VERSLAG FC Groningen-Sparta | Onnodige nederlaag na saai potje, verloren middag in Grunn

Groningen-away. Een monstertrip voor Nederlandse voetbalbegrippen. Zo’n 250 Spartanen ondernamen de tocht naar het Hoge Noorden, de meeste supporters met eigen vervoer. De supportersbus van de SV vertrok om 10:30 uur vanuit Rotterdam, en zou pas na 19:30 uur in de avond weer terug zijn. Een meer dan gemiddelde werkdag, maar hé: clubliefde overstijgt vaak alles.

Het vrije vervoer -minibusjes, auto’s en de trein- zijn een groot goed voor een awayday, jammer dat het geen automatisme is maar vaak als een voorrecht moet worden gezien. Maar dit soort tripjes zijn de mooiste.

Fraser zette de van een schorsing teruggekeerde Auassar weer in de basis, Rigo werd daardoor verbannen naar de bank.

Dit seizoen kan je gerust naar een uitwedstrijd van Sparta gaan, zo is gebleken. Geen angsthazenvoetbal, maar gedurfd en vaak verzorgd voetbal. En dat gekoppeld aan de nodige resultaten, die er mede voor hebben gezorgd dat we fier op de 5e plaats staan.

De eerste kans was voor Sparta, en direct een grote. Rayhi zette in de 2e minuut prima voor, Dervisoglu kon van dichtbij inkoppen maar deed dat recht in de handen van Padt. En na zo’n 10 minuten de kans voor Groningen, een vrije trap van Hrustic eindigde op het dak van het doel.

Daarna ontspon zich een vlakke en saaie wedstrijd, met een tempo dat zo ongeveer gelijke tred hield met walking voetbal. Hemeltergend traag, waarbij de thuisploeg de kroon spande. Het Groninger publiek begon gedurende de eerste helft steeds vaker te morren en te fluiten. Als Sparta de tegenstander wat meer de wil op had gelegd -of op had willen leggen- was FC Groningen veel vaker in de problemen gekomen. Nu waren het nog 2 kansjes voor de rood-witten. Vriends kopte net over, een poging van Dervisoglu werd van de lijn gehaald. Rust 0-0.

Slechter dan de eerste helft kon het niet worden. De supporters van de thuisclub waren vaak net zo stil als de lege groene stoeltjes, het uitvak liet zich daarentegen niet onbetuigd en moedigde continu aan.

Na 10 minuten in de 2e helft kregen we een pingel! Auassar kreeg een forse duw in het strafschopgebied, na de VAR te hebben geraadpleegd legde Blom de bal op de stip. Dat wil zeggen, dat had Rayhi al gedaan. Maar omdat Smeets bovenaan het lijstje staat, ontstond er een kortstondig en potsierlijk moment. Twee volwassen profvoetballers die steggelden over wie ‘m zou nemen. Dat kan de concentratie en de focus natuurlijk nooit ten goede komen, nog even los van de paar minuten wachten op de VAR. Smeets, die verder matig speelde, schoot vervolgens de penalty waanzinnig slecht in, een rollertje dat Padt zelfs klem kon pakken … het gedoe op de penaltystip vertoonde opvallende gelijkenissen met een paar jaar geleden, toen Brogno en Verhaar mot hadden in Almelo om wie de pingel zou nemen. En ook deze werd gemist.

Enfin, er was nog niets verloren. Integendeel. Waar je zou verwachten dat de FC hier moed uit zou putten en voor de overwinning zou gaan, kwam Sparta beter in het spel. Een volwassen ontwikkeling, niet de kop laten hangen maar onverdroten doorgaan. Veldwijk kwam er in voor Halil, Piroe verving iets later Ache. Kansen waren er nauwelijks, ook niet voor Groningen. Behalve dan een poging van Zeefuik, die een kwartier voor tijd in kansrijke positie wild over schoot. En een minuut later een prima actie van de verder flets spelende Harroui, maar Padt redde.

En toen was daar de 85e minuut. De verder prima spelende Vriends greep met een sliding goed in, maar Sierhuis ontfutselde hem toch de bal en schoot diagonaal raak: 1-0. Een wedstrijd die geen winnaar verdiende, leek dat nu toch te krijgen. Ja, op basis van de 2e helft hadden we wellicht aanspraak mogen maken op de zege, maar het was feitelijk te weinig.

En of dat al niet erg genoeg was, kreeg onze keeper in blessuretijd kortsluiting. Sierhuis, die al eerder aan het zuigen en irriteren was, trok aan de arm van Coremans, waarna Tim zich omdraaide en een kopstoot gaf … Wat bezielde hem? Hij maakt een degelijk en goed seizoen door en is een betrouwbare sluitpost gebleken. En zal nu aardig wat wedstrijden geschorst worden. Gelukkig hebben we met Harush een ervaren en goede keeper achter de hand. Omdat Sparta al 3 keer gewisseld had, trok Abels de keeperstrui aan. Hij kon niet voorkomen dat Benschop de penalty binnenschoot: 2-0.

Een verloren middag in Groningen, in alle opzichten. Heel erg jammer, maar we waren na de eerste 9 wedstrijden ook wel verwend met de 5e plaats. Volgende week tegen Utrecht weer een vol Kasteel, dat Sparta naar de 3 punten schreeuwt. Met hopelijk dan weer een goede Harroui, een vlijmscherpe Dervisoglu en een aanjagende Smeets. Want dat was deze middag helaas niet aan de orde. En dat kan gebeuren, onze sterkhouders zijn immers al vaak doorslaggevend geweest dit seizoen. FORZA SPARTA!

@petervanderzwan

Foto’s: o.a. Proshots

 

About The Author

Related posts