VERSLAG Sparta-FC Den Bosch | Solide zege onder aanvoering van een ijzersterke Bart ‘Beest’ Vriends

‘Sparta Piet, het is weer zondag, 2 weken zijn voorbij!’ Tweewekelijks brullen we het hartstochtelijk mee uit duizenden kelen, zelfs op de vrijdagavond. Maar dit maal speelden we wél op zondag. Enerzijds een traditie, met name in de eredivisie, maar tijden veranderen. Het overgrote deel lijkt een voorkeur voor avondwedstrijden te hebben, vrijdag of zaterdag is dan om het even. De eerste divisie voelt als een jaartje in de hoek staan, of op de strafbank zitten. Maar die avondwedstrijden op Het Kasteel zijn een prettige bijkomstigheid. Maar wannéér of wáár we ook spelen, we zullen er altijd zijn. Zo ook nu, bijna 9.000 supporters bevolkten de tribunes op Het Kasteel, wederom een prima opkomst voor een potje in de eerste divisie.

In de week voorafgaand aan de wedstrijd werd bekend dat Jeroen Manschot de scheids zou zijn. Hallelujah. Het heerschap Manschot. Hansworst. U weet wel, de VAR bij Emmen-Sparta. Te laf om zelf de beslissing te nemen en arbiter Lindhout te sommeren een overduidelijke pingel toe te kennen. (‘ALLARD, 100% PENALTY! HOOR JE ME? 100%! JE HOEFT NIET TE KOMEN KIJKEN’) Deze fluitblazer mocht zijn kunsten dus vertonen op een zonnige nazomerzondag.

Duarte en Harroui waren weer terug van interlandverplichtingen -met de nadruk op verplichtingen- en keerden beiden terug in de basis. Dat ging ten koste van Spierings en Dervisoglu. Enerzijds verrassend dat Halil op de bank moest beginnen, anderzijds is de afstemming met captain Veldwijk nog verre van ideaal. De tegenstander van vandaag, FC Den Bosch, presteert tot dusverre wisselvallig. Thuisnederlagen werden afgewisseld met uitoverwinningen, Sparta was dus vooraf gewaarschuwd. Sinds dit seizoen is Den Bosch in handen van Kakhi Jordania, een puissant rijke zoon van Merab Jordania, die je zou kunnen kennen van Vitesse. Bij FC Den Bosch stond het water aan de lippen, dan is de verleiding klaarblijkelijk groot om een speelbal van een zakenmannetje te worden. Tal van exotische nieuwelingen bevolken nu de selectie, de echte oude Bosschenaren zullen met weemoed terugdenken aan vervlogen tijden.

De wedstrijd ging van start en Sparta probeerde direct het initiatief te nemen. Tot kansen kwam het de eerste 10 minuten nog niet, maar het was al direct duidelijk dat onze jongens elk duel scherp in gingen en ten koste van alles de bal wilden hebben. De eerste kans kwam na 12 minuten, toen Rayhi een schietkans kreeg. De keeper redde. Vlak daarna was het wél raak voor Sparta. Drenthe stoomde op langs de linkerkant en gaf voor op Veldwijk, die rondde bekwaam af: 1-0. En een paar minuten later was het wéér raak, de wederom goed spelende Janne Saksela gaf een prima voorzet vanaf de rechterkant en Rayhi scoorde: 2-0! Een heerlijk begin. Sparta kwam ook daarna nauwelijks in de problemen, de verdediging stond als een huis en greep waar nodig uitstekend in. Met name Bart Vriends vrat zijn directe tegenstander op, een beest in het centrum van de verdediging. En als er dan per ongeluk toch een kans ontstond, was daar altijd weer Roy Kortsmit. Net als vlak voor het half uur, toen hij één op één met de spits van Den Bosch de baas was over de bal. Net na het half uur dacht Harroui Sparta naar 3-0 te koppen, maar Manschot had een duwfout van hem gezien. Omdat er verder geen protesten waren, gaan we er deze keer vanuit dat hij het goed gezien heeft. We haalden de rust met de 2-0 voorsprong.

De 2e helft gebeurde er aanvankelijk te weinig relevants om in aanmerking te komen voor een vermelding in dit verslag. Of het moet de dubbele wissel zijn, halverwege de 2e helft, aan Sparta-zijde. Breinburg en Saksela gingen naar de kant, Dervisoglu en Dabo waren de vervangers. Voor Chelsea-huurling Fankaty Dabo betekende het zijn debuut. Pas daarna ontstonden er nog de nodige wapenfeiten. Zo redde keeper Van der Steen bij doelpogingen van Dervisoglu en Drenthe en miste Veldwijk nog oog in oog met de keeper, 5 minuten voor tijd. Zijn vizier stond niet op scherp, hij leek iets teveel tijd te hebben om na te denken hoe hij de bal langs of over de keeper zou krijgen. Een sporadische kans van Den Bosch verdween nog via de lat over het doel, maar daar bleef het dan bij. Een solide zege, de 4e op rij. En bovendien de 4e keer op rij dat we de ‘nul’ hielden. Oftewel, de 4e clean sheet op rij voor Kortsmit. Die daarmee het record evenaart van zijn keeperstrainer Frank Kooiman uit 2003.
En daarmee ook een compliment aan de verdediging. Die staat als een huis, onder leiding van de eerder gememoreerde Bart Vriends. Bezig aan een sterk seizoen, en vandaag de beste Spartaan. Er was vandaag niets te halen op Het Kasteel voor de spits van FC Den Bosch. En ook niet voor zijn cluppie. Baas op Het Kasteel. Mede dankzij Bart.

En nu op naar Oss! Via www.spartakaartje.nl kan je alleen nog buskaarten kopen, de autocombi is inmiddels uitverkocht. Op dit moment zijn er al ruim 200 kaarten verkocht. Steun Sparta in Oss! FORZA SPARTA!

@petervanderzwan

Foto’s: o.a. Carla Vos, Mischa Keemink

About The Author

Related posts