Verslag PSV – Sparta 1-0 | Lichtpuntjes in de lichtstad, ondanks nipt verlies

Er zijn kansrijkere affiches denkbaar om peperdure punten te scoren, want de decembermaand begon voor ons met een uitwedstrijd bij de koploper. We kijken steeds vaker naar onderen op de ranglijst, de marge met de onderste plek(ken) wordt steeds kleiner. Aan de andere kant, uit bij PSV verwacht werkelijk niemand dat je daar even de punten komt ophalen. Niets te verliezen derhalve, des te meer te winnen. Want waarom zouden we niet voor een stunt kunnen zorgen, door compact te spelen? Vorig seizoen lukte dat ook bijna, totdat pas een kwartier voor tijd het Spartaanse verzet werd gebroken.

PSV is niet zo geliefd in Rotterdam-West, vooral om het feit dat er nog wel eens een talentje wordt weggekaapt. In het verleden gebeurde dat al met Memphis Depay, een paar jaar geleden met Laros Duarte (broertje van Deroy) en vorig jaar met de nog maar 15-jarige Nigel Thomas. Veredelde kinderhandel, waar de betreffende spelers vaak de hele jeugdopleiding van Sparta doorliepen en vervolgens nooit 1 minuut in het eerste speelden. In verhouding is de opleidingsvergoeding dan een fooi ten opzichte van een potentiële transfersom. Het lot van een relatief kleine opleidingsclub, als wij zijn. Aan de andere kant bij herhaling een bevestiging dat onze jeugdopleiding tot de top behoort van Nederland. Het levende bewijs werd ook vandaag weer geleverd, maar daarover later meer.

Ook de entreeprijs voor een losse kaart voor het uitvak was een reden om de wenkbrauwen te fronzen, liefst € 31,-. durfde men te vragen. En dat voor een plek schuin bovenin de hoek van het stadion, waar gelukkig geen netten meer hangen sinds vorig seizoen. Toch waren er nog 155 Spartanen onze club nagereisd naar Eindhoven. Het Philips Stadion is tegenwoordig een heuse housetempel, de dreunende beats knalden voor aanvang uit de speakers. Tja, je moet wát om geluid te genereren.

Pastoor liet dezelfde elf spelers aan de aftrap verschijnen als vorige week. Het begin was voor PSV, dat Sparta vanaf de eerste minuut vastzette en al direct een kans kreeg, toen Goodwin in de scrimmage de bal richting eigen doel werkte, maar Kortsmit voorkwam een vroege achterstand. Na de eerste 10 minuten beet Sparta steeds vaker van zich af en het meldde zich zo nu en dan brutaal op de vijandelijke helft. En het kreeg kansen. Zo schoot Floranus van een meter of 25 hard op het doel van Jeroen Zoet, die ternauwernood kon redden ten koste van een corner. Niet veel later kreeg PSV-er Bergwijn meer dan terecht geel na een onbeholpen tackle op de benen van Floranus. Na de nodige verzorging op het veld sommeerde scheidsrechter Siemen Mulder hem (Floranus dus) om naar de kant te gaan, zoals dat voorheen gold. Maar sinds enige tijd is er een zeer terechte aanpassing van deze regel. Wanneer de tegenstander een gele of rode kaart heeft gekregen, mag je na de blessurebehandeling gewoon in het veld blijven, teneinde niet dubbel gedupeerd te worden. Tenzij, zo schrijft de regel voor, de speler misbruik maakt en er een vorm van tijdrekken mee gemoeid is. Dit was geenszins het geval, zeer waarschijnlijk was Mulder niet op de hoogte van deze regel. Onbegrijpelijk. Zoals het ook onbegrijpelijk is dat de KNVB deze scheidsrechter voor de 3e keer (!) voor de winterstop aanstelde als scheids bij een wedstrijd van Sparta. Zeker gezien het feit dat de vorige 2 keren nogal spraakmakend en dubieus waren, bij zowel AZ-thuis (pingels Weghorst) als Excelsior-uit (penaltymoment Sanusi).

We lieten ons er letterlijk en figuurlijk zeker niet door uit het veld slaan, en kregen in de laatste 10 minuten voor rust zelfs prima kansen. Eerst bereikte een prima voorzet van Goodwin het hoofd van Proschwitz, even later was Zoet onze Duitse spits net de baas vanuit een lastige hoek. PSV stelde daar wat speldenprikjes tegenover, maar onze verdediging stond prima en gaf weinig kansen weg. En anders was daar altijd weer Kortsmit. Wat ook opmerkelijk was: Deroy Duarte voetbalde in deze uitwedstrijd tegen een topclub als een grote mijnheer, leed amper balverlies en draaide een aantal keren vernuftig weg bij zijn directe tegenstander. Duarte is nog maar net basisspeler bij Sparta en ontpopt zich steeds meer als het volgende exponent uit de jeugdopleiding dat Sparta keiharde pegels gaat opleveren. Tot die tijd: geniet van deze dynamische jongeling!

De tweede helft ging PSV uit een ander vaatje tappen, Luuk de Jong kwam in het veld voor Bergwijn. Maar Sparta was daar niet van onder de indruk en schoot middels Floranus maar net naast het doel. Daarna vond PSV het welletjes en werd het sterker. In de 52e minuut belandde een voorzet ter hoogte van Fischer en De Jong, waarbij laatstgenoemde een lichte overtreding maakte alvorens de bal achter Kortsmit te deponeren: 1-0. Het was over en weer geduw en getrek, wellicht had Fischer zich niet zo in de luren moeten laten leggen. Anderzijds gingen priemende Spartaanse ogen richting de kale fluitist. Het voordeel van de twijfel ging echter naar de Eindhovenaren. Plots leek Eindhoven wakker, want er zwelde een geluid aan dat het gezoem van de straalkachels overstemde. Merkwaardige doodse sfeer heerste er in de lichtstad, de fans zijn kennelijk verwend door alle vette jaren en kunnen maar moeilijk wennen aan potjes als tegen het marginale Sparta. Sparta probeerde het nog wel, maar verder dan de rand van het strafschopgebied van PSV kwam het niet meer. Het leverde alleen nog een paar beroerde corners op van invaller Brogno. Nog steeds publiekslieveling, maar je zou hem toch af en toe een schop onder z’n kont willen geven. Je krijgt verdomme weer een kans om iets te laten zien, doe dat dan ook met je gezegende talent!

PSV kwam wel een paar keer gevaarlijk opzetten, maar Kortsmit maakte grote kansen van achtereenvolgens Pereiro en Van Ginkel onschadelijk. Even later voorkwam de lat een treffer van diezelfde Van Ginkel. Kortsmit liet zijn criticasters weer zien waarom hij na dit seizoen klaar denkt te zijn voor een volgende stap. Niet voor niets is hij genomineerd voor Speler van de Week bij VoetbalInside. Een slotoffensief met de ingevallen Ache voor Breuer leverde niets op, waardoor we met lege handen maar ook met opgeheven hoofd vertrokken uit Eindhoven. Een prima eerste helft, een mindere 2e maar wel met de nodige lichtpuntjes. En toch zijn we de grote verliezer van het weekend, doordat vrijwel alle concurrenten punten pakten…

Volgende week zondag de thuiswedstrijd tegen Vitesse. Op het moment van schrijven zijn er nog zo’n 200 kaarten te koop, wederom een uitverkocht Kasteel dus. En met de steun van ons is alles mogelijk, ook thuis winnen van Vitesse! FORZA SPARTA!

@petervanderzwan

About The Author

Related posts