VERSLAG Jong Ajax-Sparta | Vervroegde winterslaap zorgt voor nederlaag in nare sfeer

De laatste wedstrijd voor de winterstop. Jong Ajax-uit, niet echt een affiche om reikhalzend naar uit te kijken. Complex De Toekomst is wat uitvak betreft onoverdekt, terwijl er op een steenworp afstand een vliegende schotel staat die weer teveel dakbedekking heeft. Enfin, we moeten het er mee doen. Snel weer deze competitie ontvluchten, om dit soort ontberingen niet meer mee te hoeven maken. Even vaak als we hier niet wonnen, was het er ook telkens baggerweer. De laatste keer was het dusdanig onstuimig, dat we met zo’n 100 man op de hoofdtribune plaats mochten nemen. Daar zou nu geen sprake van zijn, te meer omdat er wat groeperingen van de harde kern van Ajax hadden aangekondigd aanwezig te zijn op de hoofdtribune.

 

 

Tegenwoordig is het uitvak, of wat daar voor door mag gaan, vergroot. Een kleine 200 Spartanen hadden de moeite genomen om naar Amsterdam af te reizen, ondanks de voorspelde regen in het onoverdekte uitvak. We mochten een paraplu meenemen, maar dan wel zonder uitstekende punt. En er mocht niet gerookt worden, dat is verboden op het hele complex. Terwijl je volledig in de open lucht staat .. na wat onderhandeld te hebben, werd het gedoogd achter het hokje van de catering. Meewerkende stewards uit Mokum, dat mag ook wel eens gezegd worden.

 

 

Fraser had één wijziging doorgevoerd, Breinburg werd vervangen door Wijnaldum. Sparta mocht aftrappen, maar feitelijk was dit het enige wapenfeit in de openingsfase. Onze club werd overlopen, de Amsterdamse aanvalsgolven volgden elkaar in rap tempo op. Kortsmit moest een aantal keren handelend optreden, en na een klein kwartier redde de lat ons van een achterstand. Maar na 20 minuten was het dan toch raak, Dani de Wit streepte de bal hard in de bovenhoek, buiten bereik van Kortsmit. Sparta kreeg maar geen vat op de tegenstander, het kwam vaak een stap te laat en werd bij tijd en wijlen weggecombineerd. En als we dan wél de bal hadden en wilden opbouwen, dan waren de verkeerde mensen aan de bal. Met name Wijnaldum en Wuytens waren onthutsend slecht, 10 tempo’s te laag en de bal vrijwel consequent naar de verkeerde kleur spelend. Met name Wijnaldum kan het beoogde niveau helaas niet aan, komt echt tekort. En wanneer Wuytens de bal achterin in bezit heeft, krijg je de bibbers. Een groot verschil met Vriends, die wél overeind bleef. Maar het ook niet alleen kan. Werk aan de winkel voor Van Stee, een centrale verdediger zal hoog op het verlanglijstje staan. Fraser greep na 35 minuten in, Wijnaldum werd gewisseld. Drenthe nam zijn positie over en Dervisoglu viel in voor Wijnaldum. Plots leek die ingreep te werken, Sparta voetbalde nu eindelijk op de helft van Jong Ajax en kreeg ook kansen. De grootste was voor Dervisoglu, maar hij vond na een goede actie de keeper op zijn weg. Ruststand 1-0.

 

 

Ook de 2e helft probeerde Sparta het initiatief te pakken, maar moest het ook beducht zijn voor de razendsnelle tegenaanval. Rayhi was er dicht bij, maar zijn poging ging vlak voor het uur net naast. Het was en bleef al met al te vrijblijvend, lusteloos. Geen absolute wil om te winnen, geen bereidheid om voor elkaar door het vuur te gaan. Terwijl dat er wel in zit, zo weten we van de voorgaande 2 (thuis)wedstrijden. En wellicht zit daar ook wel het pijnpunt: het verschil tussen uit- en thuiswedstrijden. En dan niet alleen qua punten, thuis haalden we tot nu toe bijna 3 keer zoveel punten als uit, maar ook qua instelling én opstelling. Thuis spelen we lang niet altijd vol op de aanval, uit is dat nog meer een understatement. Bangig, geen lef tonen. Reactievoetbal. Pas omzetten wanneer we achter staan. De enige die wel brutaal over het veld dartelde, was Deroy Duarte. En vaak als winnaar uit de bus in onderlinge duels. El Kachati kwam een kwartier voor tijd in het veld voor Wuytens, we gingen vol op de aanval in de hoop op een punt. Maar dat idee kon vrijwel direct de prullenbak in, Cerny schoot verdekt de 2-0 binnen. Verhaar viel nog in voor de dit keer onzichtbare Rayhi. Vijf minuten voor tijd was daar dé kans voor Dervisoglu om de aansluitingstreffer te maken, maar zijn poging raakte op de onderkant van de lat. Verder dan dat kwamen we niet, een ronduit teleurstellende avond eindigde in een 2-0 nederlaag.

De Amsterdamse aanhang had de eerste helft het hele eigen repertoire er doorheen gejaagd, de 2e helft verlegden ze de aandacht naar ons en met name Rotterdam en de vriendin van Lars Veldwijk. Kwetsende spreekkoren, waar de heldhaftige speaker pas in de 90e minuut iets van zei. Chapeau.

 

Na vorige week vrijdag nam het team een vervroegde winterslaap, en dat is een gemiste kans. Niet alleen teleurstellend voor de bijna 200 trouwe fans, ook dé kans om de winterstop in te gaan als koploper. En natuurlijk telt die koppositie pas echt in april na de laatste speeldag, maar dit was niet nodig. Ondanks dat Jong Ajax een prima ploeg heeft, met normale tegenstand zat er veel meer in. Hoe dan ook, de winterstop is een feit. De Spangenaren wensen je hele fijne feestdagen en een succesvol en sportief gelukkig nieuwjaar! Tot 13 januari In Leeuwarden, de kaartverkoop is reeds begonnen via www.spartakaartje.nl en in de fanshop.

 

@petervanderzwan

 

Foto’s: o.a. ProShots en WaterwegSport.nl

About The Author

Related posts