VERSLAG FC Den Bosch-Sparta | Punt in extremis, gemiste kans om gat met Twente te verkleinen

Den Bosch-uit. Mooi affiche, dat al wekenlang -zo niet maandenlang- omcirkeld was. Zeker op het moment dat zowel Den Bosch als Sparta met onder andere Twente in de kampioensstrijd verwikkeld waren. De onderlinge verschillen waren dusdanig, dat op deze vrijdagavond wel eens een belangrijke slag kon worden geslagen.

Echter belandden beide teams in een vormcrisis, waarbij Den Bosch nog het meest wegzakte. Sparta richtte zich de laatste periode op en was al 8 wedstrijden ongeslagen. Het gat met Twente bleef echter een gapende, hoewel de club uit de gemeente Enschede afgelopen maandag een enorme draai om de oren kreeg in Waalwijk. Hadden wij dat maar gedaan in januari…

FC Den Bosch-Sparta, sowieso een interessante krachtmeting op weg naar de play offs. Fraser liet de basiself ongewijzigd ten opzichte van afgelopen maandag, zo zagen de 266 meegereisde Spartanen.

De eerste kansjes waren ontegenzeggelijk voor Sparta, waar Ache al na 4 minuten een te korte terugspeelbal onderschepte maar de keeper alsnog redding bracht. Een minuut later was het Veldwijk, die het probeerde vanuit een moeilijke hoek, maar de keeper was wederom een sta-in-de-weg. Na een klein kwartier diende zich weer een kans aan, nu voor Abels, zijn poging werd net voor de lijn weggehaald.

Sparta domineerde en had veel balbezit in de eerste helft, maar het ging naarmate die helft vorderde in een te laag tempo, waardoor het de verdedigend spelende thuisploeg maar lastig kon verrassen. De eerstvolgende kans diende zich vlak voor het half uur aan, toen Veldwijk een voorzet op maat van Faye niet echt op waarde wist te schatten. Zijn poging met binnenkant voet hield het midden tussen een doelpoging en een voorzet. Een klein kansje nog voor Ache, vlak voor rust, maar ook hij miste de precisie. Den Bosch was amper gevaarlijk geweest, rust 0-0.

Waar Den Bosch in de eerste helft catenaccio speelde, schoot het in de 2e helft uit de startblokken. Sparta leek overrompeld en werd teruggedrongen. Hoewel het in de eerste minuut na rust direct de ingevallen Harroui was, die namens Sparta gevaarlijk opstoomde. Harriou was in het veld gekomen voor de geblesseerde Laros Duarte.

Hoewel Den Bosch nadrukkelijker de aanval zocht, werd het nauwelijks gevaarlijk voor de neus van Kortsmit. Achterin stond het bij ons goed. Middenveld en aanval grossierde echter in balverlies, waardoor we weinig aan voetballen toe kwamen. Dervisoglu viel na een uur in voor Deroy Duarte, zo stond er een behoorlijk aantal aanvallers in het veld. De intentie was duidelijk, we wilden per se winnen. Zeker omdat de 0-1 tussenstand in Enschede bij een ieder bekend was. Maar juist dát leek de spelers enigszins te verlammen. De uitstekende ongeslagen serie tot nu toe ontstond immers nadat Sparta definitief af leek te haken in de titelstrijd.

Halverwege de 2e helft was de eerste (!) de beste kans voor de Bosschenaren raak. Onoplettendheid in de rood-witte defensie zorgde dat Beltrame de 1-0 op het bord schoot. We wisten dat het nu nóg lastiger zou worden, vanaf nu loerde Den Bosch nog meer op de counter dan daarvoor, Sparta moest een blauw-witte muur proberen te slopen.

En die tegenaanvallen van Den Bosch waren tot 2 keer toe levensgevaarlijk, maar beide keren redde Kortsmit heldhaftig en hield Sparta zo in de wedstrijd. Twee minuten voor tijd was Dervisoglu dicht bij de gelijkmaker, ternauwernood werd dat voorkomen middels een corner. Scheids Nijhuis voegde maar liefst 7 minuten blessuretijd toe, maar dat was meer dan terecht. Alle wissels, het tijdrekken, blessuregevallen. Er zijn maar weinig leidsmannen die het aandurven, maar de verder ook prettig fluitende Nijhuis deed het wél. En in de 5e minuut van de blessuretijd was daar de gelijkmaker! Eerst leek het Veldwijk te zijn die hem maakte, uiteindelijk bleek het een verdediger te zijn die de bal als laatste raakte. Deert niet, de gelijkmaker lag in het netje: 1-1. Sparta ging door met alles of niets spelen en het resulteerde bijna nog in de 1-2, toen de verder matig spelende Auassar een streep afvuurde op de goal, maar keeper Van der Steen redde knap. En zo bleef het 1-1, een resultaat met gemengde gevoelens. Het ging, zeker de 2e helft, zeer moeizaam en dan mag je normaliter blij zijn met een punt in een topper in een uitwedstrijd. Maar doordat Twente verrassend wederom verloor, was dit dé kans om ze extreem zenuwachtig te maken en het verschil naar 4 punten terug te brengen. Nu liepen we slechts 1 punt in en is het verschil 7 punten met nog 5 wedstrijden te spelen.

Volgende week zondag thuis tegen TOP Oss. Twente speelt thuis tegen het in bloedvorm verkerende Telstar. Zou het de Velsenaren lukken om gelijk te spelen of zelfs te winnen? Ik sluit het niet uit. Dan kan het zondag zomaar 4 punten worden. Niet aan denken .. wél in het achterhoofd houden. FORZA SPARTA!

Bonus pic: toen we vrijdagavond weer in Rotterdam aan kwamen, zagen we dit prachtige kunstwerk op de A20. Respect voor deze fan van de Spangenaren. Gelieve je te melden bij één van onze capo’s, eeuwige roem en liters bier vallen je dan ten deel. TIEN JAAR SPANGENAREN!

@petervanderzwan

Foto’s: o.a. Pro Shots

About The Author

Related posts