Sparta – Vitesse 0-1 | Nieuw en fris elan

Dankzij de sneeuwval van 10 december een verkorte winterstop, en op deze doordeweekse gure dag werd de thuiswedstrijd tegen Vitesse ingehaald. De eerste wedstrijd in het post-Pastoor-tijdperk en tegelijkertijd dus de eerste wedstrijd onder de nieuwe trainer Dick Advocaat. Advocaat had de wind er flink onder gehad sinds zijn komst en schuwde ook geen maatregelen. Zo werd cultheld en aanvoerder Michel Breuer geslachtofferd en werd Ryan Sanusi benoemd tot nieuwe aanvoerder. Breuer is op en top prof, was een voorbeeldige aanvoerder maar als we eerlijk zijn ging het de laatste wedstrijden stukken minder. Waar vorig jaar Van Drongelen met zijn snelheid nog kon compenseren en ze complementair aan elkaar waren, was de opstelling met Fischer naast Breuer van een heel andere orde. Breuer dus op de bank, Chabot in de basis.
Potentiële basisklanten Deroy Duarte en nieuweling Dabney Dos Santos ontbraken door blessures, de nieuwe spits Fred Friday en jongeling Ilias Alhaft stonden voorin. 

De eerste helft werd er richting de Denis Neville-tribune gevoetbald, maar het was Vitesse dat aan de overkant binnen 5 minuten als eerste een kansje kreeg. Kortsmit redde bekwaam. Daarna was het Sparta, dat het heft in handen nam. We zagen een fris en goed combinerend Sparta, dat op zoek ging naar de 1-0. Daarbij bleek al snel dat Fred Friday een welkome versterking is; zeer balvast, de boel afjagen, goed in de combinatie, sterk en doelgericht. Voor een club als Sparta een prima spits. Alhaft slalomde een aantal keren door de defensie van Vitesse, maar had pech in de laatste fase. De frêle buitenspeler speelde met vertrouwen en durf. Dat moet ook zeker gezegd worden van Frederik Holst. De rechtsback kwam fel op over de rechterkant en ging vaak de combinatie aan. En vergat tegelijkertijd zijn verdedigende taak niet uit te voeren. Ook Chabot kweet zich prima van zijn taak, hoewel hij gaandeweg de wedstrijd vooral aan de bal slordig was en veel inleverde.

De eerste helft leverde wat corners en vrije trappen op een kansrijke positie op, tot hele grote kansen leidde dat niet. Na ruim een half uur kreeg Sparta de grootste kans van de wedstrijd, Friday verstuurde een prachtig balletje op Mühren en zette hem daarmee vrij voor de keeper. Hij treuzelde echter en verdediger Kashia kon de bal blokken.

Mühren is een uitstekende voetballer, waar Sparta blij mee mag zijn. Maar af en toe mag het wel genadelozer en minder flegmatiek. Mouwen opstropen en die bal er in rossen, Robert! Brogno is trouwens ook zo iemand die herboren lijkt, hoewel lang niet alles lukte. Hij probeerde het een paar keer met schoten van afstand, maar helaas vond hij keeper Pasveer op zijn weg. Vitesse stelde er nagenoeg niets tegenover, enerzijds had dat met de afwachtende speelwijze te maken maar het was anderzijds ook zeker de verdienste van Sparta. Met een klaterend applaus gingen de spelers aan de thee.

De 2e helft begon zonder wijzigingen en Vitesse beet wat meer van zich af, de wedstrijd kwam meer in evenwicht. Maar terwijl Sparta de aanval zocht, probeerde Vitesse te counteren. De eerste poging ging nog naast, maar halverwege de 2e helft was het toch raak. Floranus was nog op de weg terug, toen zijn directe tegenstander Rashica de bal voorgaf en de bal werd binnengeschoven door Mason Mount, 0-1. Maar er was nog voldoende tijd om de schade nog te repareren. En waar voorheen vaak de koppies gingen hangen na weer een teleurstelling, was Sparta razendsnel vanaf de aftrap aan de overkant waar het op de rand van het strafschopgebied een vrije trap kreeg. Mühren plaatste de bal fraai richting de bovenhoek, maar Pasveer pareerde. Brogno kreeg daarna de grootste kans, maar zijn poging kwam via de lat weer terug in het veld. Vlak voor tijd gaf invaller Verhaar een schitterende steekpass op Friday, maar de bal passeerde net zijn uitgestrekte voet. 

Het geluk ontbrak in de slotfase, Sparta verdiende absoluut een punt. En deze keer niet alleen op basis van inzet, maar ook geregeld goed combinatievoetbal en druk naar voren. Iedereen haalde een voldoende, met enkele uitschieters zoals eerder genoemd. Kansen benutten en jezelf belonen zijn duidelijke verbeterpunten. Bijkomend nadeel is dat we nu op doelsaldo op de laatste plaats staan. Maar als we op deze manier de stadsderby spelen, dan moeten we zeer zeker resultaat halen. En dan met name in de vorm van drie peperdure punten! Met leuk en aantrekkelijk voetbal, maar als het met de botte bijl moet en lukt, dan graag op die manier. Overleven door te vechten. Voor dat rood-witte shirt. Voor ons. DOE HET!

@petervanderzwan

Foto’s: Carla Vos (gedeeltelijk)

About The Author

RKD

Related posts