Sparta – VVV (1-0)

Door de interlands van de afgelopen periode zaten Spartanen twee weken lang met de nare nasmaak van het gatenkaasfestijn in Velsen. Het vizier van de Venlose Voetbal Vereniging-Venlo (waarom?) stond deze week gelukkig niet op scherp. Een verslag met licht-filosofische inslag…We mochten weer. Met bijna 6500 toeschouwers was Het Kasteel voor Jupiler League-begrippen redelijk gevuld. Bizar eigenlijk dat Sparta nog meer seizoenskaarthouders heeft dan Eredivisionisten en regiogenoten Excelsior en FC Dordrecht bij elkaar.


Het zijn de toeschouwers en het fanatisme van bijvoorbeeld deze jongens waardoor je nog een beetje het idee hebt dat Sparta een sleeping giant is. Want als je puur kijkt naar het voetbal kom je voor dat predikaat vooralsnog niet in aanmerking.


Wat o wat zou het vandaag weer worden? Op persoonlijke titel: ik ben al een tijd opgehouden om mezelf echt aan voorspellingen te wagen. Sinds de eeuwwisseling heeft Sparta het octrooi om de ene week van een topclub te kunnen winnen, en de andere week keihard op de kloten te krijgen van FC Hottentot. VVV is ook een beetje een vlees noch vis-club, dus een moedig mens die geld op deze wedstrijd zet.


Het supporter zijn van een club is net als het aanhangen van een religie. Het is niet rationeel of logisch. Het is vooral iets gevoelsmatig. Dat de Spartaan zijn club nog zo trouw aanhangt na een jarenlange stortvloed van wanprestaties zegt heel, héél erg veel over het gevoel welke deze supporters in hun lijer hebben. Of we zijn allemaal een stel masochisten, dat kan ook.


Maar eerlijk is eerlijk: elk doelpunt wordt gekoesterd alsof Jezus Christus van Nazareth himself de bal in het net heeft gewerkt. Elke driepunter is weer een vlammetje in het stekendonker.


Sparta kwam dus zowaar op 1-0 door een mooie ingeving van Denis Mahmudov, recentelijk gehuurd van PEC Zwolle.


En dat met op dat moment 10 man. Trainer Gert Kruys haalde topscorer Johan Voskamp naar de kant… iets waar nog veel over nagepraat werd.


Gelukkig voor Sparta, voor de supporters en misschien nog wel het meest voor Kruys had die ingreep geen negatieve gevolgen. Het hoekvak en op het laatst zelfs toen Sparta met 9 man kwam te staan het halve stadion stond goed achter de ploeg.


En de resterende mannen op het veld hielden stand. Weliswaar met hakken over de sloot, maar ze deden het. Vechtlust wordt beloond, passie wordt gewaardeerd. Wisselwerking tussen spelers en publiek ontstaat dan. Spelers en supporters: neem dat mee in de aankomende zware reeks. Als je ten onder moet gaan, laat het dan in ieder geval op strijdende wijze zijn.

About The Author

RG

Related posts