VERSLAG ADO Den Haag-Sparta | Verdedigingsduo en Rayhi uitblinkers bij efficiënte zege

ADO-uit. Een mooi affiche, een streekderby tussen 2 clubs op amper 20 minuten rijden van elkaar. Het leverde in het verleden vaak meeslepende en heroïsche wedstrijden op, met bijvoorbeeld redelijk recent winnende doelpunten in blessuretijd van Adeleye en Falkenburg in het Haagse. En volle uitvakken, zo ook deze avond weer 500 Spartanen en vele anderen op de thuisvakken. Een deel met de bussen van de supportersvereniging, het overgrote deel met eigen vervoer. Het zijn de mooiste tripjes. Awaydays are the best days.

ADO was het seizoen beroerd begonnen met 2 nederlagen, Sparta stelde daar een gelijkspel en een overwinning tegenover en had juist een vliegende start als promovendus. De druk stond er dus behoorlijk op in Den Haag, niet in de laatste plaats ook door intern gerommel en bedenkelijke machtsspelletjes.

Never change a winning team. Ook in het Cars Jeans Stadion, voorheen Kyocera Stadion, speelde Sparta in dezelfde opstelling als de wedstrijden ervoor. Die stadionnamen … In deze tegenwoordige tijd zijn er maar weinig clubs die een niet-commerciële naam hanteren voor hun stadion. We foeteren vaak op bijvoorbeeld het wedstrijdtenue van onze club, waar sponsorlogo’s het heilige rood-wit ontsieren. Maar, behoudens een korte periode waarin Eneco de naamgever was, is onze club godzijdank niet meer gezwicht om de naam aan te passen. Gewoon, Het Kasteel. En jaren nog hierna.

ADO begon zoals menigeen had verwacht; vol op de aanval en bij balverlies direct afjagen. Het leverde een lastig eerste kwartier voor Sparta op, maar Coremans was tweemaal de reddende engel. Waarbij de 2e kans voor ADO al geteld werd, maar Necid kopte van dichtbij tegen Coremans aan. Halverwege de eerste helft was Sparta nog amper aan de overkant geweest, toen ADO een vrije trap kreeg vanaf de zijkant. Aanvoerder Meijers leek de bal voor te gaan geven, maar zijn voorzet/poging verdween richting de verre kruising. Coremans tikte de bal fabelachtig tot corner. Lekker Tim! De Haagse storm leek wat te gaan liggen, dat gaf Sparta de kans om wat vaker en langer de bal in de ploeg te houden.

En als je de bal hebt, is de kans ook het grootst dat je kan scoren. Die Cruijffiaanse wijsheid werd in de 26e minuut bewaarheid. Een mooi passje van Dervisoglu bereikte Rayhi, die de bal schitterend en hoog achter Zwinkels schoot: 0-1! Het resulteerde in wat bierdouches in het uitzinnige uitvak. Overigens, grote klasse dat óók ADO bier schonk én dat je er tegenwoordig kan pinnen. Al is dat laatste natuurlijk niet meer dan logisch. Wel knullig dat er geen tap is en dat alle flesjes Heineken moeten worden leeggemikt in plastic bekers; het leverde vaak lange rijen op.

ADO was duidelijk wat van slag na de 0-1 en het grossierde in balverlies. Na een half uur dacht Sparta aan een penalty, nadat Faye de bal had gekapt en de verdediger al liggend de bal tegen de uitgestoken arm kreeg. Maar zowel Higler als de VAR dachten daar anders over. Het leverde Coremans een gele kaart op wegens protesteren. Higler … los van zijn eventuele kwaliteiten en of hij iets goed of fout ziet; de manier waarop hij de fluit hanteerde was ronduit stuitend. Als een ware demagoog las hij iedereen die les met drukke (wegwerp)gebaren, als iemand iets vroeg of zei. Een arrogante houding, die tot veel wrevel en irritatie leidde. Een scheids moet onopvallend zijn, dan heb je goed gefloten. Higler was de opvallendste man op het veld, en dat zegt wellicht ook wat over de spelers. Maar toch, welkom bij de Higler-show.

Ruim 10 minuten later was het wéér raak voor Rayhi! Vlak voor rust speelde Auassar de bal naar Dervisoglu, die de bal met een schitterende steekpass bij Rayhi bracht. Die schoot de bal diagonaal en laag achter de keeper: 0-2! Sparta was hiermee bijzonder effectief: 2 kansen en 2 goals. En bijna zorgde Harroui zelfs voor de 0-3, maar zijn schot ging maar net voorlangs. Rust 0-2.

De 2e helft leek te beginnen zoals de 1e helft. Maar ADO zocht de aanval wel, het was echter stukken minder overtuigend dan voor rust. Sparta bleef relatief simpel overeind; niet alleen Coremans is een betrouwbare pion achterin, ook Vriends en Mattheij verdienen respect en waardering. Het duo heerste in de lucht en over de grond, en gaf de nodige rugdekking aan de backs. Met name bij Faye was dat nogal eens nodig.

Sparta kreeg in het eerste kwartier de grootste kans, maar Smeets poeierde de bal rakelings over de lat. Het was één van de schaarse mogelijkheden voor Sparta, dat in de 2e helft maar weinig aan voetballen toe kwam. Een kwartier voor tijd kwam Veldwijk aan Sparta-kant in het veld en Michiel Kramer aan de kant van ADO. Het Haags Kwartiertje was begonnen. Veel opportunisme van de kant van ADO met louter hoge ballen richting Kramer en Necid, het leverde 10 minuten voor tijd de aansluitingstreffer op toen Immers een corner binnenknikte.

Het slotoffensief van ADO zorgde met name in blessuretijd voor 2 levensgrote kansen, maar het geluk was deze keer aan onze zijde. De drie punten waren binnen! Wat een droomstart dit seizoen .. 7 punten uit 3 wedstrijden. De beste seizoensstart in de eredivisie sinds het seizoen 1987/1988. Met deze wedstrijd dus een voortreffelijk verdedigingsduo, 2 prachtige assists van Halil en 2 dito goals van Rayhi. Smeets en Harroui konden deze keer niet uitblinken, maar het was vooral een collectieve prestatie!

Volgende week zondag wederom een uitwedstrijd, in Zwolle is PEC dan de tegenstander. Er zijn op moment van schrijven reeds 250 kaarten verkocht, daar moeten er nog een hoop bij! Check www.spartakaartje.nl en fiks je kaart! FORZA SPARTA!

@petervanderzwan

Foto’s: o.a. WaterwegSport.nl (Mischa Keemink) en ProShots.

 

 

About The Author

Related posts