VERSLAG Sparta – Ajax | Dapper Spartaans verzet na 53 minuten gebroken; uitstekende 1e en matige 2e helft levert geflatteerde nederlaag op

Rotterdam-West versus Amsterdam. Het leverde al vaak historische wedstrijden op. In de vorige eeuw, met name in de jaren ‘80, was Sparta de Amsterdammers regelmatig de baas op Het Kasteel. Maar ook in deze eeuw waren er klinkende overwinningen te noteren. Wie herinnert zich niet de 3-0 in 2001, in 2006 herhaalden we dat huzarenstukje na een vroege rode kaart voor Sneijder, en in 2009 wonnen we zelfs met 4-0. Geen garanties voor vandaag, wel een feit dat Ajax het traditioneel lastig heeft op Het Kasteel. Vorig seizoen verloren we echter de openingswedstrijd bij onze terugkeer in de eredivisie van Ajax met 1-3. Tijd voor weer een overwinning dus! Dat zouden peperdure bonuspunten betekenen. Door de 2 overwinningen in de laatste 2 wedstrijden hadden we enorm veel vertrouwen getankt en hadden we een klein gaatje geslagen met de onderste 2 ploegen. Never change a winning team, moet Advocaat gedacht hebben. Dezelfde elf namen verschenen er op het wedstrijdformulier.

Ajax trapte af en zocht direct de aanval. Chabot liet Huntelaar direct even voelen dat het geen makkelijke middag zou worden. Klaasje riep gelijk om z’n moeder. Even later kermde hij het weer uit na wederom een ingreep van onze Kannibaal, die het nu moest bekopen met geel. Dat verongelijkte gejank en gezeur, waar we eerder Luuk de Jong op mochten betrappen, zou dat niet mede de reden zijn van de teloorgang van het Nederlandse voetbal? Harde maar faire duels, incasseer dat als een vent. Wezenlijk onderdeel van het spelletje. Anders ga je maar op curling. Chabot grijnsde als Materazzi in zijn beste dagen, genieten.

Voordat het echte spektakel begon, was er nog een mooi moment in de 11e minuut. Zoals op bijna alle velden was er een minuut lang applaus voor VVV-speler Lennart Thy, de speler die op dit moment in zijn vaderland Duitsland verblijft om als stamceldonor bloed te doneren aan een zieke. Veel respect voor deze prachtige en nobele actie.
Sparta beet daarna van zich af en de opgebloeide Verhaar zette Muhren met een prachtige balletje door de lucht vrij voor Onana, maar hij kon geen kracht zetten om het de keeper echt lastig te maken. Even later leek Kramer door te breken, maar De Ligt trok aan de noodrem. Geel viel hem ten deel. De daaropvolgende vrije trap van Ahannach verdween maar net naast het doel. Na een half uur spelen kreeg Sparta een corner, de bal van Ahannach belandde perfect bij de 2e paal waar Michiel Kramer de bal voor het inkoppen had: 1-0! Een beloning voor zijn prima spel het eerste half uur. Als targetman telkens aanspeelbaar, de ideale kapstok om Sparta aan het voetballen te krijgen.
Maar de Sparta Marsch was nog maar net verstomd, of de bal lag er aan de andere kant alweer in. Nelom liet zich in de rug verrassen, waar Neres een pass kreeg en Huntelaar bediende: 1-1. Sparta moest hier even van bekomen, maar bleef de rest van de eerste helft uitstekend op de been. Het ging de duels vol strijd en passie aan en kreeg af en toe kans op een uitbraak. Ajax kreeg vlak voor rust nog een kans, maar Huth redde prima op een kopbal van Huntelaar.

De 2e helft was het afwachten of Sparta de goede lijn kon doortrekken. Na 5 minuten kreeg Ajax de eerste kans, Huth pareerde bekwaam op een schot van Ziyech. Een paar minuten later dreigde Kluivert door te breken, Fischer bracht hem uit evenwicht en veroorzaakte een vrije trap en kreeg een gele kaart. Specialist Schone schoot schitterend raak in de korte hoek, 1-2. Ajax rook nu bloed en het kreeg nu echt de overhand. De eerste 53 minuten bood Sparta prima partij en deed het niet onder voor de Amsterdammers, nu was Ajax de bovenliggende partij. Na een uur spelen tikte Kluivert de 1-3 binnen, een vermeende overtreding op Fischer werd over het hoofd gezien. Het dappere Spartaanse verzet leek nu echt gebroken. Toch gaven ze niet op, vlak hierna krulde Verhaar een vrije trap maar net over. In het enthousiasme en de haast om een aansluitingstreffer te maken, was de organisatie even weg en even later counterde Ajax naar zelfs 1-4. Ziyech krulde de bal om Huth heen. In nog geen kwartier tijd kreeg Sparta 3 treffers om de oren, een lesje in effectiviteit. Zaak was nu vooral om de schade verder te beperken en niet nog meer tegentreffers om de oren te krijgen. Want ook het doelsaldo zou weer eens van groot belang kunnen zijn, net als vorig jaar. Vijf minuten voor tijd kreeg Ajax echter weer een vrije trap op een mooie positie, nu aan de andere kant van het strafschopgebied. Wellicht zou Huth nu wél een speler bij de doelpaal zetten. Maar nee, dat was niet het geval. En de andere specialist Ziyech schoot feilloos binnen over de muur in de korte hoek. Natuurlijk, mooi doelpunt. Maar doodzonde en onnodig weggegeven. Sparta zette nog één keer aan in blessuretijd en kreeg een vrije trap. Sanusi joeg de bal vanaf 25 meter tegen de touwen en zorgde dat daarmee de score een iets dragelijker aanzien kreeg: 2-5 eindstand. Ietwat geflatteerd, zeker op basis van een prima eerste helft. De 2e helft ging er bij Ajax na de 1-2 een tandje bij en toen bleek het verschil in kwaliteit toch duidelijk te groot. Sparta kon de vechtlust en het voetballende vermogen niet langer dan 53 minuten vasthouden. Ontzettend jammer, maar ook bemoedigend om te zien dat we toen een zeer acceptabel niveau haalden tegen een topploeg.
Twente-Willem II eindigde dit weekend in 2-2 en helaas won Roda JC bij NAC, zodat alles weer in elkaar schuift. BIllenknijpende en zenuwslopende weken zullen volgen, maar eerst hebben we volgend weekend even rust. Oefeninterlands schijnen zeer belangrijk te zijn, de degradatiestrijd moet even in de wachtkamer voor de carnavaleske klomp- en wortelhoofden en natuurlijk de waanzinnige wave. Waanzin ja.

Daarna … wacht PEC in Zwolle. Tot nu toe zijn er ruim 150 kaarten verkocht. Surf naar www.spartakaartje.nl voor je kaartje en steun Sparta in Zwolle. En koop gelijk even een kaartje voor Vitesse-uit (10 euro ACTIETARIEF), hier zijn al zo’n 300 kaarten voor verkocht.
Nog 6 wedstrijden te gaan, 6 bloedstollende finales. Allemaal achter Sparta!!!

@petervanderzwan

Foto’s: Carla Vos

About The Author

Related posts