VERSLAG Almere City FC – Sparta | Verdiende en solide zege in Almere

Nadat we vorige week naar Eindhoven mochten, stond er deze vrijdagavond wederom een uitwedstrijd op het programma. Almere City FC was de tegenstander, die we in december op Het Kasteel met een klinkende 6-1 aan de zegekar bonden. Maar momenteel is niets vanzelfsprekend, alhoewel we van de laatste 4 wedstrijden er 3 wonnen en 1 gelijkspeelde. En dat gelijkspel was vorige week, in een abominabel slechte wedstrijd. Hoe houd je die spanningsboog intact, nu je vrijwel zeker bij de eerste 5 eindigt -waardoor je de eerste ronde van de play offs overslaat- én je tegelijkertijd geen kampioen meer wordt? Fraser werd er vooraf naar gevraagd en hij bevestigde daar ook naar op zoek te zijn, hij heeft de selectie duidelijk aangegeven dat de resterende wedstrijden om minimaal 2 redenen van belang zijn: vertrouwen tanken richting de play offs én je basisplaats verdienen voor diezelfde play offs.

In dat kader bezien was het opvallend dat Veldwijk deze avond op de bank moest plaatsnemen, en tegelijkertijd een duidelijk signaal aan iedereen. Zonder aanzien des persoons, zelfs als het de aanvoerder en topscorer betreft. Maar Lars zit in een vormdip, zeker als je het bekijkt ten aanzien van het doelpunten maken. Z’n laatste goal dateert van ruim 2 maanden geleden. Tegen Eagles speelde hij wel prima met assists en een ware plaag voor de verdediging, maar een spits zal er altijd de pest over in hebben als hij niet scoort, zeker als je met liefst 6-1 wint. De vormdip kunnen we niet helemaal los zien van de transferperikelen die er wekenlang waren rond zijn persoon.

Ragnar Ache was zijn vervanger in de spits. De talentvolle speler was lang geblesseerd en mocht onlangs al invallen. Verder hield Fraser vast aan de spelers van de laatste weken. Dat betekende dat Kortsmit ook weer hersteld was van zijn aanvaring met een Eindhovense doelpaal.

Het duel was ook een weerzien met oude bekenden. Interim-trainer Ole Tobiasen, en spelers Youri Loen en Ilias Alhaft waren voorheen in Spartaanse dienst. Alhaft doorliep ruim 10 jaar de jeugdopleiding van Sparta en kreeg vóór de wedstrijd een schaal als dank voor zijn inzet uitgereikt.

De eerste minuten waren voor Almere, Kortsmit moest in de 2e minuut al handelend optreden. Maar daarna was het de beurt aan Sparta. In de 7e minuut bezorgde Rayhi de bal bij Harroui, maar die schoot de bal pas na de stuit, waardoor de poging ongevaarlijk was. Maar vlak daarna was het wel raak. Een corner van Rayhi werd door iedereen gemist en vloog pardoes binnen: 0-1 in de 12e minuut. Het was daarna wachten op de 0-2, maar Sparta zou Sparta niet zijn als het de tegenstander in het zadel zou helpen. Een vrije trap van Almere werd door oud-Spartaan Loen (pak de bingokaart er maar bij) schitterend in de kruising gedeponeerd, 1-1 in de 25e minuut. Sparta was het even kwijt en Almere kreeg de geest. Een tweetal joekels van kansen, maar Kortsmit redde in beide gevallen prima. Daarna kwam de wedstrijd meer in evenwicht, maar geen goals voor de rust.

In de rust was aanvoerder Auassar in de kleedkamer achtergebleven, Bart Vriends nam zijn plek én de aanvoerdersband over. Sparta schoot uit de startblokken en kreeg al snel een kans, maar Harroui zag zijn poging gered door Etemadi. Maar in de 51e minuut was het wél raak voor de rood-witten. Dabo legde keurig terug op Ache, die de bal in het dak van het doel kegelde: 1-2! Sparta was de bovenliggende partij en kreeg wat kansjes, maar grote kansen bleven vooralsnog uit. Dervisoglu werkte hard en was bedrijvig, maar ongelukkig in de acties. Hij werd 20 minuten voor tijd vervangen door Veldwijk. Vlak daarna was hij goud waard, toen hij de bal na een hoekschop van Almere van de lijn haalde. Weer 2 minuten later was hij gevaarlijk uit een moeilijke hoek, maar zijn schot werd ternauwernood gered. In de 85e minuut bood hij Deroy Duarte de kans, die zorgde voor de beslissing: 1-3. Almere liet het nu lopen, en dat bood Veldwijk de mogelijkheid om zijn doelpuntendroogte te doorbreken. Maar wat vaker gebeurt in zo’n situatie, hij aarzelde te lang en de keeper kon redding brengen. En zo bleef het 1-3 en konden we 3 punten bijschrijven. Doordat Eagles gelijkspeelde namen we de 2e plek weer over in de stoelendans achter koploper FC Twente. Volgende week een thuiswedstrijd, op zondag. Om 12:15 uur… Tegenstander is dan NEC. Dan missen we zeker 6 spelers door interlandverplichtingen, een schande dat we moeten spelen. Maar daarover volgende week meer. FORZA SPARTA!

@petervanderzwan

Foto’s: o.a. ProShots

About The Author

Related posts