VERSLAG Jong Utrecht-Sparta | Kinderlijk eenvoudige winst op de jonkies van Utreg

Vrijdagavond. Onlosmakelijk verbonden aan de eerste divisie. Net als die vermaledijde beloftenteams. Daar is al zoveel over gezegd en geschreven, daar vinden we met z’n allen wat van maar tegelijkertijd moet je er helaas mee dealen. Inherent aan een treetje lager voetballen, de extra straf voor het degraderen. Maar ook een extra motivatie om zo snel mogelijk te promoveren. Neem nu deze uitwedstrijd bij Jong FC Utrecht … bij weinig uitsupport is jeugdcomplex Zoudenbalch de thuisbasis. Oké, hier ben je wellicht geen profvoetballer voor geworden, maar het is nog altijd beter dan een grotendeels leeg en desolaat Stadion Galgenwaard, waar we heen moésten. Een surrealistisch beeld, een parodie op profvoetbal.

Een Cruijffiaanse wijsheid is ontegenzeggelijk van toepassing op dit soort potjes. Je kan alleen maar van ze verliezen, winst is de enige remedie en het devies.

Op deze lenteavond wilde Fraser een keer keeper Tim Coremans aan het werk zien. Kortsmit heeft te horen gekregen dat zijn contract formeel is opgezegd aan het einde van het seizoen, het lijkt er op dat de wegen aan het einde van het seizoen zullen scheiden. Harroui, Deroy Duarte en Dervisoglu stonden ook aan de aftrap na hun interlandverplichtingen.

De eerste 10 minuten golfde het spel wat op en neer en hadden beide ploegen een kans op de openingstreffer. Maar daarna nam Sparta het heft in handen. Dat resulteerde in de 12e minuut in de voorsprong, Rayhi deponeerde een vrije trap op het hoofd van Abels, die de bal diagonaal achter de Utrecht-keeper binnen kopte: 0-1. Na een kwartier kreeg Jong Utrecht toch weer een kans, maar Coremans redde bekwaam. Tien minuten later bezorgde de weer prima spelende Ache zijn kompaan Dervisoglu een kopkans, maar die had geen succes. In de 33e minuut werd Ache onreglementair gestuit in het strafschopgebied, Rayhi verzilverde het buitenkansje vanaf 11 meter: 0-2. En weer een paar minuten later bekroonde Ache een prachtige aanval met zijn 3e opeenvolgende goal in 3 wedstrijden waarin hij vanaf het begin startte. De pass op maat kwam van de voet van Abels: 0-3. Sparta had geen kind aan de kinderen uit Utreg, het verzet was nu gebroken. Vlak voor rust nog een kopkans voor Ache, maar zijn poging ging net over. Ruststand 0-3.

Aan het begin van de 2e helft was Wuytens de vervanger van Harroui. De vraag was of de nummer 2, Sparta, de nummer laatst, Jong FC Utrecht, nog verder op de pijnbank kon leggen de 2e helft. De eerste kans vlak na rust was echter voor Jong Utrecht, maar Venema vond Coremans op zijn weg. Ook Rayhi en Dervisoglu waren dicht bij een doelpunt, maar ook zij stuitten aan de andere kant op de keeper. En na een uur spelen weer de beurt aan Utrecht, maar Coremans toonde zich wederom een prima vervanger. Veldwijk mocht vervolgens invallen voor Rayhi, nadat hij vorige week 30 seconden had gespeeld voor Zuid-Afrika. Direct al een kans voor de spits, maar ook hij had geen geluk in de afronding. Maar een kwartier voor tijd was het wél raak, Faye gaf de bal prima voor en Veldwijk zorgde voor de 0-4. Faye heeft zich in korte tijd gemanifesteerd als een versterking op de linksbackpositie, zowel verdedigend als aanvallend een stabiele factor.

Jong FC Utrecht sputterde nog wat tegen en het kreeg ook een grote kans, maar Veldwijk haalde de bal van de lijn. Vijf minuten voor tijd maakte Ache zijn 2e en Sparta’s 5e doelpunt van de avond, na een puntgave voorzet van Dervisoglu: 0-5. Venema zorgde vlak voor tijd nog voor de eretreffer, waardoor Sparta met een 1-5 zege de Domstad verliet. Vooral voor de ruim 150 meegereisde Spartanen een welverdiende zege.

Aanstaande maandag is het de verjaardag van Sparta. Dan spelen we thuis tegen MVV. Voorafgaand spelen beide supportersteams de wedstrijd om de Vincent Gordijn Bokaal. Aftrap 17:00 uur, toegang via De Bosselaar. Twee wedstrijden voor de prijs van één. Het is ook de week dat de Spangenaren 10 jaar bestaan, en dat vieren we. Te beginnen komende maandag, samen met de verjaardag van Sparta. Een jubileumfilmpje staat klaar, maandag zal het via diverse kanalen te zien zijn. De trots, de passie, de verbondenheid. Vriendschap, tegenslag, voorspoed. Lachen, janken. We delen het. Al 10 jaar. En jaren nog hierna.  Tot maandag, Spartanen!

@petervanderzwan

Foto’s: o.a. Mischa Keemink (WaterwegSport.nl)

 

About The Author

Related posts