VERSLAG Sparta-Helmond Sport | Winst in zomeravondpotje zonder tegenstand

Afgelopen zondag kwam een ongeslagen reeks van liefst 9 wedstrijden sinds januari ten einde. En hoe. Een fikse oorwassing tegen TOP Oss in een afschuwelijke 2e helft. Vanavond de kans om wat recht te zetten voor de hondstrouwe supporters, én om het vertrouwen wat op te vijzelen richting de climax van het seizoen: de play offs.

Helmond Sport moet dan de ideale tegenstander zijn. De Brabanders maken een afgrijselijk seizoen door, alleen Jong FC Utrecht doet het nóg slechter. Toch wonnen ze er ook een paar, waaronder thuis van Sparta… met afstand de slechtste wedstrijd van het seizoen van ons. Ook in dat opzicht hadden we dus wat recht te zetten op deze prachtige zomerse avond in de lente.

Roy Kortsmit ontbrak wegens familieomstandigheden, Tim Coremans was zijn logische vervanger onder de lat. Faye en Drenthe kregen rust en begonnen op de bank, Rayhi was lichtgeblesseerd en keek toe vanaf de tribune.

In de eerste minuten was het al direct eenrichtingsverkeer richting het Helmondse doel. Al binnen de minuut was Deroy Duarte dicht bij de 1-0, de keeper redde. Nadat de veldsproeiers overwerk hadden vlak voor de wedstrijd, regende het nu kleine en grote kansen voor Sparta. Veldwijk en Vriends in de 5e en 6e minuut, gevolgd door een kopbal van Harroui in de 8e minuut, die maar net naast ging. En binnen het kwartier een grote kans voor Ache, maar zijn poging miste kracht om het de doelman echt lastig te maken. Het was wachten op de 1-0, en die volgde vlak daarna. Harroui tikte binnen, ogenschijnlijk in buitenspelpositie. Sparta drukte het gaspedaal nog even stevig in en 5 minuten later lag de 2e al in het netje. Een afgeslagen aanval belandde voor de linkervoet van Veldwijk, die gedecideerd zijn 20e goal van het seizoen binnen knalde.

Hierna gingen de aanvalsgolven liggen en lag het tempo flink lager. Helmond Sport kreeg wat vaker de bal, maar het werd nooit gevaarlijk. Een tegenstander waar tegen een dozijn doelpunten zomaar mogelijk zou zijn, maar Sparta doseerde en dat was jammer voor de amusementswaarde. Vlak na het half uur leek Ache de 3-0 te maken, maar hij stond buitenspel. De rust werd gehaald met 2-0.

Ook in het eerste kwartier na rust nauwelijks wapenfeiten, waar Dabo telkens onvermoeibaar opstoomde aan de rechterkant. Helaas waren zijn voortzettingen wat minder en bereikte zelden een medespeler. Vlak na het uur viel Dervisoglu in voor Ache. ‘Koud’ in het veld zorgde hij bijna voor de 3-0, maar zijn poging voorlangs. Een kwartier voor tijd zowaar een poging voor Helmond, maar Coremans redde. Een zeldzaam speldenprikje. Een minuut later een schietkans voor Laros Duarte, ook hij vond de keeper op zijn weg.

Tien minuten voor tijd was daar eindelijk Sparta’s 3e treffer. Dervisoglu stuurde Veldwijk de diepte in, die schoof de bal langs de keeper tegen de netten: 3-0. En even later was Dervisoglu heel dicht bij de 4-0, toen hij de keeper al te snel af was, maar hij verknoeide zijn actie. Een moment van oplettendheid zorgde ervoor dat Helmond zelfs nog wat terug kon doen, 3-1. Iets dat absoluut niet mag gebeuren, net als de nederlaag van vorige week. Maar beide voorbeelden zal Fraser aangrijpen als de play offs aanvangen. Goed dat het nú gebeurt.

Nog 3 wedstrijden. Alle drie tegen beloftenteams. Een veredelde voorbereiding richting de play offs. En als de competitie is afgelopen, zullen we waarschijnlijk 3 (DRIE!) weken moeten wachten, voordat we mogen aantreden. Een soort lentestop. Omdat onze vrienden van de KNVB omwille van Ajax in Europa alles verplaatst heeft. Goed voor het Nederlandse voetbal ofzo. Net zoals het goed zou zijn als Sparta weer in de eredivisie gaat spelen. Ook wij zijn in voorbereiding voor de apotheose in mei. “In de nááácompetitie, is het altijd een feest! Een Spartaan kan het weten, wij zijn er geweest!”

@petervanderzwan

Foto’s: o.a. Carla Vos en Dennis van Bergen

About The Author

Related posts