Sparta – Willem II (2-2), [DE CORTEO!]

Spangenaren en consorten namen de straten van Spangen weer over. Ditmaal voor zogezegd de Corteo van de Eeuw, een woordspeling wijzend naar dat Het Kasteel die dag precies 100 jaar oud werd. Sommige Spartanen zijn jong, sommige Spartanen wat ouder. Maar allemaal hebben we iets met dit iconische monument.

a

De uitbater van ‘t Brouwershuys kon weer in de handjes knijpen, met letterlijk honderden man voor de deur. Iedereen keurig op tijd, geen gezeik, en nog lekker een biertje voor vertrek.

b

Bovenaan de Huygensstraat werd de corteo ingezet, kijkend op het Kasteel in één rechte lijn zo’n 450 meter verderop.

c

Een mooie stoet van enkele honderden Spartanen. Het trok veel bekijks van de pers, zowel regionaal als landelijk. Al heel de vorige week waren op de buis allerlei specials over het roemruchte verleden van de club op Spangen te zien. En dat zal de rest van deze week nog even aanhouden.

Sparta staat weer op de kaart van het voetballandschap. Met een hoge gunfactor en alle aandacht voelt het soms wat surrealistisch aan. Tenslotte speelden ‘we’ niet eens zo heel erg lang geleden nog in de roemloze kelder van het betaald voetbal.

d

Duidelijk is wel dat of Sparta stevig in de middenmoot Eredivisie staat of maar wat kwakkelt een plan lager, dat deze club nooit een grijze muis is geweest. Nu kan er gesteld worden dat Sparta iets minder symphatie en iets meer punten zou moeten hebben. Maar zonder die (bij gebrek aan een beter woord) ‘eigenheid’ — waar trouw een groot aandeel heeft in heel die beeldvorming — had Sparta mogelijk anders op z’n Fortuna’s in de marge in een driekwart-leeg stadion langzaam weggekwijnd.

e

Fakkels…
f

…en rook…

g

h

…het leverde ook vanaf Het Kasteel gezien natuurlijk prachtige plaatjes op. Kon dit bouwwerk maar de verhalen vertellen van wat het gezien heeft in die 100 jaar. De straten van Spangen waren in grote lijnen hetzelfde. Zowel in 1916 als in 2016 namen vaders hun zonen bij de hand om voor het eerst naar Het Kasteel te gaan. Daarop komen we in een later item terug.

i

Mocht in de maatschappij van 2116 nog ruimte zijn voor voetbal en in het bijzonder Sparta, zal er weer gesproken worden over hoe wij in 2016 ons bestaan in dit unieke onderkomen vierden. Clubliefde is tijdloos.

j

k

En als monument zal Het Kasteel hoe dan ook blijven bestaan.

l

Of Sparta de successen uit de tijd van Denis Neville zal evenaren is nog maar de vraag. Maar zolang er Spartanen zijn, zowel de supporters als de professionals, die zich elk op hun eigen manieren oprecht en voor de volle 100% blijven inzetten voor de club, ziet de toekomst er nog best zonnig uit.

BONUS-VIDEO!!:

Deel 2 volgt!

About The Author

RG

Related posts