Sparta – PEC 1-1, een gekoesterd punt

Zon en wolken wisselden elkaar af op deze zondagmiddag, Het Kasteel vulde zich met lichte opwinding. De eerste thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen genereert altijd weer de nodige kriebels. Verwachtingsvol als altijd. Het aanvangstijdstip van 16:45 uur ten spijt, want het hele weekend moeten wachten totdat je grote liefde ten tonele verschijnt, dat zou verboden moeten worden. Dan maar de tijd nuttig besteden en de kelen goed smeren door ons te laven aan menig pils.

Vlak voor de aftrap werd er afscheid genomen van 4 vertrekkende spelers; Denzel Dumfries, Mart Dijkstra, Rick Ketting en David Mendes da Silva zwaaiden af met een bos bloemen, een prachtige canvas met persoonlijke Sparta-hoogtepunten en een meer dan terecht ovationeel applaus van de 10.000 Spartanen op de tribune. De eerste 3 werden kampioen in de Jupiler League met Sparta, de laatste is een clubman zoals je die heden ten dage zelden meer ziet. David Mendes da Silva is een volbloed Spartaan, die hopelijk nog lang voor de club behouden blijft, en niet alleen als supporter.

Sparta begon de wedstrijd voortvarend richting de Denis Neville-tribune en de sfeer zat er direct goed in. Zo was debutant Robert Mühren al na een paar minuten dichtbij de openingstreffer, en was vooral de dreiging die er van Loris Brogno uit ging een verademing. Na de ophef van vorige week, waarin zijn vriendin op Instagram haar onvrede uitte richting Pastoor over de reserverol van manlief, was hij weer in genade aangenomen na een goed gesprek met Pastoor. En doordat Goodwin ziek was geweest, mocht Brogno zelfs in de basis starten. Aan de andere kant begon PEC Zwolle ook zeer behoorlijk aan de wedstrijd en opende het zelfs de score na een klein kwartier. Een mooie aanval werd door Youness Mokhtar verzilverd. Sparta toonde echter veerkracht en nog geen 10 minuten later onderschepte uitblinker Ryan Sanusi de bal en stuurde Brogno de diepte in. In eerste instantie werd de voorzet nog weggekopt, zijn 2e voorzet belandde voor de voeten van Mühren, die van dichtbij kon intikken.

Wat een debuut! Sparta zette aan, zonder dat het tot echt grote kansen leidde. PEC had voor rust nog een goede schietkans, maar Kortsmit redde werkelijk schitterend met een katachtige reflex. Fijn voor hem na vorige week, waarbij hij schuldig was aan de eerste tegentreffer. Los daarvan keepte hij deze zondag een prima pot. Dobson viel in meerdere opzichten op. Allereerst door z’n verfijnde passing en inzicht, anderzijds ook omdat hij af en toe wat verdedigende steekjes liet vallen en onze verdediging mede daardoor in de problemen bracht. En hij ontsnapte aan een rode kaart, omdat hij in zijn enthousiasme om de bal te veroveren te laat kwam en zijn tegenstander van achteren neer schoffelde. Floranus had een soortgelijke wedstrijd; veel aanvallen begonnen bij hem, maar verdedigend had hij het zwaar, net als Dougall. Mede ook omdat PEC Zwolle vaak al vroeg druk zette.

De tweede helft golfde het in het begin op en neer en moest onze verdediging een aantal keren handelend optreden. Aan de andere kant was er een schitterende actie van Brogno die de bal op de paal krulde. Zijn actie had een beter lot verdiend.

Even later was Bart Vriends dichtbij de 2-1, maar stuitte op de keeper van PEC. Sparta zocht waar het kon de aanval, maar slaagde in het vervolg van de 2e helft er niet meer in om te scoren. En omdat PEC daar ook niet meer in slaagde, eindigde de wedstrijd in een gelijkspel. Een gelijkspel waar beide ploegen uiteindelijk ook tevreden mee waren. Wij ook? Mwah, de trainers en spelers van Sparta hinkten op 2 gedachten.

Pastoor bracht met Bambock verdedigende zekerheid, terwijl veel supporters liever hadden gezien dat we nog vol voor de winst zouden gaan. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de krachten bij de meeste spelers waren weggevloeid en dat het risico van een nederlaag ook aanwezig was. Dit verdiende punt moet gekoesterd worden. We zijn van de nul af en hebben genoeg aanknopingspunten. Mühren was niet alleen belangrijk met zijn doelpunt, maar sluit ook telkens goed aan bij de voorwaartsen, getuige ook zijn goal. Een kwaliteitsimpuls die nodig was, hij laat het team nu al zichtbaar beter spelen. Dat wordt nog wat, als hij straks echt topfit is en z’n draai heeft gevonden. Het optreden van Brogno was veelbelovend, zeker het eerste uur. Daarna zakte hij weg. Maar als hij realiseert dat hij belangrijk voor Sparta is én moet zijn en daar ook nog eens naar gaat trainen, dan gaan we echt een heel seizoen plezier van hem hebben. Een gifkikker met de juiste wedstrijdinstelling, gogme en creativiteit. Allez Loris!

Vrijdag een belangrijke uitwedstrijd in Breda, tegen onze vrienden van NAC. Op het moment van schrijven zijn er al bijna 450 kaarten verkocht voor het uitvak, er zijn in totaliteit 750 kaarten beschikbaar. Dussss…. Volle bak naar NAC!

Peter van der Zwan

About The Author

RKD

Related posts