VERSLAG Sparta-Cambuur | Oppermachtig Sparta wederom de baas op Het Kasteel

Zondagmiddag 14:30 uur. Een eredivisiewaardig tijdstip. Maar wie de foeilelijke divisienaam op het affiche erachter ziet, weet pas écht hoe laat het is. Het is interlandweekend en de clubs die de vorige jaren in de JuupLiek zaten, hadden in al hun wijsheid vóór spelen in dit soort weekends gestemd. En geef de clubs eens ongelijk. Clubs als TOP Oss en Telstar krijgen zo meer aandacht en genereren dus ook meer geld. De KNVB had dit nooit zo ver mogen laten komen. Nico-Jan Hoogma, de huidige directeur topvoetbal (jaja name it) van onze nationale voetbalbond riep deze week verstandige dingen. Als het aan hem ligt nooit meer betaald voetbal tijdens interlandweekeinden. Top. Waar de KNVB niet was te vermurwen, was de bondscoach van Oranje onder-20, Bert Konterman, gelukkig zo meegaand om Duarte en Harroui niet op te roepen voor een interland.

Zodoende verschenen beide talenten aan de aftrap op een zonovergoten en met 9.000 toeschouwers prima gevuld Kasteel. Kortsmit was nog geblesseerd aan de schouder, waardoor Tim Coremans zijn basisdebuut maakte. Bart Vriends was wel weer fit en begon direct weer in de basis. Doordat Breinburg interlandverplichtingen had met Aruba, schoof Rayhi een linie terug waardoor er voorin een plek voor Ilias Alhaft was. De watervlugge Alhaft had het al direct op de heupen. Iedereen onderkent zijn kwaliteiten, maar een echte doorbraak is er de laatste jaren nog niet geweest. Dat heeft zeker ook met zijn fysiek te maken, maar stuur hem de diepte in of laat hem één tegen één met een verdediger, en zijn acties kunnen onnavolgbaar zijn. Zo ook in de 7e minuut. Alhaft zette goed door op links, zijn voorzet bereikte Veldwijk die de bal over de lijn leek te tikken. Later bleek het een eigen doelpunt. Maar niemand die er om maalde, we hadden een kickstart: 1-0! Sparta voetbalde met overzicht, maar toch glipte er af en toe een Leeuwardenaar tussen onze verdedigers door. Zo ook in de 20e minuut, toen Coremans de gelijkmaker voorkwam. Maar daarna was het weer Sparta, dat de klok sloeg. In amper 5 minuten tijd reeg Sparta een vijftal kansen aaneen. Maar achtereenvolgens Auassar, Veldwijk, Harroui, weer Veldwijk en Rayhi kregen de bal niet langs keeper Mous. Maar 5 minuten voor rust was het dan toch raak. De prima spelende Alhaft gaf zijn tegenstander weer het nakijken en werd gevloerd in het strafschopgebied. Pingel! Veldwijk haalde de trekker over en schoot de bal gedecideerd tegen de touwen: 2-0. Tevens de ruststand.

De 2e helft was amper begonnen, of Alhaft was wederom gevaarlijk met een schot. Halverwege de 2e helft werd hij vervangen door een debutant, Youssef El Kachati, die de laatste tijd indruk maakte bij Jong Sparta. Wederom een parel uit onze befaamde jeugdopleiding, één van de pijlers van onze prachtige club. Amper in het veld liep hij tegen een oliedomme gele kaart aan. Hij liet zich opzichtig vallen, zonder dat er contact was met een verdediger. Een lelijke en slecht uitgevoerde schwalbe. Dat wordt oefenen of, veel liever, afleren zulke fratsen. Even later had Veldwijk dé kans op de 3-0, maar met links schoot hij een prima voorzet van Dabo te nonchalant voorlangs. Het was overigens één van de weinige dingen die goed gingen deze middag bij Dabo. Hij speelde loom en onwennig, leek vaak afwezig alsof hij net wakker was. Opvallend genoeg mocht hij de hele wedstrijd blijven staan. Veldwijk had er dan wel 1 of 2 meer mogen maken, maar hij was gretig en zichtbaar aanwezig. Ging de duels vol overgave aan en liet er zijn medespelers van profiteren. En dat, terwijl zijn dochtertje de hele week in het ziekenhuis had gelegen en het 2 uur voor de wedstrijd nog niet zeker was of hij zou spelen. Klasse, Lars.

Cambuur stelde er nauwelijks iets tegenover, alleen door de magere stand op het bord leek het nog een wedstrijd. Maar een kwartier voor tijd besliste Rayhi dan toch de wedstrijd: 3-0. Cambuur lag in de touwen en Sparta kreeg nog wat kansjes op een 4e treffer. El Kachati was tot tweemaal toe er dichtbij, maar zijn verder prima invalbeurt kon hij niet bekronen met een treffer. Al met al een onverwacht gemakkelijke middag voor Sparta, dat zo voor de 5e keer op rij de 3 punten pakte op Het Kasteel. Heer en meester, de baas zijn in eigen huis. En dat ook steeds meer uitstralen. Dat is wat we willen zien. En nog steeds heb je het gevoel dat er nóg meer in zit. Volgende week mogen we naar Kerkrade, hoewel dat meer als moeten voelt. Het voelt unheimisch, om het maar in goed Kerkraads te noemen. Maar goed, wederom een zeer belangrijke wedstrijd tegen een Roda, dat 2 tikken achter elkaar om de oren heeft gekregen. En er dus op gebrand zal zijn om de 3 punten in eigen huis te houden. De Spartaanse steun is hard nodig in het uitvak! Kaarten voor de auto- en buscombi zijn te koop via www.spartakaartje.nl en in de fanshop. FORZA SPARTA!

@petervanderzwan

Foto’s: o.a. Proshots, Waterwegsport.nl, Carla Vos

About The Author

Related posts