Sparta – NAC Breda (1-1)

Nog geen kampioen, en een remise. Toch kan de 128e verjaardag van Sparta als redelijk geslaagd beschouwd worden. Op een sfeervol Kasteel hield Sparta stand tegen een zeer sterk NAC.

IMG_20160401_162136

Overal in de wijk Spangen was de verjaardag van Sparta wel op een of andere manier waarneembaar. Buiten dat is te merken dat Sparta steeds meer interesse geniet onder de Rotterdamse bevolking en daarbuiten. De kaarten voor wedstrijden zijn tegenwoordig niet aan te slepen.

IMG_20160401_192703

Een gezellige chaos voor het Brouwershuys! Op het hoogtepunt stonden misschien wel een kleine 200 man voor de deur, waarvan velen uit Breda en ook enkele oude bekenden van FC Haarlem. Later zouden ook nog de altijd graag geziene boys van Cercle Brugge arriveren in Spangen. Alles bij elkaar was er gewoon een prima onderlinge sfeer, voor de horeca in de wijk natuurlijk ook een topdag.

IMG-20160401-WA0012

Hemelsbreed zo’n 400 meter verderop werden de puntjes op de i gezet aan de binnenzijde van het kasteelgebouw. Bij kampioenschap verandert de loge in een podium en vindt de huldiging binnen het stadion plaats, met een zee aan supporters op het veld.

IMG-20160401-WA0027

Doordat naast zelf winnen de concurrerende ploegen VVV en FC Eindhoven (die beiden tegen laagvliegers uitkwamen) daarentegen moesten verliezen was de kans dat Sparta nota bene op 1 april het kampioenschap zou vieren niet bijzonder groot en gingen de meeste Spartanen er ook niet meteen van uit. Al heb je er natuurlijk altijd bij die voorbereid zijn no matter what.

001

En zelf winnen…. tja… het zou overdreven zijn om te zeggen dat Sparta in een vormcrisis zit, maar het gaat ook niet echt meer van een leien dakje zoals tot en met februari. Toch laten Alex Pastoor en zijn mannen sterk de indruk achter dat het gewoon allemaal goedkomen gaat.

011

Dit beloofde hoe dan ook een heuse kraker te worden. Spangenaren waren er helemaal klaar voor…

019

…en ook de NAC-supporters waren in grote getale naar Rotterdam-west afgereisd.

022

038

Bij de opkomst van de spelers gingen de fakkels aan en werden de vlaggen gehesen. 1 april, Sparta doet het over het algemeen niet winstgevend op die datum, tenzij de tegenstander Telstar heet (2012). Maar NAC is geen Telstar, logisch. Zou Johan Cruijff gezegd hebben.

051

En dat brengt ons op de minuut stilte voor de grootste voetballer aller tijden van Nederlandse bodem en misschien wel van de wereld. Nummer 14. Hij had niks met Sparta of NAC te maken. Maar zo’n grootheid in de voetballerij moet je eren.

057
De rook is opgetrokken en de wedstrijd kan beginnen. Ook in de 14e minuut werd door heel het stadion nog geapplaudiseerd voor Cruijff.

058

Een andere grootheid (in de Spartaanse wereld), Denis Neville die hier op deze vlag is afgebeeld, werd nog wel eens kampioen met Sparta.

065

Maar vooruitzichten op een kampioenschap vergeet je heel even wanneer je al na 2 minuten tegen een penalty aanhikt. NAC’s clubtopscorer Sjoerd Ars meldt zich.

071

Maar keeper Roy Kortsmit blijft beheerst en duikt feilloos op de bal af, en weet hem zelfs vrijwel meteen klemvast te hebben.

075

Luid gejuich ontstijgt het stadion en Sparta kan naar voren.

104

Zo zagen ZZ Top en MC Hammer dat in de resterende 43 minuten van de eerste helft Sparta soms veldoverwicht had, maar NAC ook zeker een aantal keren in kansrijke posities kwam.

125

Zorgwekkender werd het wel wanneer in de tweede helft NAC iets sterker uit de kleedkamer komt en Sparta nog altijd in de race gehouden wordt door fabuleuze reddingen van Roy Kortsmit.

127

En ja hoor, het gebeurt dan. NAC drukte door en wist op 0-1 te komen. Even shit roepen. Maar meteen daarna pikte het hoekvak de draad weer op en ging door met aanmoedigen.

133

En zowaar, net zoals hij enkele malen eerder dit seizoen heeft laten zien, schiet Ryan Sanusi van afstand de bal in de kruising!

135

NAC speelde sterk. Zeer sterk. Toch kon Sparta de ploeg uit Breda – met moeite – bijbenen. Ondanks deze belangrijke goal is en blijft Kortsmit echter duidelijk de man van de wedstrijd.

160

Gesteund door de eigen aanhang – op steeds meer plekken in het stadion roerden men zich – gaf Sparta in de laatste 20 minuten niets meer weg.

165

Waar met de 1-1 tegen Fortuna Sittard dat nog aanvoelde als bestolen zijn, is in dit geval deze eindstand redelijk te noemen.

188

Als deze ploeg volgende week in De Braak zo speelt dan heeft het van Helmond Sport niet veel te vrezen.

172

En een groot deel van de mensen op deze foto zal erbij zijn. Maar liefst 1100 man zullen naar Helmond afreizen om de club van Rotterdam te ondersteunen.

Of *het* daar gaat gebeuren…. who knows. Gewoon knallen, en zien waar Johnny van ‘t Schip strandt.

About The Author

RG

Related posts