VERSLAG Feyenoord-Sparta | Zuur gelijkspel in extremis, trots overheerst

DERBY DAY! Wat een affiche om de terugkeer in de eredivisie te vieren… Na die glorieuze avond in Doetinchem, waar we promotie bewerkstelligde in een geweldige apotheose, volgde een relatief rustige zomerstop. Spelers als Smeets, Rigo en Laros Duarte werden vastgelegd, keeper Harush sloot laat in de voorbereiding ook nog eens aan. Tel daarbij op dat spelers als Veldwijk en Dervisoglu vooralsnog zijn gebleven, ook zeker de verdienste van Henk van Stee, die spelers niet voor een appel en ei laar vertrekken. Een stevige onderhandelaar met een prima netwerk.

Als de voorbereiding een voorproefje is van wat we kunnen verwachten, dan eindigen we moeiteloos in het linkerrijtje. Gekheid natuurlijk, het zegt niet niets, maar wel iets. Klinkende 3-0 overwinningen op zowel NAC, Willem II als FC Den Bosch, gevolgd door een 4-2 zege op FC Groningen. Het moet de spelers en staf op z’n minst een boost aan vertrouwen geven. En in de wetenschap dat het op Zuid weer ouderwets rommelt, zat er wellicht op deze zomerse zondag een stunt in. Blijven hopen, dromen én geloven. Het leven van een Spartaan in een notendop.

Het uitvak was met bijna 1200 Spartanen uitverkocht; 750 gingen daarvan met eigen vervoer, de rest in de 7 supportersbussen. De oversteek van West naar Zuid leverde mooie plaatjes op onderweg.

 

Het strijdplan van Fraser was best verrassend te noemen. De broertjes Duarte en Veldwijk begonnen op de bank, net als de net van een blessure herstelde Rigo. De plek onder de lat was voor Tim Coremans, die door zijn heldhaftige optreden in Doetinchem net even een paar streepjes voor heeft op de andere keeper, Ariel Harush.

Het begin was voor de ploeg uit Zuid, waar Coremans in de 5e minuut handelend moest optreden na een schot van Vente. Na de eerste 10 minuten was het de beurt aan Sparta. Achtereenvolgens een schotje van Smeets, Vriends van dichtbij en een schot van Rayhi waren niet gevaarlijk genoeg om Vermeer te verrassen. Sparta speelde in die fase prima en deed absoluut niet onder voor de tegenstander. Rond het half uur was het eerst Coremans die de bal net naast zijn doel zag verdwijnen, een minuut later een kopkans voor Vriends aan de andere kant. Wat in die fase vooral opviel: Smeets en Harroui die beiden uitstekend speelden. Net als de eerste 5 minuten waren ook de laatste 5 minuten voor Zuid, dat via Berghuis en Sinisterra flinke kansen kreeg, maar Coremans maakte zijn uitverkiezing meer dan waar en redde bekwaam. Rust 0-0.

 

Geen wissels halverwege, waar Sparta probeerde het heft in handen te nemen. En dat resulteerde in de 49e minuut in de voorsprong voor de Kasteelheren! Ache speelde de bal aanvankelijk niet goed op Smeets, maar die was Vermeer toch te snel af aan de zijkant en legde de bal af aan Rayhi. Die schoot droog raak in de korte hoek: 0-1! De tegenstander van Zuid was in die fase de draad volledig kwijt en Sparta had op dat moment toe moeten slaan. Er ontstonden enorme ruimtes tussen de linies en achter de verdediging. Zo schoot Harroui te gehaast en wild over, waar we in overtalsituatie het hadden kunnen uitspelen. Ondertussen werd het zowaar rumoerig in de Kuip. Tot dat moment was het weer stil als alle voorgaande keren, nu was er gemor omdat het niet ging zoals men had gehoopt. Of dat meehielp zullen we nooit weten, maar feit was wel dat Feyenoord 2 grote kansen kreeg rond het uur. Eerst schoot Haps de bal richting de kruising, maar Coremans zweefde de bal schitterend over het doel. Even later kreeg Berghuis een niet te missen kans, maar zijn kopbal raakte de paal. Vlak daarna viel Veldwijk in voor de wat flets spelende Dervisoglu.

Sparta leek stand te houden, maar toch was daar ineens Berghuis, die halverwege de 2e helft de bal binnen tikte: 1-1. De 40.000 mensen in de thuisvakken waren ineens geen zwijgende figuranten meer, maar schreeuwende hoofdrolspelers. Ze waren, net als de spelers, wakker geschrokken en nu was het de thuisploeg die wat aanzette. Toch kwam Sparta niet in grote problemen. Sterker nog, in de 74e minuut redde Coremans eerst, waarna hij de bal naar Auassar gooide. Die speelde de bal naar Ache, die op zijn beurt Veldwijk op maat bediende. Die schoot de bal achter Vermeer: 1-2!!! Het uitvak ontplofte wederom! Zou het dan toch …

 

De thuisploeg moest nu gaan komen, Sparta loerde op een uitbraak. Die waren spaarzaam, maar één zo’n moment leverde nog wel een schietkans op voor de ingevallen Deroy Duarte. Zijn schot was niet krachtig genoeg helaas. Er kwamen 6 (!) minuten blessuretijd bij. Terwijl de 5e minuut van de blessuretijd in ging, maakte Feyenoord toch nog een frommelgoal: 2-2 in de 95e minuut … Enorm frustrerend en onnodig. Maar ook enorm trots op de instelling en de speelwijze van onze spelers! Gestreden om elke meter grond. Met liefst 8 spelers in actie, die uit de jeugdopleiding komen. Eén van de pijlers, waarop onze prachtige club gebouwd is. En dat fundament staat als een Kasteel. En als iets hoop geeft voor de komende tijd, is het wel de manier waarop we de stadgenoot bestreden deze dag. FORZA SPARTA!

@petervanderzwan

Foto’s: o.a. Proshots, Carla Vos.

 

About The Author

Related posts