VERSLAG PEC Zwolle-Sparta | Dikverdiend punt in Zwolle, Sparta nog steeds ongeslagen

Op een tropische zondag in Zwolle doemde daar opeens weer de mogelijkheid op om koploper te worden in de eredivisie. Weliswaar omdat de Europees spelende ploegen moe waren en vrijaf hadden gekregen van onze vaderlandse voetbalbond, maar toch. Een veelbelovende start van het seizoen tot dusverre. Niet alleen qua resultaten, ook het spel is zeer behoorlijk te noemen. Reden te meer om van dezelfde basiself uit te gaan als de 3 voorgaande wedstrijden. Liefst 4 wedstrijden op rij dezelfde spelers in de opstelling, ik kan het me niet heugen.

De temperatuur mocht dan boven de 30 graden zijn, de ruim 350 Spartanen in het uitvak zagen een Sparta dat direct uit de startblokken schoot. Niks afwachtende houding en de kat uit de boom kijken, uitgaan van de eigen krachten. Want waar menigeen had verwacht dat Fraser juist ook in de eredivisie de verdedigende stellingen zou innemen, daar laten we met fris voetbal en een positieve spelopvatting juist wat anders zien.

Zo ook in Zwolle. Al in de 2e minuut was Rayhi gevaarlijk, maar zijn geplaatste schot ging maar net over. Twee minuten later was Rayhi weer dicht bij en in de rebound had Harroui bijna succes. En om het goede begin nog eens te onderstrepen, bracht Ache ons in de 8e minuut aan de leiding. Een puntgave voorzet van Smeets kopte hij binnen: 0-1!

Maar helaas was Sparta een minuut later niet bij de les, toen een afgeslagen aanval voor de voeten van Bel Hassani belandde. De oud-Spartaan zorgde voor de 1-1.

Maar Sparta leek daar niet van onder de indruk, het bleef onverdroten de aanval zoeken en was daarmee wel gevaarlijk, maar niet dodelijk genoeg helaas. Die precisie ontbrak ook bij de pogingen van Rayhi en Ache, zo rond het kwartier. Halverwege de eerste helft kwam Vriends goed weg met slechts een gele kaart, hij miste de bal bij een sliding en kwam met gestrekt been in. Maar wij klaagden niet uiteraard.

Diezelfde Vriends was na een half uur dicht bij de 1-2, maar zijn kopbal werd ternauwernood op de lijn gered. Een prachtige aanval in de 36e minuut bezorgde Dervisoglu een grote kans, maar keeper Mous redde wederom. En een minuut later dacht Auassar al dat hij gescoord had, maar de geklopte keeper zag de bal door een verdediger gered worden van de doellijn.

In blessuretijd leek Smeets recht op Mous af te kunnen lopen, maar hij werd neergehaald. Slechts geel voor de verdediger, ook hier was scheids Serdar -met al die puntjes- lankmoedig. De daaropvolgende vrije trap van Smeets ging rakelings naast. Zoveel kansen in een uitwedstrijd voor Sparta, we moesten onszelf nog wel belonen. Rust 1-1.

Na de (ijs)thee begon Sparta wederom prima en verschafte het zichzelf weer wat kansen, maar Dervisoglu en Smeets hadden geen succes. En als je zelf niet scoort … geheel tegen de verhouding in kwam PEC op voorsprong na weifelend verdedigen aan onze kant: 2-1. Sparta was het daarna even helemaal kwijt, PEC kreeg de geest en het publiek werd plotsklaps wakker. In die fase had Zwolle zomaar ook de 3e kunnen maken, maar gelukkig kwamen we langzaam weer in ons spel. Debutant Piroe kwam tussendoor nog in het veld voor Ache. Een kwartier voor tijd was PEC wederom gevaarlijk met een schot maar net voorlangs. Veldwijk kwam in het veld voor Faye, alles ging op de aanval.

En amper 3 minuten later was Lars alweer trefzeker! In de 81e minuut bereikte een sublieme steekpass van Smeets hem en hij rondde koeltjes af: 2-2! Voor Smeets was het de zoveelste kans die hij voorbereidde. Al vaker gezegd, een harde werker die ook nog eens alleraardigst kan voetballen. Een verademing.

Vijf minuten voor tijd kon Veldwijk zijn marktwaarde nog verder opschroeven, maar zijn harde schot ging net voorlangs. Na afloop zinspeelde Veldwijk op een eventueel vertrek, er is wederom interesse voor hem. Veldwijk past er voor om 3e of zelfs 4e spits te zijn, en dat is zeer begrijpelijk. Wordt vervolgd.

In blessuretijd zorgde de matig ingevallen Piroe nog bijna voor de 2-3, maar zijn pegel spatte uiteen op de binnenkant van de paal. Zonde, anders waren we voor minimaal één week weer de koploper van de eredivisie geweest. Wat rest is de trots op het vertoonde spel, de inzet. Als fases, zoals vandaag tussen de 55e en 75e minuut, minder vaak voorkomen dan kan het allemaal nog beter en mooier worden.

Enige dissonant in Zwolle was Faye. Hij begon het seizoen aardig, maar vorige week was hij matig en in Zwolle zelfs slecht. Zonder concurrentie achter hem is een extra linksback geen overbodige luxe, zo zal ook Van Stee gezien hebben.

Volgende week een heuse topper op het uitverkochte Kasteel: Sparta-Ajax! Halve finale CL, een begroting die 1888 keer hoger is, maarre WIE ZIJN ZE DAN? We gaan de huid duur verkopen. FORZA SPARTA!

@petervanderzwan

Foto’s: o.a. ProShots, BosselaarTV

About The Author

Related posts