VERSLAG De Graafschap-Sparta | PROMOTIE! Het wonder van Doetinchem brengt Sparta terug in de eredivisie

Nacompetitiekoorts. Play off-stress. Tussen hoop en vrees. De laatste strohalm. Het wonder van Doetinchem?! Zomaar wat trending topics in de diverse Spartaanse fora, apps en social media, voorafgaand aan D-Day, oftewel Doetinchem Day.

Gemengde gevoelens, immers hadden we de thuiswedstrijd met 1-2 verloren maar hadden we gezien de strijdlust en de kansenverhouding veel meer verdiend dan een nederlaag. Mochten we in staat zijn om in Doetinchem goed en aanvallend van start te gaan, dan waren er toch zeker kansen? Maar waar De Graafschap vaak sterk is in thuiswedstrijden, is Sparta uitermate matig en wisselvallig in uitwedstrijden. Zomaar wat scenario’s die door veel Spartaanse koppies spookten.

Veel Spartanen waren al iets na 15:00 uur aanwezig in en om het supportershome. Liever met lotgenoten de kansen afwegen en doorspreken dan thuis ijsberend de klok vooruit kijken, moet menigeen gedacht hebben. De 10 bussen met 550 Spartanen verlieten Spangen al om 17:00 uur, teneinde op tijd in Doetinchem aan te komen. Door de landelijke OV-staking en de daardoor extra lange files wilden we niet het risico lopen om te laat te komen.

Rond 19:45 uur arriveerden de eerste bussen, een half uur later waren alle bussen uitgeladen en was iedereen mooi op tijd in het uitvak. Nog voordat het eerste fluitsignaal klonk, werden de spelers al luidruchtig aangemoedigd vanuit het bomvolle uitvak.

Fraser had een aanvallende opstelling in petto, Ache mocht in de basis starten. Gezien de benodigde goals en de vorm van Ache een prima beslissing. Wuytens nam de plek in van de geschorste Vriends.

We begonnen voortvarend aan de wedstrijd, met veel balbezit en gewonnen duels werd De Graafschap teruggedrongen. Sparta had geen keuze, er moest minimaal 2 keer gescoord worden om promotie te bewerkstelligen. Nog geen kansen in het eerste kwartier, maar die kwamen vlak daarna wél.  Eerst gleed Harroui net weg, voordat hij de 0-1 kon maken. En 2 minuten later maakte Wuytens het keeper Bertrams heel lastig, zijn kopbal werd uit de hoek getikt.

Na een klein half uur kregen we eindelijk iets te zien van De Graafschap, dat daarvóór met pap in de benen op de eigen helft probeerde tegen te houden. Een scrimmage voor de goal, waarbij de bal van de lijn werd gehaald. Maar een paar minuten later was er weer een kans voor Sparta, wederom uit een spelhervatting. De volledig vrij staande Laros Duarte kopte de bal in plaats van tussen de palen over de goal. Een reuzenkans op de 0-1, die zo hard nodig was.. Daarna was het de beurt weer aan De Graafschap, maar het schot ging voorlangs. Wéér een grote kans voor Sparta vlak voor rust, en wederom een kopkans. Maar ook Wuytens raakte de bal verkeerd. Mede daardoor was de ruststand 0-0.

De dit keer ietwat tegenvallende Harroui werd in de rust vervangen door Deroy Duarte. De eerste kans van de 2e helft was voor El Jebli, maar hij kon De Graafschap niet op voorsprong koppen. Na een klein uur spelen kwam Dervisoglu in het veld voor Rayhi. De aanvallende intenties en het felle aandringen van Sparta moesten zich nu toch uit gaan betalen, zou je denken. Dervisoglu liet zich direct gelden, met zijn kenmerkende brutale acties liet hij af en toe wat hulpeloze superboeren achter in vertwijfeling. Veldwijk probeerde het in de 62e minuut, maar Bertrams redde. Een minuut later maakte Benschop het ‘papa’ Coremans lastig, maar de kersverse vader keepte uitstekend en groeide uit tot één van de uitblinkers. Coremans was deze ochtend om 7:00 uur in allerijl naar zijn hoogzwangere vrouw gereden, even later werden ze ouders van Luca. En weer een paar uur later keepte Tim zijn belangrijkste wedstrijd tot nu toe. Wat een dag!

 

Twintig minuten voor tijd slalomde Dervisoglu richting de achterlijn en gaf de bal net iets te scherp voor, Ache kwam net een teenlengte te kort. Maar 5 minuten later was het wél raak. De wederom zeer gedreven spelende Veldwijk vond tot 2 keer toe Bertrams op zijn weg, maar de rebound was voor Halil Dervisoglu: 0-1!!! Een perfect moment, er was immers nog ruim een kwartier over voor de beslissende 2e goal… De daaropvolgende 5 minuten kregen we liefst 3 kansen, maar Veldwijk (2x) en Laros Duarte kregen de bal niet achter de keeper.

Maar … toen kwam de 85e minuut. Bij een corner voor Sparta werd de bal perfect op het hoofd van Auassar gedeponeerd, de verlossende 0-2 was daar!!! De Graafschap hing als een geslagen bokser in de touwen. Ze kregen geen enkele kans meer de resterende minuten, Sparta was zelfs dicht bij de 0-3 middels Dervisoglu. Na 94 minuten floot Kevin Blom af: PROMOTIE NAAR DE EREDIVISIE!!!

Prachtige taferelen op het veld en in het uitvak, uitzinnig van vreugde en in totale euforie. De Graafschap, best een mooie club hoor. Sfeervol stadion en dito publiek, een charismatische trainer. Maar de Superboeren dachten er zaterdag al te zijn, terwijl ze enorme mazzel hadden.. toen was er feest voor het uitvak, hossende spelers. Maar de buit gaat naar Rotterdam-West, over 2 wedstrijden verdiend zo beaamde ook de trainer van De Graafschap.

Bij terugkomst in Rotterdam hadden zich al honderden Spartanen verzameld, die vervolgens samen met de 550 in Rotterdam teruggekeerde Spartanen er een ongekend feest van maakten. In eerste instantie buiten, waar de spelersbus met fakkels en vuurwerk werd onthaald, daarna werd het feest binnen totdat het licht werd gevierd.

 

Wat een apotheose, wat een geweldige climax van dit seizoen. Het besef dringt langzaam tot een ieder door. Na een jaar eerste divisie weer naar de eredivisie. Geniet van het nagenieten, geniet van de vakantie en de zomerstop. Maar we kunnen eigenlijk niet wachten tot het weer gaat beginnen… Samen ALLES geven. Nou, dat hebben we gedaan! Nimmer zullen wij versagen, strijden om elke meter grond! FORZA SPARTA!

@petervanderzwan

Foto’s: o.a. Pro Shots en Carla Vos

About The Author

Related posts