VERSLAG MVV-Sparta | Veldwijk wederom ‘on fire’ in moeizame driepunter

Dagje Mestreech. Vele Spartanen omcirkelden deze datum aan het begin van de competitie. De geneugten van het bourgondische buitenleven bevallen hier altijd uitstekend, en het toeval wil dat het eigenlijk altijd prima weer is als we deze stad aandoen. Zo ook deze dag. Graadje of 13, zonnig en vrijwel geen wind. En als we dan toch zo’n pokkeneind moeten rijden, laten we er dan maar een dagje van maken. En zo geschiedde. De eerste Spartanen bevolkten rond 12:30 uur de terrassen in Zuid-Limburg, waarbij Café De Dikke Dragonder de vaste uitvalsbasis is. Ze hadden in ieder geval weer een dikke omzet, dankzij de talloze bladen bier en de diverse culinaire hoogstandjes.

Voorafgaand aan het échte hoofdgerecht, de wedstrijd tussen beide hoofdmachten, was er een supporterswedstrijd als voorgerecht in De Geusselt. Tijdens één van de vele daagjes Maastricht, een aantal jaren geleden, raakten we in de stad aan de praat met wat MVV-supporters. Zo ontstond er een band én de onderlinge wedstrijd, die tegenwoordig helaas de wedstrijd om de Vincent Gordijn Bokaal heet. Helaas, omdat het een eerbetoon is aan de overleden Vincent Gordijn, waarmee ondergetekende jarenlang de wedstrijden organiseerde. We zullen Vincent op deze manier nooit vergeten en hem altijd in liefdevolle herinnering herdenken. De wedstrijd was spannend, we kwamen al snel 1-0 achter, maar dankzij 2 goals van Rik ‘Koekie’ Verkade kwamen we 1-2 voor. Na de 2-2 waren we de betere partij, maar counterde MVV in de laatste minuut naar de 3-2 zege. Jammer, maar slechts bijzaak. Na de wedstrijd kregen we weer een fijn buffet aangeboden, dank Sjengen!

Ruim 250 Spartanen hadden de trip gemaakt naar Mestreech en zagen dat Fraser voor het eerst dit seizoen een basisplaats voor Thomas Verhaar had ingeruimd. Vriends was nog geblesseerd, waardoor Martis weer speelde. Sparta begon voortvarend en overtuigend aan de wedstrijd, en dat resulteerde in de 5e minuut al in de 0-1 voorsprong. And guess what?! Wederom Verhaar met de corner en Lars Veldwijk met de rake kopbal. Een enorm wapen, en tof dat Thomas weer belangrijk kon zijn. Hiermee was Veldwijk voor de 6e keer op rij trefzeker, een uitstekende reeks dus. En tevens zijn 9e treffer alweer. Sparta domineerde en had nauwelijks iets te duchten van MVV. Het resulteerde niet alleen in veel balbezit en de nodige kansen, het spel zag er ook prima uit. Met name Verhaar, Duarte en Harroui speelden in die fase prima. Eén van die kansen was na 17 minuten spelen voor Rayhi, maar in vrije positie schoot hij te wild naast. Diezelfde Rayhi moest in de 30e minuut geblesseerd het veld verlaten met een hamstringblessure. Stijn Spierings was zijn vervanger. Enigszins merkwaardig, want als je zo de bovenliggende partij bent, waarom dan bijvoorbeeld niet Dervisoglu inbrengen? Die 30e minuut markeerde een gigantisch verschil in het spelbeeld. Vanaf dat moment waren we de kluts volledig kwijt, verloren vrije alle duels en MVV kreeg in die laatste fase voor rust liefst 5 (VIJF!) grote kansen. Dankzij een hoop geluk, de prima keepende Kortsmit en de op de lijn reddende Martis haalden we de rust met 0-1.

Na rust ging het ietsje beter, maar zo overtuigend als het eerste half uur was het allerminst. Het spel ging op en neer, waarbij MVV er een aantal keren gevaarlijk uit kwam. Spierings is in potentie best een aardige speler, maar daar was deze wedstrijd niets van te merken. En als vervanger van Rayhi boet je sowieso in aan kwaliteit. Wuytens en Auassar hielden zich wel prima staande, waardoor we telkens opgelucht konden ademhalen.

Af en toe kwamen we er goed uit, maar stond het vizier net niet op scherp. Verhaar schoot bijvoorbeeld van net buiten het strafschopgebied rakelings naast, aan de andere kant drong MVV steeds meer aan. Een volgend belangrijk kantelpunt in de wedstrijd was een kwartier voor tijd de wissel Verhaar – Dervisoglu. Thomas was behoorlijk teruggevallen, na zijn prima eerste half uur, net als vrijwel heel Sparta. Met de doelgerichte en snelle Halil speculeerde Fraser op meer dreiging voorin, waardoor de druk op Sparta’s verdediging minder zou worden. Ook de al eerder ingevallen El Kachati was daarbij een belangrijke pion. Het resulteerde al binnen 3 minuten in een levensgrote kans, na een mooie combinatie tussen Veldwijk en Dervisoglu schoot laatstgenoemde de bal tegen de keeper aan. Maar 5 minuten later was het wél raak. Dervisoglu ontfutselde de bal van een MVV-verdediger en bracht Veldwijk in stelling. Die knalde gedecideerd en loepzuiver de bal strak in de lange hoek, de bal ketste via de paal tegen de netten: 0-2! De wedstrijd was nu wel gespeeld, we kregen zelfs nog wat kansen op meer. Maar met name Duarte had pech met een schot rakelings over. We wonnen met 0-2 in Maastricht en dat voelde erg lekker! Een bizar wedstrijdverloop, waarbij de opvallende terugval opvallende gelijkenis vertoont met die tegen Telstar. Je bent de bovenliggende partij, verzuimt de wedstrijd al vroeg te beslissen waardoor de tegenstander de geest krijgt en jij zelf in totale paniek achteruit rent. Onverklaarbaar. Maar ja, we blijven het zeggen; als je dit soort potjes wint .. wat gebeurt er dan als dit soort dingen er uit gaan?! Wat nu vooral telt: koester de overwinning. Volgende week komt Jong FC Utrecht, de hekkensluiter, naar Het Kasteel. Voor een uitverkocht huis, op naar de volgende 3 punten. FORZA SPARTA!
@petervanderzwan

Foto’s: o.a. Proshots

About The Author

Related posts