VERSLAG AZ-SPARTA | Uitblinkende Huth, betonvoetbal loont net niet in Alkmaar

Op het tandvlees haalde Sparta vorige week in punt in Enschede tegen een andere degradatiekandidaat. Zaterdagavond was het andere koek. Wederom een uitwedstrijd, nu bij het uitstekende presterende AZ. De nummer 3 van de eredivisie wordt door veel kenners en liefhebbers gezien als de ploeg met het mooiste voetbal. Dat etaleerden de Alkmaarders vorige week ook weer op bezoek bij NAC. Sparta was dus meer dan gewaarschuwd, het was aan Advocaat om een strijdplan te bedenken en ons te wapenen tegen het spel van AZ. Betonvoetbal van gewapend beton bijvoorbeeld, getuige de opstelling die doorsijpelde in de supportersbus op weg naar Alkmaar. Door de absentie van Fischer mocht cultheld Breuer acte de présence geven in het hart van de verdediging, Floranus verving de geblesseerde Nelom. Bart Vriends werd de extra verdediger in de vijfmansdefensie, Ryan Sanusi en de debuterende jeugdspeler Abdou Harroui waren de verdedigend ingestelde middenvelders. Duarte mocht zowaar in de basis beginnen, Kramer maakte zijn basisdebuut. Kortom, een flink aantal wijzigingen ten opzichte van vorige week. Want naast de eerder genoemde spelers ontbraken ook onder andere Loris Brogno en Thomas Verhaar met blessures.

Zo’n 200 Spartanen hadden de vrieskou getrotseerd en namen plaats in het uitvak. Juist nu de competitie een beslissende fase ingaat, wellicht een wat teleurstellend aantal. Of zijn we zo verwend met de supportersaantallen? Dan maar zingen en springen voor twee! De Alkmaarderhout was pure voetbalromantiek, het AFAS Stadion is van de nieuwste stadions van de laatste 2 decennia het meest gelukt. Qua ligging en esthetiek prima, de steile tribunes en de overhangende lichtmasten zouden voor een kolkend stadion moeten zorgen. Maar niets van dat alles. Waar tot voor kort de kloteklappers moesten zorgen voor meer kunstmatig kabaal, heerst er nu vooral een sfeer die het meest weg heeft van de geruisloosheid bij een biljartwedstrijd. We smeerden onze kelen en zorgden dat we vanaf het begin goed te horen waren, de Spartaanse steun is keihard nodig zo lijkt een ieder te beseffen. Ondanks de defensieve opstelling lukte het AZ in het eerste kwartier om Sparta onder druk te zetten en vlot combinerend richting het doel van Huth te bewegen. Het surplus aan kwaliteit was goed zichtbaar, Sparta werd ver teruggedrongen. AZ sneed af en toe als een mes door de Spartaanse boter, het was aan het geconcentreerde verdedigen en wat geluk te danken dat we de openingsfase schadevrij doorkwamen. En vooral ook door Jannik Huth, die heldhaftig en miraculeus de afgevuurde pogingen onschadelijk maakte. Sparta kon in de 19e minuut eindelijk eens de verdedigende stellingen verlaten en opstomen richting de overkant. Het leverde een corner op. Ryan Sanusi deponeerde de bal op het hoofd van Chabot, die hoog boven zijn directe tegenstander uit torende en steenhard raak kopte: 0-1! Zwaar tegen de verhoudingen in, maar wie zou daar om malen?! Het gaat alleen maar om de punten, deze meevaller zou een ruggesteun moeten zijn. Aan het spelbeeld veranderde niets, AZ viel aan, Sparta hield tegen. We probeerden af en toe uit te breken, tot twee keer toe had het zelfs een 2e treffer kunnen opleveren. Eerst glipte Kramer tussen 2 verdedigers door, maar hij kwam net kracht te kort om goed af te drukken. En later was het Friday die zichzelf lanceerde en maar net naast schoot. Het uitvak liet zich, gesteund door de voorsprong, continu goed horen en kregen steeds meer geloof in een goed resultaat. De rust naderde en AZ zette nog 1 keer aan. Met een prachtige aanval -eerlijk is eerlijk- werd onze verdediging opengereten, Weghorst stond aan het einde van de aanval: 1-1 en tevens ruststand.

De lichtgeblesseerde Friday bleef in de kleedkamer achter, Ilias Alhaft was zijn vervanger aan het begin van de 2e helft. Zeer opmerkelijk, omdat de onlangs aangetrokken Ahannach en Dos Santos ook nog op de bank zaten. Advocaat is duidelijk niet zo tevreden over beiden. Ilias heeft veel talent, maar lijkt nog wat te licht voor het grote werk. Letterlijk en figuurlijk. Waar Sparta de eerste helft nog af en toe kon ontsnappen, daar greep AZ ons direct bij de keel. Aanvalsgolven bleven maar komen, we hielden ons hart vast. Het zou een wonder zijn, als een 2e Alkmaarse treffer zou uitblijven. Al eerder gememoreerd de laatste weken, als je de mindere bent en minder vaak de bal hebt, wees dan verdomme zuinig op balbezit! Maar we verloren ongelofelijk vaak en knullig de bal, op dit niveau eigenlijk onacceptabel. Vanzelfsprekend geen onwil, vorige week was het niet om aan te gluren maar nu was dit het hoogst haalbare. Spelen vanuit je kwaliteiten, een compacte organisatie. Alleen dat domme balverlies .. AZ drong verder aan en kreeg levensgrote kansen, maar Huth was de grote uitblinker. Eerst redde hij met de voeten op een schot van dichtbij van Johansson, even later redde hij op een kopbal, waarna de redding op de rebound van Weghorst spectaculair was. Al liggend in de netten stak hij de voet naar voren en spatte de poging uiteen op de noppen van zijn schoen. Zou het dan zo’n avond worden? Het geluk aan onze zijde? Idrissi dribbelde tussen 3 man en schoot rakelings naast, maar een minuut later moest Huth dan toch capituleren. Weer stuurde Idrissi een aantal Spartanen het bos in (dat mag best meedogenlozer!!) en schoof de bal in de uiterste hoek, 2-1. Met nog 4 minuten op de klok leek het de nekslag, 86 minuten lang liepen we achteruit en leek het strijdplan te werken. De resterende minuten was er geen slotoffensief, amper kwamen we nog over de middenlijn. Zoals we ook de gehele 2e helft geen kans meer kregen. De krachten vloeiden weg. Het eindsignaal klonk. We verloren voor de 6e keer onder Advocaat, voor de 6e keer met 1 doelpunt verschil. Veelzeggend. Realistisch, naar de mogelijkheden. Maar telkens weer met lege handen.

Maar de knop moet nu om. Niet meer terugkijken, zondag is weer een finale. En wát voor één. ADO Den Haag komt op bezoek. Alles moet wijken voor een overwinning! Blijf vrijdagavond thuis, sla het verplichte bezoek aan je schoonmoeder over en ga zaterdagavond op tijd naar bed. Ook wij moeten topfit zijn om als 12e man het team richting drie punten te schreeuwen! FORZA SPARTA! ALLEMAAL ACHTER SPARTA!

@petervanderzwan

Foto’s: Carla Vos

About The Author

Related posts