VERSLAG Sparta-GA Eagles | Galavoorstelling zorgt voor half dozijn goals op Het Kasteel

Sparta en Go Ahead Eagles. Twee roemruchte clubs die beiden qua grootte, historie, stadion en achterban een divisie hoger horen te spelen. Maar op deze zonovergoten zondag spelen beide clubs in de top van de eerste divisie tegen elkaar. FC Twente lijkt -mede door wederom een schandalig makkelijk gegeven pingel- op het kampioenschap af te stevenen, daarachter vechten een aantal clubs uit wie er ‘best of the rest’ wordt. Door de uitslagen van afgelopen vrijdag wisten we dat we bij winst de 2e plek in handen kregen.

Vorige week boekten we een klinkende 1-4 overwinning bij FC Dordrecht, benieuwd of we een week later het goede gevoel een vervolg konden geven. Fraser koos voor dezelfde namen als vorige week, dus wederom zonder Drenthe in de basis. Een zeer duidelijk signaal aan de gehele selectie. De thermometer tikte de 16 graden aan op Spangen, iedereen ging er eens goed voor zitten of staan. Het uitvak was met ruim 500 Deventenaren ook goed gevuld.

Nu de druk om het spelen om de titel er af is, lijken de koppies net even wat frisser dan de weken daarvoor. Dat was ook direct in de eerste minuten te zien, Sparta begon vol op de aanval. Dat resulteerde in de 6e minuut al in een vroege voorsprong. Een heerlijk steekpassje van Deroy Duarte werd door Dervisoglu op waarde geschat. Hij verschalkte de keeper van de Eagles: 1-0. Een minuut later werd Go Ahead al gevaarlijk, maar de poging van Langedijk werd van de lijn gehaald door Abels. En weer een minuut later was Rayhi bijna trefzeker, maar de keeper had deze keer wél een antwoord. Sparta bleef de baas op het veld, maar het duurde tot halverwege de eerste helft voordat er weer wat kansen vielen te noteren voor de Kasteelheren. Zowel Veldwijk als Rayhi vonden keeper Verhulst op hun weg. Vlak na die 2 kansen kreeg Auassar pardoes voor de voeten na een afgeslagen corner. Hij schoot de bal knap tegen de netten: 2-0!

Heer en meester zijn en met 2-0 voor staan. Na de winterstop maakten we dat al mee tegen Roda JC en Volendam, maar gaven we de voorsprong en de wedstrijd uit handen. We betaalden daar peperduur leergeld voor. Maar zouden we er deze keer echt van geleerd hebben? Het was in ieder geval heel goed en fijn om te zien dat Sparta na de 2e goal niet inzakte maar volop druk op de bal hield. Als aasgieren doken de spelers op de bal, elkaar helpen en prima combinerend naar de overkant voetballen. Eagles had niets te vertellen, het kwam overal te laat en werd afgebluft. Het zou enorm fijn zijn als we dat goede veldspel en die prima inzet beloond zagen worden met een 3e goal. Niet alleen omdat dan de zege nagenoeg veilig zou zijn gesteld, ook om te breken met de vloek van een 2-0 voorsprong weggeven. En die 3e goal kwam er, vlak voor rust. Een van richting veranderd schot van Rayhi viel binnen: 3-0. Later bleek dat Dervisoglu de bal als laatste had geraakt, zijn 2e goal van de middag dus. Bijna werd het via Rayhi nog 4-0, maar de keeper voorkwam erger voor de Eagles. Ruststand 3-0.

Ook na de rust een ongewijzigd spelbeeld, de spelers van Sparta vonden elkaar snel en makkelijk en dat resulteerde in de 49e minuut in de 4-0 van Harroui, op aangeven van de sterk spelende Veldwijk. Het steeds matiger spelende Go Ahead Eagles was rijp voor de slacht, binnen 10 minuten wederom 2 flinke kansen om de score verder op te voeren. Maar zowel Rayhi -hij had veel pech in de afronding, maar speelde gedreven- als Harroui vonden wederom de Deventer goalie op hun weg. Vlak voor het uur was het dan toch raak, Dervisoglu speelde zich knap vrij en versloeg de keeper in de korte hoek: 5-0! Wat een weelde! Sparta liet de teugels daarna wat vieren, dat bood Eagles de gelegenheid wat terug te doen: 5-1.

Tien minuten voor tijd maakte Dervisoglu zijn 4e en Sparta’s 6e doelpunt. Na een panklare voorzet van Dabo kopte hij de 6-1 binnen.  De resterende minuten hingen de spelers van de Eagles als een knock out geslagen bokser in de touwen, Sparta kon probleemloos combineren en had met wat meer geluk vanmiddag zomaar de dubbele cijfers kunnen halen. maar dat bleef de meegereisde Eagles-supporters bespaard.

Sparta tankte zodoende weer wat vertrouwen voor de komende tijd. Eerder hadden we het al over peperduur leergeld. Dat geldt ook voor onze trainer. Hij heeft zowel vorige week als deze week met 4 verdedigers gespeeld, stelt het aanvalstrio Rayhi-Veldwijk-Dervisoglu op, zet Harroui weer in de basis en plots winnen we 2 keer ruim met prima voetbal. Enerzijds de opstelling, anderzijds de instelling. Die deugen nu wél. Het is vrijwel zeker te laat voor het kampioenschap, maar hopelijk is het op tijd voor de play offs. Dan moeten we pas écht pieken. Tot die tijd zullen we elke wedstrijd vol gas moeten gaan, op het veld én op de tribune. Verslapping is dodelijk en onacceptabel. Volgende week vrijdag wederom een thuiswedstrijd, dan komt RKC Waalwijk naar Het Kasteel. FORZA SPARTA!

@petervanderzwan

Foto’s: o.a. Carla Vos

About The Author

Related posts