VERSLAG Sparta-Ajax | Maatje te groot na veelbelovend en hoopgevend Spartaans begin

Zondagmiddag 1 september, 14:30 uur. Een heuse topper op Het Kasteel tussen Sparta en Ajax. De nummer 3 tegen de nummer 4. Oké, de tegenstander heeft dan wel een wedstrijd minder gespeeld, de rentree in de eredivisie van onze rood-witten is niet onopgemerkt gebleven. Prima spel, en dat gekoppeld aan resultaten, zorgen ervoor dat we nog steeds ongeslagen zijn en inmiddels de verrassing in de eredivisie worden genoemd tot aan het begin van deze wedstrijd.

Fraser had voor het eerst deze competitie een wijziging in petto. Na 4 opeenvolgende wedstrijden in dezelfde opstelling te zijn begonnen, was nu Ache het slachtoffer van een tactische ingreep. Dante Rigo moest het middenveld versterken. Enerzijds begrijpelijk, anderzijds wellicht teveel respect voor de tegenstander in een thuiswedstrijd.

Het begin van de wedstrijd was hoe Fraser het ongetwijfeld van tevoren uitgedacht had. Met dien verstande, dat daar ook 1 of 2 doelpunten aan gekoppeld zouden worden. En dat was niet eens onmogelijk. Met flair, lef en bravoure werden de Ajax-spelers afgejaagd en kwamen we tot kansjes en kansen. Een schot van Harroui werd in de 4e minuut geblokt, en binnen 10 minuten had de zelfzuchtige Dervisoglu de bal moeten afgeven op de meegerende Smeets, die volledig vrij bij de 2e paal over het hoofd werd gezien. Dat blijft toch een groot aandachts- en verbeterpunt voor Halil. Een groot talent, een heerlijke momentenvoetballer die uit het niets een kans kan creëren, maar ook met het hoofd vaak naar beneden. Kop op Halil. Letterlijk en figuurlijk.

In de 12e minuut moest Auassar het veld geblesseerd verlaten, Laros Duarte was zijn vervanger. Ruim 10 minuten later was het bijna 1-0 voor Sparta, maar de kopbal van Mattheij werd ternauwernood van de lijn gehaald door Ziyech, terwijl Onana al geklopt was. Een minuut later was het wel raak aan de andere kant. Promes werd in de 25e minuut diep gestuurd en verschalkte Coremans: 0-1. Na een veelbelovend en hoopgevend viel bij de eerste de beste kans voor Ajax de goal aan de andere kant. Hoewel het niet de man van Faye was, zag hij er daar niet best uit, net als Mattheij.

Sparta leek hiervan wat van slag en Ajax kwam beter in het spel. Een vrije trap van Ziyech werd nog uit de kruising getikt door Coremans, maar in de 31e minuut was het alsnog raak voor de Marokkaan. Tadic draaide gemakkelijk weg bij Mattheij en gaf de assist: 0-2. Vlak voor rust was er nog een kans voor Neres, Coremans redde. Rust 0-2.

Wie hoopte dat Sparta er aan het begin van de 2e helft vol op zou klappen, in een ultieme poging om de wedstrijd te doen keren, kwam bedrogen uit. Misschien was het wel de intentie, maar Ajax was simpelweg een paar klassen beter. Konden we het in de eerste 25 minuten nog prima bijbenen, nu liepen we vaak achter de feiten aan en kwamen we een stap te laat. Toch was er in de 57e minuut een dubieus geval voor nodig om Ajax aan de 0-3 te helpen. Abels kreeg de bal tegen de arm, terwijl de arm niet strak langs het lichaam ‘hing’. Het leek net binnen het strafschopgebied, en na tussenkomst van de VAR werd er een pingel gegeven. Het zal allemaal best volgens de exacte letters van het scheidsrechtersboekje zijn, maar hier was van enige opzet natuurlijk geen sprake. Enfin, Tadic schoot raak: 0-3.

En vlak daarna zorgde Ziyech zelfs voor de 0-4, na een assist van Tadic. Faye was hier debet aan, Ziyech kon naar binnen sluipen en kwam voor de man. Al eerder gememoreerd, een linksback staat hopelijk bovenaan het lijstje van Van Stee. En de tijd dringt, maandagavond sluit de transferwindow.

Nog een half uur en 0-4 … we hielden onze Spartaanse harten vast, een afstraffing zou enorm zuur zijn. Veldwijk kwam er daarna in voor de wat flets spelende Rigo en hij was direct gevaarlijk met een kopbal die over ging. Ajax bleef heer en meester, maar drong niet echt meer aan. In de 75e minuut was het de onvermoeibare Smeets, die door Veldwijk werd weggestuurd. Smeets behield het overzicht en bediende Dervisoglu op maat: 1-4. De 5e (!) assist van Smeets al dit prille seizoen. Direct daarna werd Dervisoglu vervangen door Piroe, die ook deze invalbeurt onwennig en weinig balvast was.

Sparta drong nog aan en was dicht bij de 2-4, maar de kopbal van Mattheij werd gekeerd door Onana. Het kwaliteitsverschil is al eerder benoemd, laten we besluiten met de positieve punten: Vriends en vooral Harroui verdienden een dikke voldoende voor hun optreden. Appie was na 2 mindere wedstrijden de beste aan Spartaanse zijde. Over 2 weken de uitwedstrijd tegen AZ. Waar? In ieder geval niet in Alkmaar. Zeer waarschijnlijk in Den Haag, maar daarover komende week meer info. Houd www.spartakaartje.nl in de gaten, waar je ook al een kaart kan aanschaffen voor Fortuna-uit van eind september. SPARTA TILL WE DIE!

@petervanderzwan

Foto’s: o.a. Carla Vos

About The Author

Related posts