Sparta- Vitesse (beker) 1-2

VERSLAG SPARTA-VITESSE (BEKER)

Sparta-Vitesse. Zo dichtbij, en tegelijkertijd zo ver verwijderd van de finale.

Bekerwedstrijden. De KNVB Beker mag nog niet de veters strikken van de FA Cup als het gaat om de opzet, loting etcetera. Maar wat kunnen bekerpotjes prachtig zijn, ook in Nederland. Het werd niet zo’n meeslepend gevecht als in 2004, toen we na verlenging en pingels het hoofd moesten buigen voor FC Utrecht en er flink wat tranen vloeiden. Maar de inzet en strijd op het veld en de passie en de adrenaline op de tribunes waren ruimschoots aanwezig.
http://spangenaren-rotterdam.nl/wp-content/uploads/2017/03/img_3766-1.jpg
De voorpret en de toenemende spanning waren al enkele weken aanwezig en verhevigde de laatste dagen voor de halve finale. We organiseerden een corteo, genaamd de Corteo Castle Cupfighters. In een Sparta Marsch vanaf Café Brouwershuys naar Het Kasteel, elke keer weer een heerlijke manier om de boel op te poken. Allereerst verzamelen en wat indrinken, daarna met gezang, vlagvertoon en pyro richting de magische Kasteeltorentjes. Zo ook nu. Aan het begin van de avond begon het donker te worden en zachtjes te regenen, voer voor een onheilspellend en spookachtig bekeravondje. DJ Sluwe Ollie zorgde achter de draaitafels in ‘Brouwers’ voor een heerlijke opwarmer. Vanaf 20:00 uur liepen we met circa 500 Spartanen richting het stadion. De trambestuurder van lijn 8 boorde zich door de mensenmassa heen naar voren, maar werd door de platte petten van dienst vriendelijk doch dringend verzocht even halt te houden, zodat onze stoet langzaam maar zeker zonder kleerscheuren kon doormarcheren. Bij Het Kasteel aangekomen lange rijen voor de poortjes, maar we waren gelukkig allemaal op tijd binnen.
http://spangenaren-rotterdam.nl/wp-content/uploads/2017/03/img_3763-1.jpg

http://spangenaren-rotterdam.nl/wp-content/uploads/2017/03/img_3762-1.jpg
De Sparta Marsch klonk zoals altijd bij de opkomst. Maar nu net even wat meer kippenvel. Het besef dat we deelgenoot waren van een historische avond, die nog vele malen historischer zou worden als we vanavond zouden winnen. De adrenaline gierde door het lichaam. Rondom het veld een mooie fakkelshow die Het Kasteel in vuur en vlam zette. In het hoekvak een prachtig metersgroot doek waarop clubicoon Tonny van Ede de zojuist gewonnen KNVB Beker in handen heeft. We hebben het over de jaren ’60, dik 50 jaar geleden. Over historie gesproken.
http://spangenaren-rotterdam.nl/wp-content/uploads/2017/03/img_3750-1-.jpg

