VERSLAG Sparta-FC Utrecht | Arbitrage en VAR zitten niet mee, ongelukkige nederlaag op Het Kasteel

Na de onnodige en ongelukkige nederlaag van vorige week in Groningen was nu FC Utrecht de tegenstander op Het Kasteel. Een op papier en op het veld een geduchte tegenstander, met spelers als Maher, Ramselaar en Kerk worden ze geacht om minimaal top-5 te eindigen dit seizoen.

Sparta moest Coremans missen, hij is voor 4 wedstrijden geschorst na zijn kopstoot vorige week. Harush was zijn vervanger. Daarnaast was er nog een enorme aderlating voor Fraser. Bryan Smeets moest met een blessure toekijken, Dante Rigo was zijn vervanger.

FC Utrecht was direct bij de les en zocht de aanval. In de 6e minuut ontsnapte Bahebeck, Harush dwong hem naar de zijkant maar maakte daarna een oliedomme overtreding. Penalty. Bahebeck zelf schoot onberispelijk raak: 0-1. Daarna was het vooral Utrecht dat de klok sloeg, Sparta liep achter de feiten aan. Utrecht was vooral de baas op het middenveld, waar Smeets node werd gemist.

Maar uit het niets was het Abels die in de 20e minuut een panklare voorzet afleverde op het hoofd van Ache, die resoluut de bal tegen de netten kopte: 1-1! Sparta kwam beter in het spel, fel aangemoedigd vanaf de tribunes. Waar Utrecht de eerste 20 minuten heer en meester was op Het Kasteel, ontstond er nu een gelijkopgaande wedstrijd.

Toch was het weer Utrecht dat vlak voor rust de voorsprong pakte. Nadat de VAR had ingegrepen, gaf scheids Van der Eijk een penalty omdat er hands zou zijn gemaakt in de muur na een vrije trap. Harush stopte de penalty, maar wéér greep de VAR in: Harush was te vroeg van de lijn gekomen en de penalty moest overgenomen worden. Maher was wél trefzeker en zorgde voor de 1-2. Het zal vast wel in de regels staan, maar wat uw reporter van dienst zich afvraagt: moet die penalty niet door dezelfde speler worden genomen? Enfin, voor Sinterklaas maar een nieuwe spelregelboek vragen. Rust 1-2.

Hoewel FC Utrecht ook na rust de bal bij tijd en wijlen makkelijk rondtikte, slaagde Sparta er steeds vaker in om de aanval te zoeken. Met passie en strijd geraakten we dikwijls aan de overkant. Het leverde binnen 10 minuten na rust een schietkans op voor Harroui, zijn poging werd van de lijn gekopt. En halverwege de 2e helft kopte Maher een kopbal van Mattheij van de doellijn. Sparta gooide in de laatste fase alle schroom van zich af en liet eerst Piroe en daarna Veldwijk invallen. Utrecht verdedigde met alle macht en mocht in de slotfase van geluk spreken dat Maher geel 2e gele kaart kreeg, en daarna vermeend hands in het strafschopgebied werd weggewuifd door de warrig fluitende leidsman. Ook de VAR vond het wel prima, en dat voelde als onrecht.

Zo verloor Sparta ongelukkig en onverdiend, een gelijkspel had de verhoudingen wellicht beter weergegeven. De inzet was dan wel in orde, het spel liet vaak te wensen over. Het verschil tussen Smeets en Rigo is enorm.

Komende woensdag komt FC Volendam naar Het Kasteel in de strijd om de KNVB Beker, zaterdag komt PSV naar Spangen. Drie thuiswedstrijden binnen een week, en ook 3 keer een uitverkocht Kasteel. COME ON SPARTA ROTTERDAM!

@petervanderzwan

Foto’s:  o.a. Waterwegsport.nl en Proshots

About The Author

Related posts