Sparta – Jong PSV (1-0)

Op een maandagavond (het blijven rare wedstrijddagen) probeerden de Jong PSV’ers Sparta het moeilijk te maken met anti-voetbal, maar uitgerekend een standaardsituatie zorgde ervoor dat de Kasteelclub thuis nog altijd zonder puntenverlies is!

IMG-20160215-WA0000 IMG-20160215-WA0001

Sparta – Jong PSV…. een wedstrijd die een jaar eerder ook op 15 februari werd gespeeld. Vorig jaar op een zondag, dit jaar op een maandag. De Havenloods maakte alleen de vergissing om de affiche van vorig jaar af te drukken. Laten we hopen dat afgelopen zondag niemand voor jan lul naar Het Kasteel ging.

Was de speeldatum de enige overeenkomst? Nee.

Vorig jaar stond Sparta – Jong PSV eveneens in het teken van opvallend povere arbitrage en een ploeg die zich meer bezig hield met klieren dan met daadwerkelijk voetbal. Dat was de editie met een in de VI een 3 krijgende arbiter Berben die in de Suarez-actie van een Jong PSV’er trapte en zo toenmalig Sparta-linksback Kenny Teijsse al na 5 minuten een rode kaart aansmeerde.

Een gedeelte van het verslag van een jaar geleden:

“5e minuut. Linksback Kenny Teijsse schopt tegen een bal. Een seconde later raakt zijn voet ook het been van een PSV’er die er onbehouwen in komt vliegen en een overdreven toneelstukje opvoert. Conclusie: rood. Aldus de 26-jarige fluitist. Vanaf dat punt konden de jonge Eindhovenaren alles flikken eigenlijk. Herhaaldelijk hands gold voor hen niet. Elke duik betekende automatisch een vrije trap mee. Tijdrekken? No problem! Sparta wist hier niet mee om te gaan. Voetballend ging het gelijk op (niet dat dat veel zegt, want van beide kanten was dit geen geweldige wedstrijd), maar de beslissende factor is dat Sparta werd afgetroefd door een stel strekenuithalende jochies, die vanaf minuut 5 precies aanvoelden hoe ze Berben als extra man konden gebruiken.

011

En dit jaar? Dit jaar kwam Jong PSV met exact dezelfde schijtbewuste afbraakmentaliteit. Al vòòr de 20e minuut begonnen de Eindhovenaren met tijdrekken, leken bijzonder veel last te hebben van de zwaartekracht en probeerden waar mogelijk hun tegenstander kaarten aan te naaien.

030

Voor de duidelijkheid: die taferelen waren niet het gevolg van een verhitte en emotioneel uit de klauwen gelopen wedstrijd. Dit was simpelweg de tactiek van Jong PSV.

120

Zeilen moesten bijgezet worden om de Sparta-spelers een extra steun in de rug te geven….

128

…en vanuit het hoekvak werden de Kasteeltribune, Grachtside en het middenvak afwisselend gemobiliseerd om van zich te laten horen.

061

Sparta creëerde kans op kans. Gezegd moet worden dat de doelman van Jong PSV een formidabele wedstrijd keepte, hij behoedde zijn ploeg voor een snelle minstens 2-0-achterstand. Maar ook een Spartaans doelpunt van Paco van Moorsel werd afgekeurd…

\
Maar het toppunt was wel een Oscar-award winnende scene waar Leonardo DiCaprio jaloers op zou worden. Na een minuut lang in de 16-meter van Sparta demonstratief en overdreven op de grond hebben liggen kermen sprong deze pisnicht –toen de bal toevallig zijn kant op ging– tot leven en trok met de bal aan zijn voet een sprint á la Arjen Robben over een half voetbalveld.

Oud-Spartaan en huidig Jong PSV-trainer Pascal Jansen keurde dit af, maar dat is een druppel op een gloeiende plaat. Duidelijk is inmiddels dat deze handelswijze structureel in de filosofie en clubcultuur van PSV Eindhoven verweven zit, en dit zelfs al hun jeugdelftallen aangeleerd wordt. Wanneer een Art Langeler (Hoofd Jeugdopleidingen PSV) zegt dat bij dit soort wedstrijden “PSV resultaatvoetbal speelde, maar dit de club helemaal niet eigen is, is dat de grootste Brabantstalige leugen sinds de illusie dat FC Den Bosch naar behoren functionerende lichtmasten zou hebben.

Op diverse fora zoals de reageerfunctie van ITWM vragen Spartanen zich openlijk af waarom die spelers van zo’n Jong PSV dat in principe in deze competitie toch nergens voor speelt nou niet gewoon lekker voetballen en hun talenten etaleren in plaats van zich consequent als een stel strontvervelende anti-voetballers te profileren. Precies om de reden vermeld in de vorige alinea: omdat die gasten bijna niet beter weten. Omdat al vanaf de jeugdelftallen hen wordt onderwezen dat ook middelen die in de voetbalwereld eigenlijk ‘not done’ zijn te hanteren om maar winst te forceren…. helemaal tot en met het eerste elftal. Dit maakt de door de plaatselijke lampenpooier gefinancierde nevenonderneming fundamenteel niet eens een voetbalclub.

073

Sparta kon vorig jaar tegenover dit soort achterbakse praktijken geen winst uit het vuur slepen. Het werd 0-2. Maar nu was het in de 70e minuut nog 0-0, en Sparta stond — ondanks wederom een simpele ziel van een scheidsrechter die zelfs de meest opzichtige listen van de Eindhovenaren niet doorzag waardoor je je mag afvragen wat werkelijk het niveau van de KNVB-school is — nog altijd met 11 man op het veld. Een corner werd genomen…. en….

085
….Paco van Moorsel baant zich een weg in de 16 en kopt die bal binnen!! Als het met normaal voetbal niet kan of mag, dan forceer je het in standaard-situaties!

089

Opeens had Jong PSV haast. Opeens poogden zij nog om te voetballen. Maar Sparta speelde de resterende 20 minuten beheerst uit en had aan keeper Roy Kortsmit anders nog een solide laatste redmiddel.

190

Op papier ziet 1-0 er mager tegen iets dat Jong PSV heet uit, maar dit was een lastige wedstrijd die dik en dik verdiend gewonnen werd. Sparta’s voorsprong blijft royaal.

Aanstaande vrijdag Telstar uit…. met een ploeg vol oud-Spartanen. We weten hoe graag die tegen dit Sparta willen scoren. Foto- en video-verslag daarvan zal volgen.

En over video gesproken…. we hebben nog een BONUS-VIDEO!!:

About The Author

RG

Related posts