VERSLAG Sparta-FC Twente | Kasteel in extase na spektakelstuk op heet herfstavondje

Sparta-Twente. Twee promovendi die de competitie prima zijn gestart, met een plek in de subtop tot gevolg. Maar FC Twente verloor de laatste 2 wedstrijden en ze zaten dus niet bepaald ‘in the winning mood’. Wederom was Het Kasteel uitverkocht; het is tegenwoordig niet meer de vraag óf maar wanneer een thuiswedstrijd van Sparta is uitverkocht.

Ook het uitvak was uitverkocht. We kunnen heel veel vinden van de malafide boevenpraktijken op de burelen van de club uit de Gemeente Enschede, maar voor de trouwe en onvoorwaardelijke support -ook vorig jaar in de eerste divisie- kan je alleen maar respect opbrengen.

Fraser had Dante Rigo in de basis gezet in plaats van de geschorste Auassar. Hij hield de rest van het elftal intact. Bij FC Twente liefst 5 Nederlanders in de basis, dat is dit seizoen wel eens anders geweest.

Sparta begon voortvarend aan de wedstrijd met veel druk naar voren. Dat resulteerde in de eerste 5 minuten al in 2 schietkansen. Het schot van Rayhi was voor keeper Drommel nog een eenvoudige prooi, met het schot van Harroui had hij veel meer moeite. En binnen 10 minuten de volgende grote kans voor Sparta, maar de kopbal van Mattheij werd katachtig uit de bovenhoek getikt. Halverwege de eerste helft kroop Twente wat meer uit de schulp, maar alleen Aitor was gevaarlijk met een schot net voorlangs.

Maar daarna was het weer Sparta, dat nadrukkelijk de aanval zocht. In de 35e minuut zette de wederom uitstekend spelende Harroui met links voor vanaf rechts, springveer Ache torende hoog boven de defensie uit maar weer was het Drommel die de bal ternauwernood over de lat tikte. Vlak voor rust nog een schot van Rayhi, waar Drommel ook alle moeite mee had. Rust 0-0.

We waren nog maar net een paar minuten onderweg in de 2e helft, toen Dervisoglu diep werd gestuurd door Rayhi. Hij rondde rustig af, door de benen van Drommel: 1-0 en Het Kasteel in vervoering! Het was de 4e opeenvolgende thuiswedstrijd, waarin Halil scoorde. De laatste die dat lukte in Spartaanse dienst, was Ali Elkhattabi in 2000. Maar we konden maar kort genieten van de voorsprong. In de 51e minuut scoorde FC Twente alweer de gelijkmaker uit een merkwaardige klutssituatie.

  

Na ruim een uur spelen kwam Veldwijk in het veld voor de moegestreden Ache, Deroy Duarte verving Rayhi. FC Twente was in deze fase de bovenliggende partij, met goed positiespel kwamen we er in die fase weinig aan te pas. Maar we lieten ons niet lijdzaam naar achteren drukken, we probeerden op inzet en strijdlust er af en toe uit te komen. Dat resulteerde een kwartier voor tijd in een goede kans voor Dervisoglu, maar zijn schot werd door Drommel uit de goal getikt. En een minuut later een enorme kans voor Veldwijk, na een listig passje van Smeets. Maar Lars raakte hem teveel op de buitenkant schoen, waardoor zijn grote kans naast ging.

Toen was daar in de 84e minuut ineens de VAR, die scheids Manschot naar de kant riep. Een verdediger van Twente had vlak daarvoor Dervisoglu een elleboog gegeven. Manschot kon niet anders dan de rode kaart trekken. Dat was het sein voor Sparta om nu het laatste beetje schroom van zich af te gooien en vol voor de overwinning te gaan.

En dat werd beloond in de 88e minuut. Een verre voorzet van Vriends werd door Smeets op waarde geschat. Hij nam de bal aan en poeierde de bal met links in de kruising: 2-1!!! Het Kasteel ontplofte! Wat. Een. Goal! Smeets speelde niet zo goed als eerder dit seizoen, zoals hij na afloop ook ruiterlijk toegaf, maar hier droop de onverzettelijkheid en de klasse van af.

De ingevallen Piroe leek nog een penalty te krijgen van Manschot, maar na tussenkomst van de VAR werd deze ingetrokken. Twente drong nog aan, maar onze onverzettelijke defensie met de wederom goed keepende Coremans bezweek niet. Sparta won en is voortreffelijk bezig dit seizoen: 15 punten uit 9 wedstrijden met een 5e (!) plek tot nu toe in de eredivisie.

 

Volgend weekend is er een interlandweekend, het weekend daarop spelen we een uitwedstrijd bij FC Groningen. Daar is de kaartverkoop al voor begonnen. Check www.spartakaartje.nl. FORZA SPARTA!

En Hans, ook vanavond was je erbij en waren onze gedachten bij jou. FORZA HANS!

 

@petervanderzwan

Foto’s: o.a Carla Vos en Waterwegsport.nl

 

About The Author

Related posts