VERSLAG AZ – Sparta | Oorwassing in Den Haag, dikke pluim voor het uitvak

Eindelijk. Na de interlandbreak mogen we weer. En ook nog eens om de hoek; in Den Haag heeft AZ tijdelijk haar onderkomen na het welbekende dakdrama. Zo togen 450 Spartanen voor de 2e maal dit prille seizoen naar Den Haag, een nagenoeg uitverkocht uitvak.

Liefst 350 van de 500 beschikbare kaarten waren weggelegd voor autocombi en eigen vervoer. Veel Spartanen konden daardoor met het openbaar vervoer of zelfs met de fiets naar het Car Jeans Stadion afreizen. Een uitstekende ontwikkeling, vóór normalisatie!

Fraser liet Dante Rigo staan na zijn weinig verheffende basisdebuut tegen Ajax, Ache moest daarom wederom op de bank plaatsnemen. Laros Duarte speelde voor de geblesseerde Auassar, Khalid Karami maakte zijn debuut in de basis ten koste van Lassane Faye. Abels nam de plek van Faye over, Karami speelde rechtsback. Een verre van ideale situatie, een rechtspoot als linksback. Het blijft toch het grote hiaat van de afgelopen transferzomer, die verder prima verliep. En als je dan de beoogde versterking Warmerdam ziet spelen bij FC Groningen .. dat was het ontbrekende puzzelstukje geweest.

Sparta begon stormachtig aan de wedstrijd. Vlaar liet de bal na 10 seconden (!) al van de voet springen, Dervisoglu was er als de kippen bij maar verslikte zich in zijn eigen bewegingen in de 1 tegen 1 tegen Wuytens. Eerder merkten we al de zelfzuchtigheid op van Halil, die van hem ook een onberekenbare speler maakt, ook voor zijn ploeggenoten. Maar ook mag het soms wat dodelijker, situaties herkennen waarin je het bijna zekere doelpunt herkent in plaats van nog 1 of 2 bewegingen te maken. Enfin, positief opbouwende kritiek. Want we weten allemaal wat voor groeibriljant het is, die af en toe nog flink opgepoetst moet worden.

Maar vlak daarna was het wél raak. Voor ons! Een hoekschop van AZ werd afgeslagen, waarna AZ de bal terug wilde spelen naar AZ-keeper Bizot. Smeets ging er achter aan en na een misverstand tussen Svensson en Bizot belandde de bal pardoes voor de voeten van Harroui. Die plaatste de bal van zo’n 40 meter in het lege doel: 0-1! Wat een begin!

Maar we waren nog niet klaar met juichen, of hij lag er ook aan de andere kant in. Twee minuten later kreeg AZ een corner, die slecht werd weggewerkt door onze verdediging. Idrissi schoof de bal in het doel, 1-1. En een minuut later was het bijna alweer 1-2 voor Sparta, maar Harroui schoot de bal voorlangs. Een spectaculair begin. Ook Rayhi mocht ruiken aan de 1-2, in de 9e minuut werd zijn poging tot corner verwerkt.

AZ werd wat sterker en onderschepte de bal in de 16e minuut op het middenveld. Met 2 passes werd Boadu vrijgezet voor Coremans: 2-1. Vooral het naar de bal kijken en de man uit het oog verliezen door Mattheij viel op. Waar Sparta in het eerste kwartier combinerend prima naar voren speelde, daar raakte het nu steeds vaker de bal kwijt door het afjagen van AZ. Als we al de bal hadden. En als het daar nou bij bleef .. maar nee, iets na het half uur kon Stengs de bal ongehinderd voor zijn linkerbeen leggen en de bal deponeren op de volledig vrijstaande Boadu. Die kopte genadeloos binnen: 3-1. Hoe kon dat gebeuren? Mattheij, Boadu en Vriends stonden op een rij met een onderlinge afstand van een meter. Een flater van jewelste.

Tien minuutjes later mocht Sparta bijna juichen voor de aansluitingstreffer, maar Rayhi had pech dat zijn inzet nog werd gered ternauwernood. En ja hoor, aan de andere kant viel de treffer wél. Wederom was er alle ruimte aan de rechterkant, waar Abels aan de verkeerde kant stond te dekken. Uiteindelijk kon ook Idrissi zijn 2e treffer maken: 4-1 en rust.

Te hopen en te bidden was dat AZ het in de 2e helft wel best zou vinden, anders zou het nog wel eens een veel hogere uitslag kunnen worden. Wie dacht dat Fraser het zou dichttimmeren, had het mis. Hij greep hard in, Veldwijk en Ache kwamen er in voor Laros Duarte en Dervisoglu. Al binnen 5 minuten was er de kans op 5-1, maar de vrije kopkans ging net over.

Wat stelde Sparta daar tegen over? Bitter weinig. De wedstrijd was gespeeld en het probeerde af en toe wel iets, maar het leverde niets op. Hooguit een kopbal van Veldwijk, die recht in de handen van Bizot belandde. Wie wél vol gas bleven gaan, waren de Spartanen in het uitvak. Ze overstemden vaak de pakweg 8.000 Alkmaarders.

AZ deed het wat rustiger aan, met de midweekse Europese wedstrijd in het achterhoofd. Tien minuten voor tijd kreeg het nog een penalty, na een lichte maar domme overtreding van Rigo. Koopmeiners bepaalde de eindstand op 5-1.

Bij tijd en wijle was het een gatenkaas in de Spartaanse defensie, en natuurlijk is de tegenstander een niveautje beter, maar dat is toch echt een zorg. Te statisch tegen de bewegelijke voorwaartsen. Maar niemand had de illusie dat we effe voor Europees gingen, toch? Als alles meezit sta je bovenaan het rechterrijtje, bij wat pech moet je naar onderen gaan kijken.

Maar zo ver is het nog lang niet. Volgende week RKC-thuis. En daarna Fortuna-uit en Twente-thuis. Een drieluik waar je punten moet gaan halen. En afgaande op de eerste 4 wedstrijden is dat ook zeer zeker mogelijk. Zeker als we er achter blijven staan, als het even minder gaat. Net als in Den Haag. Trots om Spartaan te zijn. Wat er ook gebeurt. Allemaal achter Sparta!

@petervanderzwan

Foto’s: o.a. Proshots

About The Author

Related posts