VERSLAG | Sparta- FC Groningen 1-2 | Samen alles geven toch?

Groningen thuis. 4 dagen waren voorbij en het was tijd voor de tweede thuiswedstrijd op een rij. Half 3 op zondagmiddag. De ouderwetse en klassieke tijd. En zo’n drie kwartier voor de aftrap was het al flink druk in Spangen. Vaders, moeders en kinderen. Hele gezinnen kwamen naar Rotterdam voor weer een belangrijke pot want doordat de verschillen zo klein zijn konden we bij een overwinning ineens dromen van een plekje in het linkerijtje.

Ondanks storm Dennis kon er nu wel gewoon op zondag gevoetbald worden en dus reisden ook honderden Groningers af naar Spangen. Op social media was het zichtbaar dat een aantal de weg naar het supportershome hadden gevonden om een drankje vooraf te doen. Een gezellige warming up voor de wedstrijd en een goede actie in het kader van normalisatie. Waar de laatste weken de gekste verhalen voorbij komen over regeltjes en politiegeweld is het goed om te zien dat uitsupporters in Spangen  (ondanks combi) wel gastvrij ontvangen kunnen worden.

De wedstrijd. Het begon allemaal moeizaam. In minuut 10 greep Auassar naar zijn knie na een duel om de bal, niet veel later moest die er geblesseerd vanaf. Een flinke aderlating. De rol van onze aanvoerder op het middenveld is aanvallend en verdedigend zo belangrijk. Voor zijn plaats kwam Abels. Een rare keuze. Door de wissel schoof Fortes door naar het middenveld en ging Harroui naar links. Dat zorgde voor verwarring op het middenveld en daardoor was Sparta vooral de controle kwijt. Zeker met Duarte en Pinto op de bank een rare keuze die niet heel goed uitpakte. Overigens was Auassar niet de enige die geblesseerd van het veld af moest. Dante Rigo moest na een vreselijke botsing met Vriends op brancard eraf. Beide hopelijk zo snel mogelijk weer terug op het veld!

Vriends werd na een lange verzorging een flinke band om het hoofd gedaan zodat die gewoon verder kon spelen, bikkel dat die is. Echter was het doorvoeren van twee noodgedwongen wissels niet het enige wat tegenzat in de eerst helft. Na ruim een kwartier kreeg Sparta een penalty. In Groningen werd die gemist door Smeets, nu nam Rayhi de penalty maar faalde ook. Een ezel stoot zich niet aan dezelfde steen, Sparta dus wel. Vervolgens was Sparta de controle kwijt en werd FC Groningen beter en kreeg het kansen. En doelpunten. Asoro scoorde. Weer een fout van Harush. En binnen het halfuur scoorde Lundqvist de tweede. Ruststand 0-2.

 

Ook in de eerste helft was de sfeer weer niet zoals het hoort. Natuurlijk kan er niet 90 minuten lang gezongen worden en was de wedstrijd niet altijd even goed. Maar juist op die momenten is de steun belangrijk vanaf de tribunes. Sparta leeft. Elke wedstrijd is uitverkocht. Uitstekend en ook op zondagmiddag is het goed om te zien dat jong en oud een wedstrijd van Sparta komen kijken op een manier zoals zij dat graag willen. Wel is het hoekvak bedoeld om Sparta te steunen op de fanatieke manier. Dat willen we als Spangenaren graag uitstralen en het is frustrerend dat sommige dat niet willen begrijpen. Iedereen mag zijn wedstrijd bekijken maar iets meer begrip en steun om uiteindelijk Sparta te ondersteunen zal fijn zijn. Met elkaar alles geven, voor onze club. Duidelijker kan het niet.

Doelpunten waren er nodig. En snel. Fraser had inmiddels ook begrepen dat de keuze om Harrouri van rechts naar links te verplaatsen een slechte keuze was dus had hij het terug gezet. Dat zorgde gelijk voor meer dreiging. In minuut 48 ging de bal weer op de stip. Een domme overtreding en weer een penalty. Rayhi pakte de bal en wilde weer nemen. Weer schoot die in de rechterhoek van de keeper maar gelukkig kon Padt niet redden. Nu was de penalty wel goed binnen geschoten, 1-2! Ondanks de wind en de regen was het tijd om Het Kasteel in vuur en vlam te zetten. Er was hoop. De Dennis-Neville tribune ging er eens achter staan. Echter heeft dit nooit echt doorgezet. Ook niet op het veld. Grote kansen bleven uit. De enige groote kans was voor Joosten maar hij kopte naast. De ploeg gaf alles, maar het was gewoon niet goed genoeg. Er zat meer in, zeker een punt maar weer werd zo’n wedstijd niet gewonnen. Zonde. En dat er vandaag werd verloren wisten sommige al in de 89ste minuut. Ze besloten inplaats van de ploeg in de laatste minuten naar voren te schreeuwen voor de trap naar beneden. Rare keuze.

 

 

Feit is dat bij een overwinning we een hele belangrijke stap naar boven konden zetten en we nu bij een nederlaag nog steeds naar beneden moeten kijken omdat de verschillen nog steeds klein zijn. Er komen nog een aantal belangrijke potjes aan zoals aanstaande vrijdag tegen RKC. Terwijl de thuiswedstrijden tot en maart uitverkocht zijn, gingen er maar 200 Spartanen mee naar Twente uit. Voor RKC uit is dat aantal al gepasseerd. Er zijn inmiddels 300 kaarten verkocht maar de teller kan en moet omhoog! 3 punten zijn noodzakelijk. De autocombi is inmiddels uitverkocht maar voor de buscombi zijn er voldoende plekken. Dus zin in een avondje carnaval? Of geen zin in een bezoekje aan je schoonmoeder? Hup, kopen die kaarten. Samen alles geven, toch?

 

Damian van Toer

 

Foto’s van Carla Vos en Pro Shots.

About The Author

Related posts