VERSLAG GA Eagles-Sparta | Veerkracht en Veldwijk bezorgen Sparta punt in Deventer

Een heuse topper tussen ‘Kowet’ en Sparta stond er deze avond op het programma. In de rij van favorieten hadden de Eagles zich genesteld aan kop van de ranglijst, net als onder andere Sparta. De Deventenaren werden na het dramatische vorige seizoen niet bestempeld als favoriet voor de titel, hooguit als outsider. Maar trainer Stegeman heeft er een aardig team van gesmeed en zou dit seizoen wel eens lang mee kunnen doen bovenin.

Aan de Adelaarshorst bewaren we van de laatste serieuze pot zeer goede herinneringen. In mei 2016 speelden we ons op de laatste speeldag veilig, waarna er een gigantische ontlading plaatsvond. Dat seizoen degradeerde Go Ahead Eagles, Sparta volgde een seizoen later. In de afgelopen voorbereiding speelden we wederom in Deventer tegen elkaar, we kregen met 3-0 een enorme draai om de oren. Na die oorwassing wisselde Fraser van systeem, het 4-3-3 werd ingeruild voor 5-3-2 om meer zekerheid in te bouwen. De veel opkomende zijkanten met Drenthe en Saksela of Dabo zijn daarvoor uitstekend geschikt, de vraag blijft na de start van de competitie of dat ook voor de rest van de spelers geldt. Deze wedstrijd koos Fraser voor Dabo, die nog wat meer aanvallende kwaliteiten heeft, in plaats van Saksela. Verder viel op dat Alberto de voorkeur kreeg boven Martis en dat Bart Vriends, uitgerekend tegen zijn oude club, nog steeds geblesseerd was.

Zo’n kleine 250 Spartanen bevolkten het uitvak in Deventer en die lieten zich vanaf het begin direct goed horen. Het begin van de wedstrijd was in evenwicht, het was vooral aftasten van beide kanten, daardoor bleven in de eerste ruim 10 minuten de kansen uit. Maar net voor het kwartier kwam daar de eerste grote kans voor Sparta, Dabo stoomde op en gaf een voorzet op maat op de volledig vrijstaande Veldwijk. Het uitvak veerde op en dacht al te kunnen juichen, maar Veldwijk kopte de bal rakelings voorlangs. Eagles stelde daar een paar schoten van met name Verheydt tegenover. In de 22e minuut was het opletten geblazen, we kregen een corner tegen en de Deventer luchtmacht rook haar kans. Oud-Spartaan Jeroen Veldmate liep tegen de hoekschop aan en verraste onze verdediging, 1-0. Een oud-Spartaan ja. We zijn een club met rijke tradities, maar deze traditie is ronduit kut. En dan liepen er met Bakx, Langedijk en Van Moorsel nog meer voormalig rood-witten rond, alleen eerstgenoemde speelde overigens in de basis.
De tegentreffer viel in een fase dat Sparta dolende was. En de treffer leek daar nog een schepje bovenop te doen. Het spel was onsamenhangend, onzorgvuldig en het gif en de passie leken in Rotterdam-West te zijn achtergebleven. En als er dan toch gif aan te pas kwam, gebeurde dat op een volstrekt verkeerde manier. Dan doelen we op de idiote overtreding van Wuytens, net na het half uur. Strak aan de zijlijn hoefde hij zijn tegenstander alleen maar af te schermen en voor zich te houden, maar met een vlijmscherpe tackle op de voeten blesseerde hij zijn tegenstander aanzienlijk. Dermate, dat die zich in de rust zou moeten laten vervangen. Een belachelijk actie, waar Nijhuis slechts geel voor gaf. Een mazzeltje voor Sparta, want na het zien van de beelden zou een rode kaart niet onverdiend zijn geweest.

Sparta kwam er ook de rest van de eerste helft totaal niet aan te pas en kwam amper in de buurt van de goal. Eagles daarentegen bleef op de aanval spelen, zonder dat het echt grote kansen kreeg. Even later kwam Kortsmit in een luchtduel in onzachte aanraking met Bliek, die duidelijk met gestrekte elleboog het duel aanging. Op z’n minst een gele kaart. Schouder en ribben moesten het bij Roy ontgelden, maar na een korte blessurebehandeling leek hij toch weer verder te kunnen. Niet lang daarna was de blessure toch te ernstig om door te spelen, Tim Coremans verving hem vlak voor rust.

In de 2e helft zou het absoluut anders moeten, anders zou er zeker geen goed resultaat in zitten. We switchten naar 4-3-3 met Drenthe, net als gaandeweg de wedstrijd tegen Dordt, aan de rechterkant. Van Moorsel viel in aan Deventer kant en kreeg na een kleine 10 minuten de bal bijna in de goal, maar zijn geplaatste schot belandde op de kruising. Even later kreeg Veldwijk de grootste kans tot nu toe, Duarte bediende hem op maat in de diepte maar de poging met links was veel te zacht en bovendien recht op de keeper. Lars won dan wel veel duels, waar vervolgens te weinig mee gedaan werd omdat er geen aansluiting was, zijn 2e enorme kans deze wedstrijd wist hij niet te verzilveren. Doodzonde, zeker omdat een minuut later de bal er aan de andere kant wel in ging … Coremans kon de poging van Van Moorsel nog stoppen, maar Bliek kon even later alsnog de 2-0 binnen tikken. Net nu we beter in de wedstrijd kwamen. Maar, en dat is heel positief te noemen, de koppies gingen niet hangen maar we deden er nog een schepje bovenop. En dat resulteerde al een minuut later in de aansluitingstreffer. Rayhi ging prima door op links, de afgeslagen aanval werd vervolgens binnen gestreept door Drenthe, 2-1 met nog een half uur te gaan. Alhaft kwam er vervolgens in voor de tegenvallende Breinburg om nog meer op de aanval te spelen. Dat betekende ook dat de Eagles er af en toe goed uit konden komen, maar Coremans hield zijn doel verder schoon. Sparta was nu de bovenliggende partij en drukte de tegenstander steeds verder naar achteren. Vijf minuten voor tijd konden we bijna juichen, Alhaft krulde de bal schitterend richting bovenhoek maar de bal raakte de lat… Maar Sparta gaf de moed niet op en in blessuretijd was Veldwijk die de goede 2e helft beloonde met de verdiende gelijkmaker: 2-2! Wederom toonden we veerkracht na een 2-0 achterstand, net als vorige week. Een enorme mentale opsteker, maar we moeten ook de eerste helft niet vergeten. De kippen zonder koppen werden hongerige leeuwen. En dat verschil is simpelweg te groot. Maar, al eerder gezegd, er is genoeg ruimte voor verbetering maar ondertussen staan we gewoon prima bovenin. Als het straks echt nog beter gaat lopen, ben ik heel benieuwd wat er nog meer mogelijk is.

Een dikke pluim voor het uitvak, dat onze ploeg vocaal hartstochtelijk steunde, juist ook bij de achterstand. Een prima sfeer, dat moet onze spelers ook goed hebben gedaan.
Volgende week zondag (boehoeeeee) komt SC Cambuur naar Het Kasteel, wederom een fraai affiche in de top van de eerste divisie. Hopelijk valt de blessure van Kortsmit mee en is Vriends weer fit. FORZA SPARTA!

@petervanderzwan

Foto’s: o.a. Proshots, Waterwegsport.nl (Mischa Keemink)

About The Author

Related posts