VERSLAG Sparta – FC Eindhoven | Moeizame zege zorgt voor 3e overwinning op rij

Vrijdagavond. Thuiswedstrijd. Schraal avondzonnetje vóór de wedstrijd. Langzaam invallende duisternis aan het begin van de wedstrijd. De perfecte voorwaarden op Het Kasteel. Alleen een divisie te laag.
In de week voorafgaand aan de wedstrijd was er dagelijks een hoop gedoe in de media (met name Van Stee en Fraser waren furieus) rondom het afstaan aan de KNVB van onze jeugdinternationals, Duarte en Harroui, voor een oefenwedstrijd nota bene. Tijdens interlandweekends voetbalt de eerste divisie gewoon door, wat impliceert dat clubs met een gedegen en soms zelfs befaamde jeugdopleiding de wrange vruchten mogen plukken. Dat kan en mag toch nooit de bedoeling zijn? Als het een kwalificatiewedstrijd betreft, is het wellicht een andere discussie, maar ook dan ben je de klos en kan het je simpelweg punten kosten die aan het einde van het seizoen bepalend kunnen zijn. Het merendeel van de clubs in de eerste divisie stemde in met het voorstel om tijdens interlandweekends te spelen. Ja, gek hé Einstein! Die ervaren alleen de lusten, niet de lasten. Vraag aan PVV-aanhangers of ze de Koran willen afschaffen, het merendeel zal instemmen. Gevalletje www.opendeur.nl, waar de vaderlandse voetbalbond zich achter verschuilt. Door een aaneenschakeling van fouten, blunders, wanorde en wanbeleid gaan ze ook dit jaar niet de populariteitsprijs winnen. Sparta zal na dit weekend een afspraak proberen te arrangeren met de KNVB, enerzijds om nogmaals haar ongenoegen te uiten en anderzijds om de hieropvolgende interlandweekends te bespreken. Genoeg over deze soap. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Naast Duarte en Harroui miste Fraser ook Martis en Alberto. Zij speelden een kwalificatiewedstrijd met het nationale team van Curacao. Ook Ache en Veenhoven ontbraken, zij zijn nog steeds geblesseerd.
Auassar en Spierings stonden in de basis, voor eerstgenoemde betekende dat zijn basisdebuut. De openingsfase was wat afwachtend van beide kanten, maar na ruim een kwartier kroop Sparta wat uit de schulp en drong het nadrukkelijk aan. Rayhi was 2 keer dicht bij de openingstreffer, Breinburg zag zijn vrije trap nipt over gaan en Saksela zag zijn kopbal tot 2 keer toe gered; eerst via Swinkels, vervolgens via de paal weer in de handen van Swinkels. Maar de grootste kans was vlak voor het half uur, toen Veldwijk een afgeslagen bal maar net naast schoot. Maar na dit vrij behoorlijke kwartier, viel Sparta terug en liet de Eindhovenaren de bal. Die wisten er nauwelijks raad mee en zo ontstond er een saai vervolg van de eerste helft. De supporters veerden nog wel op bij individuele hoogstandjes van Dervisoglu en met name Rayhi. Laatstgenoemde speelde een prima pot en stond vaak aan de basis van vlot lopende aanvallen, al waren deze spaarzaam. Hij was vaak ongrijpbaar, zo ondervond ook Van der Heyden. Terwijl Rayhi hem vakkundig passeerde en opstoomde richting vijandelijk doel, haalde de verdediger hem bewust onderuit. Een zonneklaar schoolvoorbeeld van een gele kaart. Scheidsrechter Perez leek naar de borstzak te grijpen, maar leek zich in een split second te realiseren dat Van der Heyden al geel had. Hij gaf geen kaart. Tot groot onbegrip van alles en iedereen dat rood-wit was. Perez marchandeerde wel meer deze wedstrijd, maar iemand sparen zodat hij geen rode kaart ontvangt? Dan ben je geen knip voor de neus waard. Met 11 tegen 11 op het veld en 0 tegen 0 op het bord werd het rust.

