Sparta – Heerenveen 0-0 | Sublieme sfeer, saaie pot maar prima inzet

Sparta – Heerenveen 0-0 | Sublieme sfeer, saaie pot maar prima inzet

Het begint zo langzamerhand echt een terugkerend item te worden: de avondwedstrijd. Ik gooi het hier nog maar eens op tafel, maar daarover later meer.

Sparta leek de weg naar boven langzaam weer in te slaan, getuige de 4 punten uit de laatste 2 wedstrijden. Heerenveen daarentegen was in een vrije val geraakt, de gehele maand oktober waren alle wedstrijden verloren. Zou het aloude stokpaardje weer van stal gehaald worden, de in zwaar weer verkerende tegenstander in het zadel helpen middels vervroegd Sinterklaas spelen?

Voorafgaand aan deze wedstrijd hadden we een Corteo georganiseerd, deze keer Bij Neerlaag Of Victorie genaamd. Eerst wat moed indrinken bij Cafe Brouwershuys, daarna met honderden Spartanen in mars naar Het Kasteel. Ondersteund door gezang, vlagvertoon en het nodige vuurwerk. No pyro, no party! En dat juist in de week dat het CIV (Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme) haar jaarlijkse rapport presenteerde en er een onjuiste lezing en lachwekkende metaforen op nahield bij monde van politiechef Paauw van Rotterdam, onder andere wat betreft vuurwerk rondom het voetballen. Iedereen weet dat er risico’s zijn, maar men handelt daar ook naar. Daarbij is het sfeerverhogend en wezenlijk onderdeel van de supporterscultuur. Enfin, In de Hekken schreef er een zeer sterk stuk over. LEESTIP: https://www.indehekken.net/de-valse-toon-van-het-civ/
De mars verliep onder prima weersomstandigheden, droog en weinig wind. Blijft-ie rook zo lekker spookachtig hangen, met op de achtergrond de prachtig aangelichte torentjes van Het Kasteel. Jong en oud sloot zich aan, de sfeer zat er prima aan en het gaf een geweldige boost bij aankomst bij de toegangspoortjes van de Denis Neville-tribune. Het hoekvak vulde zich, net als de rest van het stadion. Het Kasteel was wederom uitverkocht, Sparta leeft!

De wedstrijd begon en we speelden zowaar de eerste helft al richting de DN. Beide ploegen begonnen wat afwachtend, waarbij de Heerenveen-spelers elkaar wat makkelijker konden vinden dan die van Sparta. Het was veelal een strijd op het middenveld, waar Sparta een hoop inzet en strijd tegenover stelde. Sparta kreeg een paar kansjes, maar daar bleef het bij. Een voorzet vanaf rechts vloog via een verdediger net voorlangs en een gevaarlijke voorzet vanaf links werd door de keeper net weggetikt. Als de tegenstander de bal veelvuldig heeft en je verovert de bal, dan is het zaak om zuinig op balbezit te spelen. Helaas waren we de bal te snel kwijt, en was het af en toe gevaarlijk voor de goals van Kortsmit. Wederom credits voor Roy, die een aantal keren handelend moest optreden. Maar ook voor Breuer en Fischer, die een stevig blok vormden achterin. Alhoewel Breuer eenmaal een verkeerde pass door het midden gaf, waar een gevaarlijke kans uit ontstond.
Over de 2e helft kunnen we vrij kort zijn. Weinig kansen van beide kanten, waardoor het een wat saai schouwspel werd. Maar dit was geen moment te merken aan de sfeer in het stadion. Die stond niet in verhouding met de wedstrijd. Het laatste kwartier probeerde Sparta nog voorzichtig om er een stiekeme 1-0 uit te halen, aangevuurd en aangemoedigd vanaf de tribunes. Verder dan een schot van Muhren, dat net naast ging, en een kopbal van de ingevallen Ache die van de lijn werd gehaald, kwam het niet meer. Nul-nul en weer een puntje er bij. In deze fase is punten sprokkelen erg welkom. Drie wedstrijden op rij ongeslagen, volgend weekend zijn we vrij in verband met een interlandweekend. Daarna wacht de altijd beladen uitwedstrijd in Tilburg bij Willem II. Tot nu toe zijn er ruim 200 kaarten reeds verkocht met nog 2 weken te gaan. Op naar een goedgevuld uitvak en hopelijk weer een sprokkelpuntje er bij, maar bij voorkeur uiteraard DRIE!

En dan nog maar een keer een pleidooi voor avondwedstrijden, want daar komt het er de komende maanden helaas niet meer van op Het Kasteel. Niet alleen binnen onze groep, maar ook van andere tribunes en van sponsoren horen we steeds vaker de vraag en de roep om meer avondwedstrijden. Sfeerverhogend, en dat is nog een understatement. Al eerder gememoreerd, in de jaarlijkse enquete van Sparta kan je je favo speeldag aangeven. T.z.t. zullen we dit onder de aandacht brengen. En in de tussentijd zullen we het in de reguliere overleggen met Sparta op de agenda blijven zitten.

Wat rest is trots. Trots op de sfeer voor en tijdens de wedstrijd. Alles geven de volle 90 minuten, hoe de wedstrijd ook verloopt. Bij Neerlaag Of Victorie! FORZA SPARTA!

@petervanderzwan
Foto’s corteo: @frankspruijt