VERSLAG Feyenoord-Sparta | Kansen genoeg, óók op een overwinning. Focus nu op play offs!

Derby day! Niet zonder reden een wedstrijd om enerzijds naar uit te kijken, maar anderzijds mag het ook heel snel weer voorbij zijn. Zo’n potje doet net even wat meer met je dan een andere wedstrijd. Zeker aan de andere kant van de Maas winnen we zelden, liefst 18 jaar geleden wonnen we er voor het laatst. Vorig jaar waren we wederom kansloos in de Kuip en ook op Het Kasteel werden we weggevaagd, Pastoor moest mede daardoor vertrekken. Ruim een jaar geleden wonnen we wél, op Het Kasteel. Tot zover de statistieken, die we zeker in dit geval vakkundig onder het tapijt schuiven.
Vooraf verzamelde een groot deel van onze groep bij een café om wat moed in te drinken en alvast in de stemming te komen, waarna ze via het openbaar vervoer richting de Kuip gingen. Het laatste deel ging onder pliesie-escorte. Zo’n 700 Spartanen hadden de oversteek gewaagd, veel met onfrisse tegenzin. Maar je zal er maar niet bij zijn geweest, bij zo’n uitzege in de derby, 1 keer in de pakweg 20 jaar. Dat vergeef je jezelf nooit … En daarbij, altijd en overal je ploeg steunen! Wat dat betreft was het ronduit teleurstellend dat het eerste uitvak nog niet uitverkocht was op 16 april jl. Was dat wel het geval geweest, dan hadden we ook het 2e uitvak –met 500 kaarten- mogen afnemen. En dat vakje zat nu vol met zuiderlingen, gemiste kans. Nou ja, vol?! In de meeste vakken waren nog genoeg plekken en zelfs in het roemruchte vak S zag je lege plekken. Maarja, het is dat nietige Sparta ook maar dat langskomt, één van de 34 wedstrijden, zo redeneert en kleineert men maar al te graag daar. Op teletekst zien we even later 45.000 aanwezigen staan. Yeah, right. Arena-achtige taferelen. Iets met een pot en een ketel.

De situatie was vooraf duidelijk, we zaten in een soort vacuüm. De buffer naar de laatste plaats was 4 punten, naar boven eigenlijk ook (3 plus een slechter doelsaldo dan NAC). Als Twente zou verliezen bij Vitesse, dan zou het doek vallen voor de Tukkers. En NAC mocht niet winnen, anders waren we sowieso veroordeeld tot de play offs. Een scenario waar eigenlijk iedereen al rekening mee hield.
De opponent van vandaag had 3 spelers rust gegeven, zouden we meer kansen hebben nu ze Justin Bijlow op goal hadden staan? Nou, misschien als ze Víncent Bijlo er neer zouden zetten … Rotterdammers en cynisme, gemaakt voor elkaar.
Advocaat had een behoorlijk aanvallend team de wei in gestuurd, benieuwd hoe we in deze derby voor de dag zouden komen.

Klokslag 14:30 uur. Het uitvak brult de Sparta Marsch uit volle keel en vol trots mee. Net even wat harder en feller dan andere keren. Alles geven, zowel op het veld als in het uitvak. Wie weet kunnen we verrassen… De eerste minuten was het aan beide kanten vooral aftasten, maar na 10 minuten lijkt Jorgensen de 1-0 te maken. Echter steekt de grens daar z’n vlaggenstokje voor, onterecht zo bleek later. Sparta nam daarna echter brutaal het initiatief, onder impuls van onder andere de lopende middenvelders Duarte en Spierings die beiden prima begonnen. Ook Mühren was veel in beweging tussen de linies. Het leidde in de eerste 20 minuten nog niet tot kansen, maar daar kwam rap verandering in. In de 25e minuut kreeg Mühren al een prima schietkans, maar Bijlow redde. Amper 5 minuten later sneed Sparta wederom door de zuidelijke linie, Verhaar speelde zich knap vrij en wilde Friday bedienen. Er zat echter een vijandelijke voet tussen, waardoor deze dot van een kans verloren ging. Vaak, zeker bij Sparta, gaan ze er dan aan de andere kant in. Maar daar dacht Fredje Friday een paar minuten later heel anders over. Op aangeven van Verhaar schoot hij net buiten het strafschopgebied met een boogbal in de verre hoek schitterend raak: 0-1!!! Het gejuich deed de Kuip nog meer verstommen. Lang geleden dat we überhaupt op voorsprong kwamen daar. Sparta leek echt te geloven in een goed resultaat, het speelde fris en aanvallend waar het kon. Alleen achterin piepte en kraakte het af en toe. Het blijft toch hét zorgenkindje, zeker met het oog op de play offs. Ook de laatste 10 minuten van de eerste helft zette Sparta nog eens aan, tot tweemaal toe stond Mühren oog in oog met Bijlow, maar beide keren stond zijn vizier niet op scherp. Doodzonde, het gevoel overheerste vooral dat er wat te halen viel vandaag. Maar als je jezelf niet beloont … vlak voordat Higler voor de rust floot, bediende Van Persie de volledig vrij staande Berghuis: 1-1 en direct rust. Het thuispubliek schrok wakker.
Tussendoor hielden we de tussenstanden in met name Arnhem en Breda in de gaten. Het was al vrij snel duidelijk dat rechtstreekse handhaving er niet meer in zat. In Arnhem had Vitesse de leiding genomen tegen Twente. De eerste opluchting was er.

De 2e helft leek de thuisploeg scherper te willen beginnen dan de eerste helft en zette het Sparta soms onder druk. Zonder echt grote kansen te creëren. Tot de 65e minuut althans. Een voorzet lijkt door Boetius te worden ingetikt, maar Holst zit er tussen. Echter glijdt hij de bal helaas het eigen doel in. Ruim een uur hielden we stand en vochten we voor de overwinning, nu moetsen we het hoofd buigen. De opmerkelijk stille Kuip veerde even op na de goal, maar daarna was het uitvak weer voortdurend te horen. ‘Where’s your famous atmosphere?’ klonk het retorisch.
Ondertussen waren er definitieve beslissingen gevallen op de andere velden. Zowel NAC als Roda stonden op dikke winst, evenals Vitesse tegen Twente. De play offs waren een feit. In de jacht op de gelijkmaker kregen we nog een aantal kansen, en een kans op een levensgrote kans. Met 3 man tegen 2 lukte het niet om tot een kans te komen, op dit niveau een treurige constatering. Zuid was wel bij machte om nog één keer aan te zetten, vlak voor tijd tikte Berghuis de 3-1 -en tevens eindstand- binnen.
Jammer, er zat echt meer in. Maar het spel van de sterke Friday beviel prima. Natuurlijk, niet alles lukte. Maar als Fred het op z’n heupen heeft, gloort er hoop op een overwinning. Spierings en Duarte zagen hun prima invalbeurt tegen NAC beloont met een basisplaats en betaalden dat uit. Met name Duarte speelde onbevangen en zeer sterk, hoopvol!

Volgende week zondag rest nog een veredeld oefenpotje tegen Heracles, daarna het echte werk. Donderdag 10 en zondag 13 mei (beiden 16:45 uur) spelen we in de halve finale tegen Dordt of Cambuur. Kaartverkoop voor de thuiswedstrijd is reeds begonnen. Nog 4 wedstrijden (JA, VIER!!!) alles geven. Als spelers én als supporters. Deze prachtclub moet in de eredivisie blijven. ALLEMAAL ACHTER SPARTA!

@petervanderzwan

Foto’s: o.a. Carla Vos

About The Author

Related posts