VERSLAG Roda JC – Sparta | Onnodig gelijkspel na matig potje, periodetitel lonkt

Roda-uit. Met afstand de uitpot waar je met de meeste tegenzin en weerzin heen gaat, niet in de laatste plaats door een traumatische play off-ervaring. De reis van 3 uur heen (als je heel veel geluk hebt) en 3 uur terug maakt het ook niet echt aanlokkelijk, de Duitse speaker en Duitse vlaggen doen de rest. Maar potdomme, ons cluppie speelt. En waar je ook speelt, dat maakt niet uit. Toch?! Slechts 150 Spartanen dachten daar ook zo over, een schamel aantal voor Sparta-begrippen. De heenreis was een helse onderneming, door de vrijdagavondspits en de herfstvakantiefiles arriveerden we pas na 4 uur in Kerkrade. Vier uur. Sommige Spartanen moesten hierdoor het begin van de wedstrijd missen. Om wat tegenwicht te bieden waren er wat Nederlandse vlaggen te bewonderen in het uitvak. Hup Sparta hup, laat de Sparta Piet niet in z’n hempie staan!
Fraser hanteerde het never change a winning team, dezelfde 11 die Cambuur versloegen verschenen aan de aftrap in Kerkrade. Mede ingegeven door het feit dat Kortsmit nog altijd herstellende is van zijn schouderblessure. Tim Coremans moest binnen de minuut al direct in actie komen en redde bekwaam. Dat beloofde wat voor de eerste helft, zou je denken. Maar er ontspon een weinig verheffende wedstrijd. Sparta was de bovenliggende partij en vooral sterk op het middenveld met de volwassen spelende jongelingen Duarte en Harroui, maar kon amper gevaarlijk worden, laat staan dat er kansen vielen te noteren. Alleen Rayhi was vlak voor rust dicht bij een treffer, maar zijn poging miste maar net het doel. Roda viel erg tegen, die hebben een flinke jas uitgedaan na de degradatie. Het kreeg nog één grote kans in de eerste helft, de lat redde ons. Dabo moest vlak voor rust geblesseerd het veld verlaten, Joshua Sanches was zijn vervanger en maakte en passant zijn debuut.

In de rust nam Nathan Rutjes officieel afscheid van het profvoetbal. Hij bedankte beide clubs en liep een ereronde. Uiteraard ook langs het uitvak, dat hem hartstochtelijk toejuichte. Mooie kerel, fijne vent. Maar kom terug naar Rotterdam joh! Die kleuren staan je niet, hebben je nooit gestaan, en met je enorme ervaring, tomeloze inzet en aanstekelijke enthousiasme kan je onnoemelijk veel betekenen voor de jeugd bij Sparta. Zomaar een ideetje. En kan je ook tweewekelijks jouw club op Het Kasteel live zien spelen. Dank, Nathan. Het ga je goed.

De tweede helft was een paar minuten oud, toen onze verdediging enorm in de fout ging en aanvaller Engels onze keepert omspeelde, maar daarna godzijdank de lat raakte. Sparta, wakker worden! Vllak daarna was het aan de andere kant wél raak. Veldwijk schoot met links knap raak uit de draai, 0-1! Hij scoorde daarmee in de 4e achtereenvolgende wedstrijd. Lars komt op stoom. Het was het begin van de beste fase aan Sparta-kant, Rayhi was dicht bij de 0-2 maar de keeper kon redden. Ook Alhaft vond de keeper op zijn weg. Een kleine 20 minuten voor tijd zag het uitvak de bekeken bal van Rayhi in de bovenhoek verdwijnen, maar keeper Muyters tikte de bal maar net naast. Daarna zette Roda aan, mede doordat Sparta soms niet goed stond. Sanches had het bijzonder moeilijk als rechtsachter, hij liep al eerder tegen een gele kaart aan en over die kant vond Roda steeds vaker de vrije man en werd het gevaarlijker. Na een licht duwtje van Auassar in het strafschopgebied gaf de matig fluitende scheids een makkelijke pingel, deze werd benut: 1-1. Roda geloofde in meer en kreeg de geest. Daarvóór had Sparta de wedstrijd ogenschijnlijk onder controle, maar het deed er veel te weinig mee. Nu moest je nog oppassen dat je niet met lege handen stond… De ongelukkig debuterende Sanches werd 5 minuten voor tijd nog vervangen door Spierings, teneinde nog een punt over te houden aan deze Europese uitwedstrijd. En dat lukte. Een matige pot, maar wel weer een puntje. En na de eerste (uit)wedstrijd nog altijd ongeslagen. Er is nog steeds ruimte voor verbetering, met name in uitwedstrijden. Maar we zijn nu 10 wedstrijden onderweg, zullen we dat langzaam opbouwen en pas in het voorjaar echt gaan pieken?

En omdat Almere verloor van de Eagles, staan we nu bovenaan in de periode. Bij winst vrijdag op Het Kasteel tegen Telstar hebben we de 1e prijs van het seizoen binnen: de periodetitel. Er zijn nog kaarten te koop, er is VRIJE VERKOOP! Een uitgelezen mogelijkheid om maatjes, familie en kennissen mee te nemen. Een obscure en donkere vrijdagavond op Het Kasteel, daar moet je bij zijn! FORZA SPARTA!

@petervanderzwan

Foto’s: o.a. Waterwegsport.nl/Mischa Keemink

About The Author

Related posts