De tweede helft was amper van start gegaan, of de ene supporter verslikte zich in een broodje kroket en bij de andere spoot het bier uit beide neusgaten. Terwijl er achterin rustig werd rondgetikt, maakte Kortsmit het onnodig levensgevaarlijk voor zijn doel door de bal volledig verkeerd te raken. Ternauwernood kon hij zijn eigen fout keurig herstellen, anders had de 0-1 in het mandje gelegen. Was het concentratieverlies, door het weinige werk dat hij te doen kreeg? Hoe dan ook, we kwamen met de schrik vrij. Ook de supporters om ons heen overigens.
Sparta speelde de 2e helft richting de Denis Neville-tribune en dat komt toch vaak ten goede aan het schouwspel en de aanvalsdrang. Aangevuurd door de fanatieke tribune leek Royston Drenthe bijvoorbeeld nog meer drive te hebben, Koning Toto wisselde rushes met slidings af en speelde steeds meer box to box, gaandeweg de wedstrijd. Aan de andere kant speelde Saksela een opvallende wedstrijd. Wellicht voelt hij de hete adem van nieuweling en concurrent Dabo in de nek, want hij speelde zijn beste wedstrijd tot nu toe. Hoewel zijn voorzet niet altijd goed was, stoomde hij vaak op over rechts en bezorgde zijn directe tegenstander handenvol werk. Tot zover de voordelen van het 5-3-2 systeem met de opkomende backs. Want Veldwijk werd helaas te weinig bereikt, zowel voorzetten als steekpasses kwamen amper zijn kant op. Mede daarom werd hij halverwege de 2e helft gewisseld, Alhaft was zijn vervanger. Watervlug en behendig in plaats van een statische spits en aanspeelpunt. Vlak daarvoor had Rayhi overigens tot 2 keer toe de 1-0 op de voet, maar de keeper redde.
Sparta drong verder aan, ondersteund door de 9.000 toeschouwers op de tribunes. Die zagen Sparta een moeizame pot spelen, met af en toe een aardige fase. Maar ze zagen vooral spelers die er hard voor werkten, ook al lukte lang niet alles. En dat wordt gewaardeerd op Spangen. In de 74e minuut werd Drenthe bereikt met een prachtig boogballetje van Breinburg en Royston knalde droog binnen in de lange hoek: 1-0! En alsof Drenthe niet al bekaf was na zoveel energie te hebben gestopt in deze wedstrijd, sprintte hij zo’n 50 meter naar de reservebank. Dolle jongensachtige vreugde, prachtig om te zien! Vlak na de 1-0 vond een deel van het uitvak het nodig om de Bok de Korver-tribune te belagen. Onze gezinstribune nota bene. Dan ben je ook wel het meeste trieste uitschot onder de kneuzen. Dappere jochies, probeer dat een keer aan de overkant. In het uitvak zat trouwens ook een groepje van Excelsior, zij zouden de aanstichters zijn. Verdwaald in Rotterdam. Ofzo.

Even later wederom een mooie mijlpaal in de roemruchte rij van talenten, die onze jeugdopleiding heeft voortgebracht: Jaimy Brute maakte zijn debuut. Tien minuten voor tijd verdubbelde Sparta de voorsprong. Auassar fleurde zijn basisdebuut op met een doelpunt. Hij kopte een hoekschop van Rayhi binnen: 2-0. Een doelpunt vanuit een corner, het vermelden waard. In voorgaande seizoenen kwam het zelden tot nooit voor. Ook na déze goal misdroeg een deel van het uitvak zich wederom, de passieve stewards uit de Lichtstad keken ook nu de andere kant op, onze stewards op de Bok grepen prima in en beschermden de gezinnen daar. Ook al kregen ze wat bekers bier over zich heen. En vloog er af en toe een riem over het hek heen.

Het mocht de pret niet drukken, hoewel Rayhi zijn prima wedstrijd nog moest bekronen met de 3-0, wonnen we verdiend met 2-0. Het ging niet makkelijk, maar als we ook deze wedstrijden winnen dan zijn we heel benieuwd wat we voorgeschoteld krijgen als het ook nog eens gesmeerd gaat lopen. Koesteren deze punten! Voor de 3e keer op rij winst, een ook 3 keer op rij een clean sheet voor Kortsmit.
Zondag komt FC Den Bosch naar Het Kasteel, de week erop mogen we naar TOP Oss. Kaarten kan je weer fiksen via www.spartakaartje.nl, ook voor de bekerpot in Noordwijk. Als je tenminste met de bus er mee wilt van de supportersvereniging. Met eigen vervoer kan je gewoon een kaartje aan de kassa kopen. FORZA SPARTA!

@petervanderzwan
Foto’s: o.a. Carla Vos en Mischa Keemink

About The Author

Related posts