http://spangenaren-rotterdam.nl/wp-content/uploads/2017/03/img_3751-1.jpg
De wedstrijd begon en de rookdampen hingen als een mysterieuze sluier over het veld. Sparta begon voortvarend en joeg continu op de bal, met als bijeffect dat het publiek er fanatiek achter stond en een orkaan aan geluid produceerde. Het leverde wat gevaar en dreiging op en wat halve kansen, maar de toon was gezet! Na een klein kwartier ontworstelde Vitesse zich onder de druk van Sparta vandaan en werd direct dreigend. Een opkomende Lewis Baker werd niet aangevallen, waarna hij met een strakke schuiver zowel de verdediging als Kortsmit verraste. Het gladde veld en in combinatie met een verdediger die voor z’n neus stond, dat hem verraste? Hoe dan ook, na het bemoedigende begin stonden we plots met 0-1 achter. In het half uur dat volgde tot aan de rust probeerden we met man en macht de solide defensie van Vitesse te verrassen. Alle goede bedoelingen en enorme inzet ten spijt, het lukte nog niet. Maar we hadden nog een hele tweede helft om onze droom werkelijkheid te laten worden.
http://spangenaren-rotterdam.nl/wp-content/uploads/2017/03/img_3753-1.jpg
De tweede helft gooiden we er nog een schepje bovenop, maar echt grote kansen bleven vooralsnog uit. Tot aan de ‘zestien’ was het met enig overleg, maar de laatste pass kwam er niet of ging wel de goede richting op maar een vermaledijde geel-zwarte zat er weer eens tussen. Breekijzer Mathias Pogba kwam binnen de lijnen, ontegenzeggelijk het sein om opportunistisch te gaan spelen. Pogba oogt aan de bal ietwat houterig, maar gooit z’n lange lijf in elke toegespeelde hoge bal waar hij vervolgens 99% van de kopduels wint. Dat recept leidde tot een paar hachelijke situaties voor de Vitesse-goal, maar de Arnhemmers waren op hun beurt levensgevaarlijk in de omschakeling. Met name de pijlsnelle Rashica zorgde voor veel gevaar en schoot al een keer nipt voorlangs en later nog op de paal. Diezelfde Rashica stelde Baker in staat om 20 minuten voor tijd de 0-2 aan te tekenen. Wat toen volgde was schandalig en debiel wangedrag van de spelers in Arnhemse dienst. Juichend en gebaren makend vlak voor de Denis Neville-tribune. Het kwam ze op een dikverdiende bierdouche te staan. De 0-2 was op dat moment tegen de verhouding in en het leek de genadeklap voor onze rood-witte trots. Maar plots was daar een paar minuten later de aansluitingstreffer. Goodwin zette gevaarlijk voor en Kashia schoot in eigen doel, 1-2! Het Kasteel ontplofte en kreeg weer geloof in een goede afloop. Scheidsrechter Pol van Boekel, die samen met zijn secondanten aan de zijlijn een niet al te beste indruk maakte, gaf Sparta geen penalty nadat de bal na een voorzet op de bovenarm van Kashia kwam. Er zijn scheidsrechters die de bal dan onherroepelijk op de stip leggen. Het zat even niet mee. Ook de videoreferee zag geen aanleiding om te overrulen. In de allerlaatste minuut nog een vrije trap in kansrijke positie, Goodwin ging achter de bal staan en de 10.000 Spartanen op de tribunes stonden ook. De bal vloog net over en de bekerdroom spatte uiteen.
http://spangenaren-rotterdam.nl/wp-content/uploads/2017/03/img_3768-1.jpg
De spelers bedankten het publiek, dat met een klaterend applaus afscheid nam van het bekerseizoen. Met opgeheven hoofd, dat wel. Maar ook met een kater van jewelste. Je komt niet zo vaak zó dichtbij een prijs. Zo dichtbij de finale… en toch zover weg.
Uithuilen en snel weer de kop omhoog en de borst vooruit. Want zondag wacht dé derby van Rotterdam. Onze stadgenoot uit Zuid is dan de tegenstander. Gezien onze prestaties de laatste maanden, de oorwassing eerder dit seizoen en gezien het feit dat we tegen de koploper met vertrouwen spelen, wellicht een te lastige opgave om een mooi resultaat te halen. Maar hé, als we net als tegen NEC en Vitesse er een flinke dosis passie en strijd tegenaan gooien, is er echt wel iets mogelijk!
http://spangenaren-rotterdam.nl/wp-content/uploads/2017/03/img_3767-1.jpg
Tot slot: zaterdagochtend is er aan afsluitende training voor DERBY DAY. Vanaf 9:15 uur is het supportershome open en van 9:45 uur tot 10:00 uur zijn we welkom in het hoekvak om ons gevoel richting zondag te uiten middels gezang, vlagvertoon en vuurwerk. Komt allen!

Door Peter van der Zwan

About The Author

Related posts