin. En het werd toch wel de hoogste tijd om weer een overwinning te pakken!

Sparta speelde zowaar voor de 3e keer op rij in dezelfde opstelling en dat was ruim een jaar geleden voor het laatst voorgekomen. Vastigheid en automatismen zijn vrij essentieel voor een ploeg die in de verdrukking zit. Hierdoor zaten bijvoorbeeld Ache en Marfelt wederom op de bank en mocht Duarte weer in de basis starten. Pastoor had vooraf al aangegeven dat Sparta vol ten aanval zou trekken en die intenties waren ook vanaf het begin duidelijk. Zonder dat Sparta direct grote kansen kreeg, want Groningen kreeg de grootste kans die door Kortsmit werd verijdeld. Sparta liet zich er geenszins door uit het veld slaan, een prachtige lange pass van Spierings belandde ‘op de stropdas’ bij Brogno aan de rechterkant. Met zijn karakteristieke beweging naar binnen toe maakte hij de bal vrij voor een voorzet. De scherpe bal werd door Duarte op de vuisten van doelman Padt gekopt, Mühren benutte dankbaar de rebound: 1-0! Geruggesteund door deze voorsprong trokken we steeds vaker en gevaarlijker ten strijde, zo belandde een voorzet van Brogno via een verdediger op de paal en werden er diverse schoten op het laatste moment geblokt of tot corner gepromoveerd. Groningen stelde daar even niets tegenover, maar plots kreeg het de hulp van Sparta. Speler Reis mocht ongehinderd het veld oversteken en besloot om vanaf de rand van het strafschopgebied te schieten. Kortsmit kreeg er nog wel een hand tegen, maar dat was onvoldoende: 1-1 en we konden weer van voor af aan beginnen. En dat deden we dan ook. Even later wilde Mühren de bal op de borst aannemen in het strafschopgebied, maar werd in de rug geduwd en ging gewillig liggen. Penalty voor Sparta. Loris Brogno ging achter de bal staan en schoot onberispelijk binnen: 2-1!

De tweede helft werd er bij vlagen aardig gevoetbald door Sparta, met name onder impuls van de opgeleefde Stijn Spierings en de dynamische Deroy Duarte. Spierings loopt wellicht iets teveel met de bal, maar de flair waarmee hij passt en passeert verraadt een flinke dosis zelfvertrouwen en klasse. Hij lijkt de belofte van talent langzaam in te lossen. Duarte lijkt al jaren mee te ballen, maar niets is minder waar. Vorig seizoen de absolute uitblinker in de Tweede Divisie bij Sparta en gisteren legde hij weer een puike prestatie neer op de mat. Natuurlijk was het lang niet altijd goed wat Sparta liet zien zondag, maar de inzet en gedrevenheid waren in ruime mate aanwezig. Duels werden op het scherpst van de snede uitgevochten en er werd geconcentreerd verdedigd. Breuer was wederom een rustpunt in de coaching, Fischer won veel duels en aan de zijkanten kwamen Holst en Floranus amper in de problemen. Floranus werd veel vrijgelaten en stoomde vaak op over de linkerkant. Helaas raakte hij geblesseerd in de loop van de 2e helft en verving Craig Goodwin hem in 1e instantie. Goodwin bestreek de gehele linkerflank en stond onbedoeld aan de basis van een grote kans voor Groningen na een terugspeelbal. Gelukkig leidde het niet tot een doelpunt. Groningen probeerde wel wat, maar overtuigend was het allerminst. Sparta kreeg grote kansen via Mühren en Duarte, maar zij schoten respectievelijk net naast en net over.

Mark Veenhoven kwam in het veld en daarmee is direct 1 van de hoofdrolspelers van de zondagmiddag genoemd. Groningen perste er nog een slotoffensief uit en invaller Veldwijk pegelde de bal vlak voor tijd op de paal, en in dezelfde aanval werd de bal op de lat gekopt. Ver in de blessuretijd kwam Groningen er nog een keer levensgevaarlijk uit via Veldwijk, Veenhoven probeerde hem te achterhalen en zag geen andere keuze dan de tegenstander professioneel onderuit te schoffelen. Mark zag het levensgrote gevaar van de gelijkmaker voor zich en bracht daarvoor een groot offer middels een rode kaart en een schorsing in het vooruitzicht. Klasse! Objectief gezien wellicht geen fraaie actie, maar fuck it. Een speler met een over-mijn-lijk-mentaliteit, die weet wat er gevraagd wordt in het heetst van de strijd. Zulke klootzakken zijn er nodig. En als we het even breder trekken, in gans Nederland was er enorme verontwaardiging om de schandalige tackle van Veenhoven. ‘Hij had z’n been kunnen breken’ en ‘Hij hoort 20 wedstrijden schorsing te krijgen’. Blablabla moraalridders van Nederland, als het bij jullie club was gebeurd had je even hard gejubeld… De hypocrisie! We willen internationaal toch weer wat gaan betekenen en we moeten toch minder lief en juist harder zijn? Houd me ten goede, geen vrijbrief voor doodschoppen, maar we slaan daarin te ver door. Voor ons is Mark een held, die we de komende wedstrijden helaas moeten missen. ONE FOR THE TEAM!

De daaropvolgende vrije trap werd in de muur geschoten, waarbij de bal eerst de borst van Goodwin raakte en daarna via de arm van het lichaam leek te vallen. Groningen schreeuwde moord en brand, maar scheidsrechter Bas Nijhuis vond het geen pingel. DRIE PUNTEN, 2-1!
Komende vrijdag thuis tegen SC Heerenveen, eindelijk weer een avondwedstrijd! Dat het maar weer een spookachtige sfeer mag worden, en de punten op het Kasteel blijven. FORZA SPARTA!
@petervanderzwan

About The Author

Related posts